Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Opravdu potřebujete domů kávovar?

Pojďme společně zjistit, jestli jste „cílovka“ spíš pro nablýskané pákové kávovary, automatické kousky z elektra nebo jestli byste investici do jakéhokoliv kávovaru záhy litovali.


Přemýšlíte nad koupí kávovaru? Sepsali jsme pro vás pár pádných důvodů, které vás přesvědčí o tom, že ho možná nepotřebujete. Anebo naopak utvrdí v tom, že bez něj už nechcete déle žít.

 

Domaci kavovary 

Co je a co není espresso?

Pro někoho je to jakákoliv černá káva z kávovaru, jiný by se hádal, že espresso je nápoj připravený ze striktně omezeného množství kávových zrn s přesně danou teplotou i tlakem vody při předem definované délce extrakce a s dosaženými měřitelnými kvalitami, jako je výsledný objem kávy, ale také viskozita, obsah olejů a kofeinu.

 

Kdy dává smysl kávovar?

Pokud  vám nedělá problém investovat dost peněz a chcete se přípravě kávy vášnivě věnovat, můžete si doma připravovat espresso prakticky na profesionální úrovni.

Všeobecně jsou ale kávovary, mlýnky a další pomocníci, se kterými zvládnete espresso jako od baristy, považovány za zbytečně drahé a energeticky náročné.

 

Tip: Pokud přemýšlíte nad koupí kávovaru, nezapomínejte do svých úvah zařadit i mlýnek. Je stejně důležitý, ne-li důležitější než kávovar. Vážně.

 

Kávovar vám nedá to, co chcete, pokud:

  • Chcete espresso jako z kavárny i doma, ale chcete ho zmáčknutím jednoho čudlíku. Pardon, ale ani kdybyste byli pravnoučaty pana Rothschilda…

  • Chcete espresso jako z kavárny i doma a myslíte si, že to zvládnete i s levnější variantou. Bohužel, i když budete pečlivě čistit útroby kávovaru, každý večer ho naleštíte a dáte mu nějaké rozkošně zdrobnělé jméno, nevykompenzujete jeho případné technické nedostatky ani absenci kvalitního mlýnku.

  • Chcete espresso jako z kavárny i doma, koupíte si to nejlepší vybavení a ráno vstanete o hodinu dřív, abyste kávovar zapnuli a nechali nahřát. A během toho si uvědomíte, že o přípravě kávy vlastně nic nevíte a že návod, jak nastavit mlýnek na hrubost 3 nebo 17, je vám houby platný, protože netušíte, jak jemně mletá káva do sítka patří.

 

Než si koupíte domácí kávovar

Zamyslete se, co od domácího popíjení kávy vlastně chcete a kolik její přípravě chcete a můžete dát. 

Intenzivní chuť podobající se espressu vám nabídne i moka konvička. Za pár stovek ji máte doma a neklade takové nároky na mlýnek. 

 

Když potřebujete spoustu kávy

Důkladně zvažte, jestli budete spokojeni s kávovarem, pokud ji pijete z hrnku velikosti menšího květináče. Korektní objem jednoho espressa se totiž pohybuje okolo 30 ml. Můžete samozřejmě nechat vodu protékat kávou podstatně déle, do šálku vám ale namísto husté emulze plné esenciálních olejů začne téci vodová spoušť plná alkaloidů, která způsobí, že káva nebude chutná, a navíc bude zátěží pro váš organismus.

Abyste docílili většího objemu:

  • Připravte si double espresso. Drtivá většina kávovarů to umožňuje. Většinou si můžete vybrat páku s jednovýpustí nebo dvouvýpustí a s odpovídající velikostí košíčku. Logicky tak zdvojnásobíte objem nápoje a současně objem všech látek z kávy extrahovaných – včetně kofeinu.

  • Naučte se espresso prodloužit za pomoci horké (nikoliv vroucí) vody. Ať už espresso nebo double espresso, můžete dolít horkou vodou. Ovlivní to sice konzistenci nápoje, ale pokud nepoužijete vroucí vodu, nespálíte žádoucí chutě a vyhnete se prodlužování extrakce. Zvětšíte objem nápoje, ale zachováte obsah extrahovaných látek.

  • Pořiďte si moka konvičku. Můžete si v ní připravit více kávy a tu pak dolít vodou.

  • Pořádný hrnek kávy si uvaříte i pomocí moderních technik. Její chuť sice není tak koncentrovaná jako v espressu, ale zpravidla se servíruje v množství 200–350 ml.

Průřez metod přípravy nabízíme zde. Více o alternativních přípravách kávy najdete v seriálu na blogu.

 

Automatické kávovary 

S automatickým kávovarem budete mít pramalý vliv na to, jak bude vaše káva chutnat a vypadat. Zabudovaný mlýnek pravděpodobně neumožní nastavovat hrubost mletí, neovlivníte teplotu ani tlak vody, namletou kávu v košíku ani neuvidíte, natož abyste mohli rozhodnout o tom, jak bude upěchovaná. Pravděpodobně se ani nedostanete do útrob, abyste mohli kávovar vyčistit. Rozhodovat budete moci leda tak o tom, jakou kávu do přístroje nasypete a jaké tlačítko s předvolbou objemu zvolíte. Na druhou stranu máte jistotu, že vaše espresso bude pokaždé přibližně stejné.

Obecně panuje shoda, že s automatickým kávovarem se nemůžete profesionálnímu espressu přiblížit. Možná to od něj ale ani neočekáváte. Prostě chcete kávu. Co nejdřív a s minimálním úsilím z vaší strany. 

 

Pákové kávovary

S běžným pákovým kávovarem máte šanci ovlivnit to, jak bude vaše káva chutnat. Budete si kávu sami vážit, mlít i ji utahovat v sítku. Některé přístroje vám dokonce dovolí upravovat tlak nebo teplotu vody. Můžete používat předvolby nebo sami ukončovat extrakci.

Bude tedy jen a jen ve vašich rukách udělat si o poznání kvalitnější a chutnější nápoj, než jaký teče z většiny automatických kávovarů. Je ale dost možné, že na cestě ke svému vysněnému espressu častokrát klopýtnete. Při přípravě toho totiž můžete  dost pokazit.

 

V případě, že vás pořízení kávovaru domů stále láká, přečtěte si víc o tom, co vše může obnášet a hlavně ovlivnit údržba, nebo nakolik záleží na mlýnku v článku „5 tipů pro lepší kávu z domácího kávovaru“. 

 


Připravila: Anna Veselovská

Fotky: Canva.com