Filtrovaná káva Peru El Palto Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Toto excelentní Peru je vhodné použít k přípravě filtrované kávy či ve french pressu. Doporučujeme kávu těsně před použitím namlít (střední až větší hrubost, na jednu porci 12-15g), poté zalijete horkou vodou o teplotě 92-94°C. Při přípravě ve french pressu oddělte hotový nápoj od lógru už po 3-4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky.
Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80-85° C) a najděte si ten svůj okamžik.
pěstitelé A pŮVOD
Asociaci JUMARP založil v roce 2003 José Carranza Barboza a dalších 35 drobných farmářů s myšlenkou rozvinout nový model pěstování a exportu kávy. Nyní má již téměř 190 členů. V roce 2012 asociace zahájila ambiciózní program zvyšování kvality kávy. Do roku 2021 plánují zvýšit cuppingové skóre na 85–86. Asociace pomohla svým členům vybudovat na jejich farmách sušárny, mechanické stroje na odslupkování či fermentační nádrže a také pěstovat kvalitnější odrůdy kávovníků.
Družstvo investuje také do řady důležitých komunitních projektů, včetně obnovy plodin, fondu vzdělávacích programů a výstavby škol. Významným cílem je také zajištění environmentální udržitelnosti, především pěstování kávovníků v souladu s původním lesem.
Peru je celosvětově největším vývozcem bio kávy Arabika. Díky extrémně vysokým nadmořským výškám a úrodným půdám produkují drobní zemědělci v zemi ohromující výběrové kávy.
Většina producentů v Peru jsou rodinné farmy, kde se do péče o kávovníky, sklizně i zpracování zapojují všichni členové rodiny. Rodiny se často spojují a vypomáhají si. Vzhledem k tomu, že se farmy nacházejí často v odlehlých končinách, potřebují farmáři buď prostředníky, nebo družstva, aby jim pomohli dostat jejich kávu na trh. Členství v družstvu významně chrání zemědělce od vykořisťování a umožňuje jim vyjednávat výhodnější ceny a zlepšovat výrobní postupy.
Fotografie: www.sucafina.com
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.