Filtrovaná káva Colombia Nariño Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tuto jedinečnou kávu z Kolumbie pražíme na tři způsoby, v této kategorii světle praženou pro přípravu kávy ve filtru (dripu) anebo ve french pressu.
Doporučujeme kávu těsně před použitím namlít (střední až větší hrubost, na jednu porci 12-15g), poté zalijete horkou vodou o teplotě 92-94°C. Při přípravě ve french pressu oddělte hotový nápoj od lógru už po 3-4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky.
Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80-85° C) a najděte si ten svůj okamžik.
pěstitelé a původ
Sdružení Fundación Agraria y Ambiental Para el Desarrollo Sostentible (FUDAM) čítá 300 členů ekologicky certifikovaných pěstitelů (jsou rovněž certifikováni organizací Rainforest Alliance). Toto sdružení bylo založeno v roce 2000 pouhými sedmi pěstiteli, které spojovala vize udržitelného zemědělství a ochrany životního prostředí. Skupina drobných pěstitelů žije v obci La Unión v kolumbijské oblasti Nariño a poblíž ní, kde se terén výrazně liší od jiných oblastí pěstování kávy. Specifické přírodní podmínky, dostatek slunce a srážek, sopečná půda a poloha farem tak dodávají kávě její přirozenou a unikátní chuť.
Vypěstováno ženami a bez chemie
Tato výjimečná káva je produkována především pěstitelkami – členkami sdružení FUDAM, které zastává principy udržitelnosti. Sdružení dává přednost ekologickému pěstování bez používání chemických přípravků. „Toto jsou hodnoty, které vyznáváme, a způsob života, který žijeme,“ vysvětlil vedoucí družstva.
Sběr, sušení a zpracování
Kávu sbírají pěstitelé během dne a odpoledne ji zbavují slupek, kávu obvykle fermentují 16 až 24 hodin. Káva je obvykle před sušením dvakrát anebo třikrát promývána. Suší se převážně na slunci v malých „casa elbas“, sušičkách se zatahovací střechou, díky nimž je káva chráněná před deštěm a vysokými teplotami. Mezi další účinné metody sušení kávy patří i mechanické či parabolické sušičky. Mechanické sušení zabere mezi 25 až 40 hodinami, zatímco ostatní metody sušení můžou trvat až 15 dní.
Zdroj: www.cafeimports.com
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.