Bezkofeinová káva Peru Cajamarca Moyobamba Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tuto bezkofeinovou kávu pražíme tmavěji, tudíž si ji vychutnáte především jako espresso.
Vhodné použití je také v moka konvičce či jako turecká káva připravovaná v džezvě. Kávu namelte až těsně před použitím (jemně na espresso a tureckou kávu, středně hrubě do moka konvičky), díky tomu v kávě daleko výrazněji ucítíte její aromata a chutě.
Způsob Odstranění kofeinu z kávy
Káva byla zbavena kofeinu tzv. Švýcarským vodním procesem za použití čisté vody bez chemikálií. Základem je výluh zelené kávy, tedy roztok obsahující ve vodě rozpustné složky, ze kterého byl odstraněn kofein pomocí uhlíkových filtrů. Do výluhu jsou poté namáčena nová zrna zelené kávy. Z těch se do roztoku uvolňují molekuly kofeinu. Ostatní látky v kávových zrnech zůstávají. Jakmile roztok obsahuje vysokou koncentraci kofeinu, je přefiltrován a opět použit k odstranění dalšího kofeinu ze zrn. Jedná se o nepřetržitý proces, který trvá 8–10 hodin, dokud není kofein zcela odstraněn. Díky tomu si můžete vychutnat kávu bez kofeinu s minimální ztrátou chuti a vůně.
Pěstitelé a původ
Drobní pěstitelé z peruánské hornaté krajiny kávu pěstují ekologicky na pozemcích o rozloze obvykle menší než 1 hektar. Teplé dny a chladné noci na jejich farmách v nadmořské výšce 1 200 až 1 600 metrů vytvářejí ideální podmínky pro pěstování sladkých zrn.
Zaměřeno na ekologickou produkci
Peru je mimořádně perspektivním producentem vysoce kvalitní kávy. Země je největším vývozcem organické kávy arabica na světě. Díky extrémně vysoké nadmořské výšce a úrodné půdě produkují drobní zemědělci v zemi také některé úžasné výběrové kávy.
Většina vyprodukované kávy je zpracovaná promytou metodou “fully washed”. Třešně se obvykle vyloupnou, fermentují a suší na slunci na vyvýšených terasách nebo v sušárnách. Sušící skleníky a parabolická lůžka jsou stále běžnější, protože farmáři se převážně soustředí na trhy s výběrovou kávou.
O sdružení
Na pěstování kávy se podíleli farmáři ze 3 zemědělských družstev – CHIRINOS, Asociacion de Productores Cafe el Santuario a Alto Mayo. Odlehlost farem v kombinaci s jejich malou rozlohou znamená, že pěstitelé potřebují buď prostředníky, nebo družstva, která jim pomohou dostat kávu na trh. Členství v družstvech farmáře výrazně chrání před vykořisťováním a může mít obrovský vliv na příjem z kávy.
Zdroje: Swisswater.com, Sucafina.com
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.