Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.
Novinka Fairtrade Bio

Bezkofeinová káva Peru Cajamarca Bio Fairtrade

  • Zvolte variantuSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSkladem
114 Kč 114 Kč 114 Kč 114 Kč 114 Kč 114 Kč 225 Kč 225 Kč 225 Kč 225 Kč 225 Kč 225 Kč 535 Kč 535 Kč 535 Kč 535 Kč 535 Kč 535 Kč 1 055 Kč 1 055 Kč 1 055 Kč 1 055 Kč 1 055 Kč 1 055 Kč od 114 Kč
  • Hmotnost
  • Mletí
Kategorie: Férová káva
Káva pochází: z Peru, oblasti San Ignacio, Cajamarca, 1600-1900 m n. m.
Fairtradoví pěstitelé: Finca Churupampa, COINCA a Jaen San Ignacio Underos Cajamarca
kávu pražíme: středně, vhodné pro všechny způsoby přípravy
Odrůdy: Caturra, Pache, Typica, zpracované promytou metodou
 

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-ESPRESSO_S

Tuto bezkofeinovou kávu pražíme tmavěji, tudíž si ji vychutnáte především jako espresso.

0400_EA_FB_pripravy na web-MOKA_S

Vhodné použití je také v moka konvičce či jako turecká káva připravovaná v džezvě. Kávu namelte až těsně před použitím (jemně na espresso a tureckou kávu, středně hrubě do moka konvičky), díky tomu v kávě daleko výrazněji ucítíte její aromata a chutě.

 

Způsob Odstranění kofeinu z kávy

Káva byla zbavena kofeinu tzv. Švýcarským vodním procesem za použití čisté vody bez chemikálií. Základem je výluh zelené kávy, tedy roztok obsahující ve vodě rozpustné složky, ze kterého byl odstraněn kofein pomocí uhlíkových filtrů. Do výluhu jsou poté namáčena nová zrna zelené kávy. Z těch se do roztoku uvolňují molekuly kofeinu. Ostatní látky v kávových zrnech zůstávají. Jakmile roztok obsahuje vysokou koncentraci kofeinu, je přefiltrován a opět použit k odstranění dalšího kofeinu ze zrn. Jedná se o nepřetržitý proces, který trvá 8–10 hodin, dokud není kofein zcela odstraněn. Díky tomu si můžete vychutnat kávu bez kofeinu s minimální ztrátou chuti a vůně.

 

Swiss-Water-primary-blue-logo

 

Pěstitelé a původ

Káva pochází z peruánské oblasti Cajamarca, která je vyhlášená úrodnou půdou a její klima poskytuje skvělé podmínky pro pěstování kávy. Farmáři ze tří pěstitelských družstev Finca Churupampa, COINCA a Jaen San Ignacio Underos Cajamarca kávu pěstují v nadmořské výšce 1600 - 1900 metrů

Finca Churupampa je kávová farma a sociální podnik, který pod vedením bratrů Tocto sdružuje více než 300 farmářů, a jehož posláním je investice do kvality a udržitelnosti. Družstvo kromě prodeje kávy z vlastní farmy svým členům poskytuje exportní a marketingové služby, provozuje školicí středisko, které je otevřené celé komunitě a které pracuje s farmáři na zlepšování jejich výrobních postupů a na zvyšování jejich životní úrovně.

Bratři Tocto neustále reinvestují do zlepšování zařízení, vybavení a metod zpracování a sušení se zaměřením na pečlivé kontroly kvality; ročně tu dělají cupping až pro 4 000 vzorků kávy!

 

  

Zaměřeno na ekologickou produkci 

Farma se zaměřuje na ekologickou produkci a kromě kávy pěstují Toctovi také ekologickou zeleninu, tropické ovoce a chovají kuřata pro místní spotřebu. Důležitým aspektem činnosti farmy je program hospodaření s půdou; bratři vyrábějí kompost s využitím rozmanité flóry nasbírané v okolních lesích a zbytky z fermentačních nádrží používají k výrobě hnojivých granulí, které pomáhají rostlinám zadržovat vodu.

Hned za fermentačními nádržemi a kompostárnou je na farmě bazén se sladkou vodou a fotbalové hřiště, které bylo vybudováno s cílem povzbudit místní mládež, aby trávila čas na farmě a poznala lepší kvalitu života, kterou může pěstování výběrové kávy poskytnout.

 

O sdružení

Finca Churupampa je progresivní kávová farma v Chirinosu v peruánské Cajamarce, kterou provozuje Eber Tocto se svými bratry a která nyní sdružuje více jak 300 pěstitelů. Od doby, kdy bratři Tocto převzali vedení farmy od svých rodičů, se Finca Churupampa stala předním modelem ekonomicky a ekologicky udržitelné produkce kávy. Farmáři tu navíc kromě kávy pěstují zeleninu a chovají drobné zvířectvo za účelem zlepšování kvality jejich života

Mezi další pěstitele kávy patří také farmáři ze sdružení COINCA a Jaen San Ignacio Underos Cajamarca, kteří hospodaří ve stejné peruánské oblasti. 

 

familia+ChurupampaJPG


Zdroje: https://www.sustainableharvest.com/finca-churupampahttps://thissideup.coffee/churupampa

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: