Rádce při výběru kávy

Jak si u nás vybrat kávu, abyste z ní měli ten pravý chuťový požitek? Pro snadnější orientaci mezi našimi produkty jsme pro vás připravili tento návod.

 

32791161767_daaf5091aa_c

 

Jedním z kritérií při výběru kávy je způsob, jak si kávu budete připravovat. Na našem webu jsme podle toho kávy rozdělili do dvou základních kategorií. První je ESPRESSO, pro jehož přípravu se používají kávovary s vysokým tlakem. Ty mohou být automatické nebo pákové. Druhou kategorií je ALTERNATIVNÍ nebo také DOMÁCÍ PŘÍPRAVA. Sem patří všechny ostatní způsoby přípravy kávy, bez použití espresovače, tedy překapávací metody (včetně způsobů Chemex, Aeropress, Hario V-60), French Press, moka konvička a džezva, ale i český turek.

Pro přesun k doporučením přímo pro konkrétní způsob přípravy klikněte na jednu z ikonek níže.

 

ESPRESSO PŘEKAPÁVACÍ
METODY
FRENCH
PRESS
MOKA
KONVIČKA
DŽEZVA ČESKÝ
TUREK
Ico_espresso  Ico_filtr Ico_frenchpress Ico_moka  Ico_dzezva  Ico_turek1

 

 


ESPRESSO

Ico_espresso

Není espresso jako espresso. Dost záleží na tom, jaký přístroj na přípravu espressa máte, zda automatický či pákový. I podle toho se řiďte při výběru kávy.

 

Automatické kávovary

Jde o přístroje, do kterých nasypete zrnkovou, případně již namletou kávu, a na zmáčknutí tlačítka se o celou přípravu kávy postarají sami.

 

automat1    32791165407_f655c9bcf0_c

 

espresso-classic

Do automatických kávovarů primárně doporučujeme kávy z řady Espresso classic s červenou etiketou. Jde o kávy tmavě pražené s převládající hořkostí.

espresso-classic

Pokud máte rádi kávu ovocnějších chutí, můžete vyzkoušet také řadu středně pražených káv Espresso special s modrou etiketou.

espresso-classic

Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně.
Je označená žlutou etiketou.

 

Všechny tyto kávy najdete v kategorii → Káva na espresso. Pokud nevíte, kterou kávu vybrat, můžete si objednat tzv. degustační set, který obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv vhodných na espresso. Najdete ho → zde.

 

TIP NA PŘÍPRAVU

 

U automatických kávovarů zpravidla nebývá extrakce tak kvalitní a konzistentní jako u pákových kávovarů. Pro lepší výsledek doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš přístroj umožňuje regulaci hrubosti mletí, doporučujeme si doladit poměr hořkosti a kyselosti kávy. Je-li káva nakyslá, nastavte jemnější mletí. V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí.

automat2

 

 

Pákové kávovary

Pákové kávovary jsou přístroje se samostatnou pákou, do které se káva musí předem namlít, buď v integrovaném, nebo samostatném mlýnku. Díky tomu ale máte více možností ovlivnit výslednou chuť kávy.

 

paka    48322535157_efa41aaa51_c

 

 

espresso-classic

Patříte-li mezi milovníky italských chutí, vybírejte kávy z řady Espresso classic s červenou etiketou.
Jde o kávy tmavě pražené, kde převládá hořkost, silné tělo a intenzita s chutí hořké čokolády či ořechů.
Najdete je v kategorii → Káva na espresso.

espresso-classic

Fanoušci moderního espressa mohou sáhnout po kávách z řady Espresso special s modrou etiketou,
které jsou praženy středně, díky čemuž v kávě převládají ovocné a květinové tóny.
Najdete je v kategorii → Káva na espresso.

vyber

Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit i některou naši Výběrovou kávu, označenou černou či bílou etiketou, kterou najdete v kategorii  → Speciality. Vybírejte však tu, která je pražena středně (světlé pražení je na přípravu espressa nevhodné). Jsou to kávy ovocnějších chutí.

espresso-classic

Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně.
Je označená žlutou etiketou.

 

Pokud nevíte, kterou kávu vybrat, můžete si objednat tzv. degustační set, který obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv vhodných na espresso. Najdete ho → zde.

 

TIP NA PŘÍPRAVU: Abyste ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijte 8–9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml. Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak kávu namelte více nahrubo (čas extrakce se zkrátí).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIP NA PŘÍPRAVU

U automatických kávovarů zpravidla nebývá extrakce tak kvalitní a konzistentní jako u pákových kávovarů. Pro lepší výsledek doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš přístroj umožňuje regulaci hrubosti mletí, doporučujeme si doladit poměr hořkosti a kyselosti kávy. Je-li káva nakyslá, nastavte jemnější mletí. V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí.

 

TIP NA PŘÍPRAVU

U automatických kávovarů zpravidla nebývá extrakce tak kvalitní a konzistentní jako u pákových kávovarů. Pro lepší výsledek doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš přístroj umožňuje regulaci hrubosti mletí, doporučujeme si doladit poměr hořkosti a kyselosti kávy. Je-li káva nakyslá, nastavte jemnější mletí. V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí.

 

 

 

 

espresso-classic

Do automatických kávovarů primárně doporučujeme kávy z řady Espresso classic s červenou etiketou.
Jde o kávy tmavě pražené s převládající hořkostí.

espresso-classic

Pokud máte rádi kávu ovocnějších chutí, můžete vyzkoušet také řadu středně pražených káv Espresso special s modrou etiketou.

espresso-classic

Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně.
Je označená žlutou etiketou.

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.