Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.
Novinka Fairtrade Bio

Espresso classic Colombia Sierra Nevada de Santa Marta Bio Fairtrade

  • Zvolte variantuSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSkladem
111 Kč 111 Kč 111 Kč 111 Kč 111 Kč 111 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč od 111 Kč
  • Hmotnost
  • Mletí
Kategorie: Férová káva
Káva pochází: z Kolumbie, pohoří Sierra Nevada de Santa Marta, 1500-1600 m.n.m.
Fairtradoví pěstitelé: Asoc. de agri. orgánicos de la vereda la secreta (AGROSEC)
Kávu pražíme: tmavě, vhodné pro přípravu espressa
Odrůdy: Castillo, Colombia byly zpracovány promytou metodou
Charakteristika: plné krémové tělo, sladké tóny hořké čokolády a lískové oříšky
 

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-ESPRESSO_S

Tuto jedinečnou kávu z Kolumbie pražíme na dva způsoby, v této kategorii tmavě pro přípravu kávy jako espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7-9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.

Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).

 

Pěstitelé a původ

Sierra Nevada de Santa Marta je pohoří v severovýchodní Kolumbii a je zcela izolováno od blízkých And. Pohoří je vzdáleno pouhých 45 km od pobřeží Karibiku – je tak na světě nejvyšším, které je nejblíže oceánu. Sierra Nevada de Santa Marta patří mezi místa s největší biodiverzitou na světě. V roce 1964 zde byl na území 3 830 km2 vyhlášen Národní přírodní park Sierra Nevada de Santa Marta a v roce 1979 biosférická rezervace UNESCO. 

Obrovská rozmanitost ekosystémů, zahrnující horké pláže Karibského moře, suché lesy, neproniknutelnou džungli nížinných mlžných pralesů, vysokohorské deštné pralesy a zasněžené vrcholky šestitisícových hor, tvoří ideální prostředí pro pěstování kávy. Díky tomu jsou farmáři soběstační, což symbolizuje množství meziplodin, jako jsou banány, kukuřice i avokádové stromy, které tu běžně pěstují pro vlastní spotřebu.

 

 

Pěstování a sběr

Káva pochází od farmářů ze sdružení ekologických zemědělců La Secreta (AGROSEC), které bylo původně založeno s podporou Ecobio Colombia v roce 2009. Cílem bylo posílit a podpořit skupinu 40 zemědělců, kteří žijí v této oblasti provincie Magdalena v pohoří Sierra Nevada de Santa Marta. 

Ecobio Colombia těmto pěstitelům financovala proces ekologické certifikace a podpořila je při vytváření řídící struktury, obnově kávovníků, výrobě ekologického kompostu, pochopení zásad ekologické produkce a ochraně přírodních vodních zdrojů. To vše mělo za cíl vytvořit v této části Sierry Nevady solidní program ekologického pěstování kávy. V nedávné době, v roce 2013, získalo sdružení Agrosec certifikaci Fairtrade a od té doby dodává kávová zrna certifikovaná FTO.

 

agrosec-colombia-sierra-nevada-de-santa-marta

 


Zdroje: Agrosec.comLohasbeans.comiFauna.cz 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: