Moka káva Colombia Sierra Nevada Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Kávu pražíme středně, takže si ji nejlépe vychutnáte připravenu v moka konvičce nebo džezvě. Co se týče poměru vody a kávy, držte se instrukcí od výrobce – každá konvička je přece jen trochu jiná. Co doporučujeme my, je uvařit vodu zvlášť a do konvičky ji nalít horkou. Káva díky tomu nenavlhne a bude mít o poznání lepší chuť. Samotné „překapání" kávy je pak otázkou pár minut.
příběh kávy
Za touhle kolumbijskou kávou stojí výjimečná organizace ANEI, která sdružuje farmáře z indiánského kmene Arhuaco. Založila ji v roce 1995 Aurora Izquierdo, aby podpořila ekonomiku domorodých farmářských kmenů. Bylo za tím ale ještě něco víc. Aurořiným cílem bylo přivést pozornost k existenci kmene Arhuaco a jeho jedinečné kultuře. Káva se pro ni stala nástrojem, jak získat zpět sociální, ekonomická a kulturní práva, která byla těmto původním obyvatelům pohoří Sierra Nevada po staletí popírána. Během let se jí podařilo vytvořit program udržitelného zemědělství, který vychází z hodnot jejího kmene – chránit matku Zemi a udržovat harmonii mezi lidmi a přírodou. Jakkoliv romantické se to může zdát, pravdou je, že její program výrazně zlepšil kvalitu života místních obyvatel.
Arhuacové dodnes pěstují kávu tradičním způsobem na svazích horských hřebenů. Díky svému laskavému přístupu k pěstování kávy nikterak nenarušují tamní ekosystém a jejich káva nese hrdě certifikace Fairtrade a Bio.
Zdroj: Drwakefield.com
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.