Espresso special Guatemala Huehuetenango Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tuto jedinečnou variantu Guatemaly pražíme středně pro přípravu pákového espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7-9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.
Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).
pěstitelky A PŮVOD
Tato káva pochází z rukou žen – drobnych pěstitelek ze sdružení ASPROCDEGUA. Pěstitelky obhospodařují pozemky o průměrné velikosti dva hektary, kde kromě kávy pěstují plodiny důležité pro jejich jídelníček: od různých druhů banánů, přes citrusy a guavu, až po avokádo anebo maniok. Díky členství ve sdružení Asociación de Productores de Café Diferenciados y Especiales de Guatemala (ASPROCDEGUA) mají ženy přístup k technické výpomoci a expertíze (analýze půdy, sazenicím), ale i ke vzdělávání svému (například na téma potravinová bezpečnost) a dětí. V roce 2020 si farmářky díky finančním příspěvkům mohly pořídit vlastní dobytek a obohatit tak nejen jídelníček svých rodin, ale také přispět k udržitelnému pěstování kávy. Využívají totiž organická kravská hnojiva namísto umělých.
To nejlepší co Guatemala nabízí
Huehuetenango je pravděpodobně nejznámější kávovou oblastí Guatemaly. Navzdory tomu, že tento region neoplývá úrodnou vulkanickou půdou, kávovníkům se díky ideálním klimatickým podmínkám pohoří Cuchumatanes daří i ve vysokých polohách. Není divu, že právě odtud pocházejí ty nejlepší ze středoamerických káv. Teplé vzdušné proudy z Mexika zajišťují pěstitelkám možnost hospodařit v úrovni 1600 - 2200 m.n.m.
Pěstitelky zpracovávají slupky z kávových třešní na kompost.
Kvalitní sazenice kávovníků jsou tak důležité, že se s nimi vyfotí celá rodina. Zrnka jsou nejen ručně sbírána, ale i přebírána (vyřazují se ta nezralá a poškozená).
O sdružení
Sdružení ASPROCDEGUA zahrnuje 664 členů, z nichž má 394 bio certifikaci. Pěstitelé a pěstitelky družstva žijí v mnoha různých místech oblasti včetně San Marcos, Cuilco, Colotenango, Santa Bárbara, San Sebastián Huehuetenango, Sipacapa, San Antonio Huisa, Cantinil Union, San Pedro Necta, Todos Santos a Concepción Huista.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.