Novinka Fairtrade Bio

Espresso Special Guatemala Huehuetenango Bio Fairtrade

95 Kč 95 Kč 95 Kč 95 Kč 95 Kč 95 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 450 Kč 450 Kč 450 Kč 450 Kč 450 Kč 450 Kč 870 Kč 870 Kč 870 Kč 870 Kč 870 Kč 870 Kč od 95 Kč
  • Hmotnost
  • Mletí
Kategorie: naše kávy
Káva pochází: z Guatemaly, oblast Huehuetenango, San Pedro Necta
Fairtradoví pěstitelé: družstvo Comercializadora Maya Alternativa (COMAL)
Kávu pražíme: středně, vhodné pro přípravu espressa
Odrůdy: Bourbon, Catuai, Caturra, Pache, zpracovány promytou metodou
charakteristika: jablko, mléčná čokoláda, ořechy
 

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-ESPRESSO_S

Tuto variantu Guatemaly pražíme středně pro přípravu pákového espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7-9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.

Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).

 

pěstitelÉ A PŮVOD

Družstvo Comercializadora Maya Alternativa, zkráceně COMAL, sdružuje přes 85 pěstitelů kolem obce San Pedro Necta. Téměř polovinu členů tvoří ženy a družstvo také vytvořilo řadu programů na podporu žen – pěstitelek.

COMAL je spolu s několika dalšími družstvy součástí zastřešující organizace FECCEG. Ta vznikla v roce 2006 v reakci na kávovou krizi na počátku století. Cílem organizace je rozvíjet programy s větším dopadem na komunity produkující kávu, získat lepší přístup na mezinárodní trh s kávou a sloučit exportní logistiku.
Organizace nabízí svým členům technickou podporou, programy diverzifikace plodin, vzdělávání o integrovaném zemědělství a podporou certifikací BIO a Fairtrade.

 

kava1 

 

Každý pěstitel zpracovává a suší svou vlastní kávu, všichni mají vlastní malý drtič, fermentační nádrž a promývací systém. Družstvo organizuje svoz suché pergamenové kávy od svých členů do FECCEG. Tam se provádí analýza kvality a třídění podle jakosti kávy a pěstitelských družstev.

Káva je pro místní farmáře hlavní tržní plodinou, ale pěstují také ovocné stromy, nebo kukuřici a fazole pro svou obživu. Vysazují stromy, aby zachovaly biologickou rozmanitost a chránily zásoby podzemní vody, ale také rostliny, které přitahují včely a zvyšují produkci medu.

 

comal1 

 

Guatemala je uctívána jako země, kde byly vypěstovány některé z nejchutnějších a nejjemnějších káv na světě. Vysoké nadmořské výšky, konzistentní srážky a půdy bohaté na minerály nabízejí pro pěstování kávy vynikající podmínky.

Farmy spadající pod družstvo COMAL se nacházejí v oblasti Huehuetenango v různých nadmořských výškách – v rozmezí 1400 až 2000 m n. m. Tato oblast má písčito-hlinitou půdu.

 

Fotografie: www.sucafina.com

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.