Moka káva Colombia Tolima Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tuto vynikající Kolumbii je vhodné použít k přípravě v moka konvičce nebo jako tureckou kávu. Přípravu v moka konvičce zvolte nejlépe dle instrukcí od výrobce. Doporučujeme vodu předem uvařit zvlášť a až poté horkou nalít do konvičky. Následné samotné "překapání" kávy trvá jen pár minut. Káva díky tomu předem nenavlhne a můžete si její chuť vychutnat o poznání lépe.
Pěstitelé a původ
Sdružení Asoprocafees si v roce 2014 založili samotní pěstitelé, aby měli větší vyjednávací sílu při stanovení spravedlivých výkupních cen za svou kávu. Původně jich bylo 10 a v současnosti asociace čítá na téměř 60 drobných farmářů, kteří společně hospodaří udržitelně – pro lidi i planetu. Zlepšili životy nejen rodin pěstitelů, ale i celých komunit v městečku Planadas v hornaté oblasti Tolima mezi národními parky. Odtud dostala naše káva jméno. Členové mají zaujetí pro férové ceny a pracovní podmínky, hospodaří ekologicky a záleží jim na kvalitě kávových zrn, což je ostatně patrné z chuti naší Moka kávy. Certifikace a fairtradová prémie jim navíc umožňuje zdokonalovat management a tolik potřebné finanční zázemí asociace.
Období sklizně a po sklizni
Hlavní sklizeň probíhá od května do srpna a ta menší potom od října do ledna. Kávové třešně se sklízí v nadmořské výšce 1400 – 2000 metrů. Farmáři třešně sbírají selektivně ručně a poté je drtí na mechanických nebo ručních drtících strojích. Káva se fermentuje v kbelících nebo pytlích, obvykle přes noc, a poté se promyje v čisté vodě. Většina zemědělců ukládá pergamen k sušení na terasy nebo na sušáky na střechách svých domů. Pergamen často hrabou, aby zajistili rovnoměrné sušení.
O sdružení
Družstvo Asoprocafees se zaměřilo na certifikaci a školení svých členů, pěstitelů kávy, aby dosáhlo certifikace Fairtrade Organic (FTO). Za tímto účelem investovalo do výstavby, zlepšování a údržby veškeré infrastruktury, která je nutná k produkci vynikající kávy. Patří sem výstavba skladů, zlepšování silnic a vzdělávání pěstitelů v oblasti metod sklizně a zpracování.
Zdroj: Sucafina.com
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.