Espresso classic Colombia Sierra Nevada de Santa Marta Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tuto jedinečnou kávu z Kolumbie pražíme na dva způsoby, v této kategorii tmavě pro přípravu kávy jako espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7-9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.
Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).
Pěstitelé a původ
Sierra Nevada de Santa Marta je pohoří v severovýchodní Kolumbii a je zcela izolováno od blízkých And. Pohoří je vzdáleno pouhých 45 km od pobřeží Karibiku – je tak na světě nejvyšším, které je nejblíže oceánu. Sierra Nevada de Santa Marta patří mezi místa s největší biodiverzitou na světě. V roce 1964 zde byl na území 3 830 km2 vyhlášen Národní přírodní park Sierra Nevada de Santa Marta a v roce 1979 biosférická rezervace UNESCO.
Obrovská rozmanitost ekosystémů, zahrnující horké pláže Karibského moře, suché lesy, neproniknutelnou džungli nížinných mlžných pralesů, vysokohorské deštné pralesy a zasněžené vrcholky šestitisícových hor, tvoří ideální prostředí pro pěstování kávy. Díky tomu jsou farmáři soběstační, což symbolizuje množství meziplodin, jako jsou banány, kukuřice i avokádové stromy, které tu běžně pěstují pro vlastní spotřebu.
Pěstování a sběr
Káva pochází od farmářů ze sdružení ekologických zemědělců La Secreta (AGROSEC), které bylo původně založeno s podporou Ecobio Colombia v roce 2009. Cílem bylo posílit a podpořit skupinu 40 zemědělců, kteří žijí v této oblasti provincie Magdalena v pohoří Sierra Nevada de Santa Marta.
Ecobio Colombia těmto pěstitelům financovala proces ekologické certifikace a podpořila je při vytváření řídící struktury, obnově kávovníků, výrobě ekologického kompostu, pochopení zásad ekologické produkce a ochraně přírodních vodních zdrojů. To vše mělo za cíl vytvořit v této části Sierry Nevady solidní program ekologického pěstování kávy. V nedávné době, v roce 2013, získalo sdružení Agrosec certifikaci Fairtrade a od té doby dodává kávová zrna certifikovaná FTO.
Zdroje: Agrosec.com, Lohasbeans.com, iFauna.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.