Etiopie

 

Etiopie: kolébka kávy

Etiopie je pro Nás jednou z nejoblíbenějších zemí co se původu kávy týká. Je místem, kde ještě dnes uvidíte divoce rostoucí kávovníky. Je to země s velmi pestrou krajinou a vlastní poutavou kulturou. Ale hlavně, je to země, která má dlouhou kávovou tradici, která stojí na pevných základech, jejichž pevnými stavebními kameny jsou tradice které se po steletí predávájí z generaci na generaci a tím dělají tohle místo naprosto jedičné. Možná ani nevíte, že právě slovo káva je odvozené od jména provincie Kaffa, ve které se káva udajně začala poprvé pěstovat. Vypráví se legenga o pasáčkovi koz, který žil ve 12. století..jednoho dne si všiml jaké učínky na jeho kozy mají červené bobule kávovníku. Ať už to tak je, nebo ne, možná to byl ten první krůček k tomu, aby jsme si mohli dopřát tu lahodnou chuť v šálku.

 

Původ kávy:

Oblíbená Etiopská káva, je ta z regionu Sidamo. Vyrůstá na úrodné vulkanické půdě mezi savanou a jezery, v Jížní části Etiopie. Mírné podnebí Sidamského regionu dodává kávovému zrnu jeho osobitý a oceňovaný charakter. Pokud by jste zde hledali rozsáhlé kávové plantáže nepochodili by jste. Kávovníky se tu stále pěstují a sklízí především tradičním způsobem. Jedním z nich je pěstování na "zahrádkách" jak by jsme řekli hezky po česku. Pro zvýšení kvality se pěstuje v malé hustotě, většinou jako meziplodina a je tak dostatečně hnojená i z domácích plodin jako jsou banány či kukuřice. Kávu z této oblasti je tak snadné si zamilovat pro její bohaté tělo a nezaměnitelnou chuť. Oprávněně se jí přezdívá "Královna Etiopských káv" a patří mezi ty nejžádanější na světe.

Od roku 2001 The Sidama Coffee Farmers Cooperative Union (SCFCU) zastupuje v tomto regionu menší družstva ( Bokasso, Telama..) a více než 76 000 rodinných farmářů, velká většina z nich je s certifikatem Fairtrade. Od té doby se stal druhým největším družstvem produkujícím kávu v Etiopii. Za rok se vyrobí přibližně 5000tun.

Nekteří z těchto farmářu pěstují i cukrovou třtinu a katu jedlou, ale 75 procent jejich přijmu pochází z pěstovani kávovniku.

 

Sklizeň:

Probíhá v období od Září do Prosince a závisí na nadmořské výšce (1750 - 2200m.n.m) a množstvím dešťových srážek v oblasti. Sklizeň většinou probíhá ručně a v rodinném kruhu. Tento způsob sklizně je časově i finančně dost nákladný, jelikož se s odstupem několika dnů opakuje do té doby dokud nejsou sklizeny poslední kávové třešně. Využívá  se tedy jen u výběrových káv které jsou následně zpracovány mokrou metodou.

Pro zajímavost: každý česač kávy otrhá v průměru 50 až 100kg kávových třešní, ale kávových zrn je pouhá pětina této váhy.

 

Zpracovani kávy a jeho export

Farmáři vozí svojí produkci kávy do sběrného centra své organizace, v kterém je přibližně 60 procent kávy promyto a wet-processed - což znamená že kávové třešinky jsou nejprve promývány vodou ve speciálních nádržích. Tím se oddělí lehké, seschlé a nedozrálé plody od zralých a ty, seschlé a nedozrálé plody od zralých a těžkých plodů. Po promytí se odstraňuje slupka a část dužiny. Tento proces musí proběhnout do 24hodin po sběru, protože později může dojít k přisychání slupky s dužinou k zrnům a jde odstranit mnohem hůře. Po tomto zpracování potřebují zrna osušit, protože obsahují ještě zhruba 50% vlhkosti. Zrnka se následně 14dní suší. Nezbytnou součástí procesu je pravidelné obracení a noční zakrývání. Tento proces zpracování je mnohem náročnější a spotřebujeme při něm velké množství vody na promývání. Pro představu, na jeden kilogram kávy spotřebují zemědělci 130 až 150 litrů vody. Výsledkem je získání mnohem kvalitnější kávy.

Zbylých 40 procent kávy je sušeno na slunci .

SCFCU družstvo využíva kontrolniho systemu kvality produkce, aby se ujistilo, že kávové plody splňují mezinarodní standardy a
mají svůj nezaměnitelny Sidamsky charakter. Jen taková kavova zrna mohou byt exportovana.
Poté, co je vse zkontrolovano, kávova zrna jsou poslána do vládního velkoskladu v Addis Ababe, kde jsou mleta a triděna. Várky kávových zrn tu mohou být zracovány spolu, je to hlavně proto aby se naplnily přepravní kontejnery a usnadnil se celkový prodej.  Certifikované a necertifikované kávy jsou zpracovávány zlašť
aby nedošlo k jejich promíchání a aby byl dohledatelný její původ. Licence kterou vlastní SCFCU dovoluje prodat kávu rovnou mezinárodnímu kupujícímu a přeskočit tak dražení které je pro tyto oblasti typické.

 

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.