Výběrová káva Ethiopia Yirgacheffe Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tuto výjimečnou Etiopii je vhodné použít k přípravě filtrované kávy či ve french pressu. Doporučujeme kávu těsně před použitím namlít (střední až větší hrubost, na jednu porci 12-15g), poté zalijete horkou vodou o teplotě 92-94°C. Při přípravě ve french pressu oddělte hotový nápoj od lógru už po 3-4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky.
Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80-85° C) a najděte si ten svůj okamžik.
pěstitelé A PŮVOD
Výběrová káva pochází z etiopské oblasti Yirgacheffe, jen kousek od hranic s oblastí Gedeo, a je pěstována v nadmořské výšce 1840 - 2000 metrů. Pěstitelé z družstevní unie Oromia Coffee Farmers Co-operative Union (OCFCU) tu produkují jak kávu zpracovanou suchou metodou (40 %), tak promytou (60 %). Třešně vyžadují pravidelné obracení, aby se zachovala rovnoměrná rychlost sušení a aby se zabránilo pronikání příliš fermentovaných tónů. 858 drobných pěstitelů, členů družstva, kávu sbírají ručně. Nasbírané zralé třešně vozí do centrální zpracovatelské stanice, která je k dispozici pro všechny členy družstva.
O sdružení
Družstevní unie Oromia Coffee Farmers Co-operative Union (OCFCU) využívá školku, v níž se nachází 230 000 sazenic rostlin, které tu pěstují za účelem udržení kvality plodin a zvýšení produkce; keře se často prořezávají nebo vyměňují každých zhruba deset let a jako každému farmáři i plodinám nejvíce prospívá, když se jejich výsadba plánuje s předstihem před očekávanou poptávkou.
O využití fairtradové prémie rozhodují členové družstva společně podle potřeby. Fairtrade premium pomohlo k vybudování lékařského centra, školy a domů pro učitele, kteří nebydlí v okolí.
Zdroj: https://drwakefield.com/coffees/ethiopia-ngelle-gorbitu/
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.