Espresso Special Honduras Las Capucas Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Honduras Las Capucas pražíme středně pro přípravu pákového espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7-9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.
Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).
pěstitelé A PŮVOD
Drobní farmáři družstva Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (COCAFCAL), neboli krátce Capucas, pěstují kávu blízko národního parku Celaque a stejnojmenné nejvyšší hory Hondurasu, která je velkou zásobárnou vody. "Celaque" totiž v místním jazyce Lenca znamená "vodní nádrž" či "rezervoár".
Pěstitelé hospodaří v nadmořské výšce 1450 - 1600 metrů, kde se nalézá úrodná půda a ideální klimatické podmínky pro vysoce kvalitní zrna. Kávovníky jsou zastíněny místními jehličnany (např. stromem gravilea anebo cedry) i ovocnými stromy (citrusy). Už více jak deset let se pěstitelé pyšní mnohými certifikacemi včetně Fairtrade a Bio, navíc spolupracují s pražírnami a baristy, organizují pravidelné ochutnávky a výsledkem je prvotřídní káva. Kromě své vlastní testovací pražírny provozují kavárnu a dokonce i eko-penzion, který pojme desítky návštěvníků.
Družstvo Capucas bylo založeno v roce 1999 na popud dnešního ředitele Jose Omar Rodrigueze a operuje ve 12 komunitách v oblasti obcí Las Capucas, Copán a San Pedro de Copán. Z původních 55 členů se rozrostlo na téměř 80, ti mají přístup k bezplatné zdravotní péči a dokonce online kurzům University of Honduras. Užitek z aktivit kávového družstva však ve výsledku má na 2,5 tisíce lidí díky všelijakým komunitním projektům.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.