Výběrová káva India Araku Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tuto výjimečnou Indii je vhodné použít k přípravě filtrované kávy či ve french pressu. Doporučujeme kávu těsně před použitím namlít (střední až větší hrubost, na jednu porci 12-15g), poté zalijete horkou vodou o teplotě 92-94°C. Při přípravě ve french pressu oddělte hotový nápoj od lógru už po 3-4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky.
Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80-85° C) a najděte si ten svůj okamžik.
pěstitelé A PŮVOD
Družstvo „Small and Marginal Tribal Farmers Mutually Aided Cooperative Society“, zkráceně SAMTFMACS, bylo založeno za pomoci Nadace Naandi, která přišla do tehdy konfliktní zóny regionu Araku v roce 1999 s účelem zlepšit kvalitu a důstojnost života místních vykořisťovaných komunit. Cílem vzniku družstva bylo umožnit farmářům převzít kontrolu nad produkcí, sklizní, zpracováním a prodejem plodin. Kromě kávy tu pěstují také pepř, kurkumu nebo zázvor.
Družstvo sdružuje drobné farmáře hospodařící na menších pozemcích. V průměru každý zemědělec vlastní přibližně 0,40 hektarů půdy. Organizace má více než 11 000 členů v téměř 600 vesnicích. Jedná se tak o největší fairtradové ekologické kávové družstvo na světě.
V Araku družstvo zřídilo moderní jednotku pro zpracování kávy, která je plně vybavena nejnovějšími zařízeními. Vzniklo zde také akreditované školící centrum, které pořádá kurzy o kávě – školí se zde baristické dovednosti nebo pražení kávy.
Hlavními pilíři družstva jsou: výdělek pro pěstitele, kvalita pro spotřebitele a udržitelné regenerativní zemědělství, které zlepšuje zdraví půdy a kvalitu plodin.
Družsvo vedlo rozsáhlý program opětovného zalesňování, díky němuž se podařilo zalesnit tisíce akrů Araku původními lesními i ovocnými druhy stromů. Jen v roce 2020 vysadili 1,3 milionu stromů ve 242 vesnicích, a to navzdory pandemii COVID-19. Kromě toho družstvo také pěstuje a dodává farmářům sazenice kávy, včetně nových odrůd.
Káva pro tuto konkrétní šarži „Lot 1002N“ pochází od 720 farmářů z oblasti Dumbriguda. Kávové třešně jsou sbírány, když jsou tmavě karmínově červené, suší se na vyvýšených „postelích“ a také v solárních mechanických zařízeních. V noci jsou překryty jemnou tkaninou, aby byly chráněny před další vlhkostí.
Fotografie: https://drwakefield.com
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.