Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.
Novinka Fairtrade Bio

Espresso classic Nicaragua San Juan del Rio Coco Bio Fairtrade

  • Zvolte variantuSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSkladem
111 Kč 111 Kč 111 Kč 111 Kč 111 Kč 111 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč od 111 Kč
  • Hmotnost
  • Mletí
Kategorie: Espresso
Káva pochází: z Nicaraguy, region Madriz, město San Juan del Rio Coco
Fairtradoví pěstitelé: sdružení Unión de Cooperativas Agropecuarias San Juan del Rio Coco (UCA SJRC)
Kávu pražíme: tmavě, vhodné pro přípravu espressa
Odrůdy: Bourbon, Catuai, Caturra, Maragogype, zpracovány promytou metodou
Charakteristika: lískový oříšek, karamel, čokoláda a jablko
 

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-ESPRESSO_S

Nicaraguu pražíme tmavě pro přípravu pákového espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7–9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.

Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).

 

pěstitelé A PŮVOD

Nikaragua je nejen zemí jezer a vulkánů, ale také skvělé kávy. V rámci UCA SJRC se od roku 1993 sdružuje 8 družstev z regionu, která zastupuje více než 370 drobných pěstitelů. 

Vznik sdružení byl iniciován ke zvýšení kontroly kvality kávy místních pěstitelů a napomohl k vyjednání lepších cen. Region i sdružení jsou pojmenovány po zdejší řece Rio Coco, která je zdrojem hlavního elementu potřebného k přežití – vody. 

 

Nicaragua_fairtradovi pestitele_fair-bio

 

Pěstování a sběr

Kávu pěstují v nadmořské výšce 900 - 1300 m a kávové třešně jsou na farmách sbírány ručně. Vzhledem k tomu, že většina pěstitelů obhospodařuje pozemek relativně malý – o velikosti 2,8 hektaru – zastanou práce rodinní příslušníci. Pomoc navíc se najímá až během vrcholící sklizně. 

Po sběru přichází na řadu promývání, třídění, zbavování dužniny a fermentování kávových třešní. Následně se znovu vytřídí. Region se vyznačuje vysokou vlhkostí vzduchu, proto pěstitelé využívají zařízení pro finální sušení a kontrolu kvality ve městě San Juan del Rio Coco.

 

Nicaragua_promyte zpracovani_fair-bio Nicaragua_pestovani kavy_fair-bio


Zdroj: https://www.sucafina.com/emea/offerings/san-juan-del-rio-coco-shg-ep-fw-fto 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: