Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.
Novinka Fairtrade Bio

Výběrová káva Ethiopia Sidamo Bio Fairtrade

  • Zvolte variantuSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSkladem
99 Kč 99 Kč 99 Kč 99 Kč 99 Kč 99 Kč 191 Kč 191 Kč 191 Kč 191 Kč 191 Kč 191 Kč 475 Kč 475 Kč 475 Kč 475 Kč 475 Kč 475 Kč 930 Kč 930 Kč 930 Kč 930 Kč 930 Kč 930 Kč od 99 Kč
  • Hmotnost
  • Mletí
Kategorie: Férová káva
Káva pochází: z Ethiopie, oblasti Sidamo
Fairtradoví pěstitelé: družstvo Kilenso Mokonisa z Unie Oromia Coffee Farmers Cooperative (OCFCU)
Kávu pražíme: světle, vhodné pro přípravu alternativních metod
Odrůdy: Heirloom zpracována promytou metodou
Charakteristika: broskev, červený rybíz a květinové tóny
 

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-FILTR_S

Výběrovou Ethiopii si nejlépe vychutnáte jako filtrovanou kávu nebo ve french pressu. Těsně před použitím doporučujeme kávu namlít na střední až větší hrubost (na jednu porci 12-15g), poté ji zalijte horkou vodou o teplotě 92-94°C. Při přípravě ve french pressu nezapomeňte oddělit hotový nápoj od lógru už po 3-4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky.

Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80-85° C) a najděte si ten svůj okamžik.

 

PĚSTITELÉ A PŮVOD 

Družstvo Kilenso Mokonisa sídlí v regionu Sidamo, také známém jako Sidama, který se nachází na jihozápadě Ethiopie. Je součástí Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU), jedné z prvních producentských skupin, která zavedla nový fairtradový klimatický standard, což v praxi znamená zlepšení životních podmínek a příjmů pro 20 000 pěstitelů kávy a zároveň také větší odolnost vůči dopadům klimatických změn.


Svaz družstev OCFCU vyplácí 70% svých čistých příjmů zpět svým družstvům a Kilenso Mokonisa pak 70% svých zisků přímo členským farmářům. Fairtradový příplatek družstva investují ponejvíce do rozvoje vzdělávání, ale i dostupnosti zdravotní péče a dopravní infrastruktury.

 

Ethiopia Sidamo pěstitelé Ethiopia Sidamo kávové třešně

 


Každý zemědělec se zde stará přibližně o 2 hektary půdy a jako meziplodinu používá tzv. falešný banán. Tato rostlina z čeledi banánovníkovitých, česky zvaná ensete habešské, je k tomu vhodná, protože nejenom, že zadržuje vlhkost v půdě a poskytuje tak přístup k vodě po dobu sucha. Je výborná také díky své prostorové efektivitě: Úroda z jednoho metru čtverečního totiž dokáže nakrmit více lidí než většina obilovin, takže je významnou potravinářskou plodinou. Vyrábí se z něj tři hlavní etiopská jídla – kocho, bulla a amicho.

 

Ethiopia Sidamo zemědělci 

 


Kocho je bezpochyby nejvýznamnější z nich. Z rostliny falešného banánu se vydře a naseká dužina, která se zabalí do listů, zakope do země a nechá se fermentovat několik týdnů i měsíců. Potom se hmota opět vyhrabe, smíchá s vodou a vznikne těsto, které se opět zabalí do listů a upeče v peci či přímo na ohni. Vzniklé chlebovité pečivo se konzumuje samotné i jako příloha k dalším místním pokrmům.


Bulla je škrobovitý bílý prášek s aroma připomínajícím čerstvý sýr a lze jej skladovat i roky. Pro přípravu pokrmů se prášek rehydratuje a zpracuje do kaší, knedlíků nebo nápojů.


Amicho je nakrájená a uvařená hlíza ensete, podobným způsobem u nás vaříme brambory.


Družstvo si ročně samo vypěstuje přibližně 80 000 sazenic pro doplnění svých členských farem. To je velmi důležité, protože kávovníky stárnou a je tedy nutná jejich neustálá obnova. Novým rostlinám trvá 3 – 5 let, než začnou plodit.

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.