Espresso special Honduras Las Capucas Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Káva Honduras Las Capucas je středně pražená a je určená pro přípravu do pákového espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7-9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.
Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).
pěstitelé A PŮVOD
Drobní farmáři družstva Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (COCAFCAL), neboli krátce Capucas, pěstují kávu blízko národního parku Celaque a stejnojmenné nejvyšší hory Hondurasu, která je velkou zásobárnou vody. "Celaque" totiž v místním jazyce Lenca znamená "vodní nádrž" či "rezervoár".
Pěstitelé hospodaří v nadmořské výšce 1450 - 1600 metrů, kde se nalézá úrodná půda a ideální klimatické podmínky pro vysoce kvalitní zrna. Kávovníky jsou zastíněny místními jehličnany (např. stromem gravilea anebo cedry) i ovocnými stromy (citrusy). Už více jak deset let se pěstitelé pyšní mnohými certifikacemi včetně Fairtrade a Bio, navíc spolupracují s pražírnami a baristy, organizují pravidelné ochutnávky a výsledkem je prvotřídní káva. Kromě své vlastní testovací pražírny provozují kavárnu a dokonce i eko-penzion, který pojme desítky návštěvníků.
Družstvo Capucas bylo založeno v roce 1999 na popud dnešního ředitele Jose Omar Rodrigueze a operuje ve 12 komunitách v oblasti obcí Las Capucas, Copán a San Pedro de Copán. Z původních 55 členů se rozrostlo na téměř 80, ti mají přístup k bezplatné zdravotní péči a dokonce online kurzům University of Honduras. Užitek z aktivit kávového družstva však ve výsledku má na 2,5 tisíce lidí díky všelijakým komunitním projektům.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.