Espresso classic Colombia Sierra Nevada Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tato zrnka pražíme tmavě a jsou tak ideální pro přípravu espressa, ať už v pákovém, nebo automatickém kávovaru. Máte-li doma páku, použijte 7–9 gramů mleté kávy a nechte ji extrahovat 25–33 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 30 ml. U automatických kávovarů nebývá extrakce tak konzistentní, proto doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš kávovar zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí. Pokud se vám zdá káva nakyslá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.
PŘÍBĚH KÁVY
Za touhle kolumbijskou kávou stojí výjimečná organizace ANEI, která sdružuje farmáře z indiánského kmene Arhuaco. Založila ji v roce 1995 Aurora Izquierdo, aby podpořila ekonomiku domorodých farmářských kmenů. Bylo za tím ale ještě něco víc. Aurořiným cílem bylo přivést pozornost k existenci kmene Arhuaco a jeho jedinečné kultuře. Káva se pro ni stala nástrojem, jak získat zpět sociální, ekonomická a kulturní práva, která byla těmto původním obyvatelům pohoří Sierra Nevada po staletí popírána. Během let se jí podařilo vytvořit program udržitelného zemědělství, který vychází z hodnot jejího kmene – chránit matku Zemi a udržovat harmonii mezi lidmi a přírodou. Jakkoliv romantické se to může zdát, pravdou je, že její program výrazně zlepšil kvalitu života místních obyvatel.
Arhuacové dodnes pěstují kávu tradičním způsobem na svazích horských hřebenů. Díky svému laskavému přístupu k pěstování kávy nikterak nenarušují tamní ekosystém a jejich káva nese hrdě certifikace Fairtrade a Bio.
Zdroj: Drwakefield.com
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.