Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.
Fairtrade Bio

Espresso classic Nicaragua Las Segovias Bio Fairtrade

  • Zvolte variantuSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSkladem
111 Kč 111 Kč 111 Kč 111 Kč 111 Kč 111 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 220 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 524 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč 1 030 Kč od 111 Kč
  • Hmotnost
  • Mletí
Kategorie: Espresso
Káva pochází: z Nikaraguy, oblasti Esteli, Madriz a Nueva Segovia, 1250 m n. m.
Fairtradoví pěstitelé: Promotora de Desarollo Cooperativo de las Segovias (PRODECOOP)
Kávu pražíme: tmavě, vhodné pro přípravu espressa
Odrůdy: Bourbon, Caturra, zpracováno promytou metodou
Charakteristika: karamel, oříšky, jablko a hořká čokoláda
 

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-ESPRESSO_S

Nikaraguu pražíme tmavě pro přípravu pákového espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7–9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.

Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).

 

pěstitelé A PŮVOD

Káva pochází z vysokohorské oblasti Esteli, Madriz a Nueva Segovia na severu Nikaraguy a pěstuje se v nadmořské výšce 1250 metrů. Půdy jsou písčité a bohaté na živiny. Podnebí je vlhké a tropické. A tato kombinace je ideální pro produkci vysoce kvalitní kávy. 

Farmářům v této venkovské a odlehlé oblasti Nikaraguy se často nedostává dostatečné péče ze strany vládních, a dokonce ani soukromých iniciativ. Z toho důvodu se PRODECOOP zaměřil na renovaci a školení v oblasti správné zemědělské praxe. Převážná pozornost byla věnována dodávkám tradičních, vysoce kvalitních odrůd, jako je Caturra, čímž bylo zajištěno zachování kvality kávy a přístup na trhy s výběrovou kávou. 

Mnoho členů družstva PRODECOOP má certifikát ekologického zemědělství a velký důraz je kladen na ekologické alternativy k chemickým pesticidům. Na ochranu kávových farem pěstují v jejich laboratoři přirozeně se vyskytující houbu, která loví brouky z čeledi kávovníkovitých.

 

1 2 

  

Období sklizně a po sklizni

Farmáři ve vysokohorské oblasti ručně sbírají kávové třešně a úrodu zaváží k promytému zpracování do nedalekých mokrých mlýnů. V mlýnech pracovníci třešně rozmělní a zkvasí, poté je omyjí v čisté vodě a pergamen položí na terasy, kde se suší na slunci v tenkých vrstvách.

Po vysušení se pergamen dodává do suchého mlýna v Palacaguině. Mlýn má 13 stálých zaměstnanců a během sklizně se jejich počet zvýší na více než 200.

 

O sdružení

PRODECOOP (Promotora de Desarollo Cooperativo de las Segovias) sdružuje 2 275 farmářů, kterým pomáhá zlepšovat jejich životní úroveň díky jejich programům na podporu komunity a zemědělství. Dětem farmářů nabízí různé druhy podpory pro jejich vzdělávání včetně stipendií a osvětové činnosti. Zaměřuje se také na potravinovou bezpečnost a svým členům nabízí školení v oblasti zemědělské diverzifikace a vytváření udržitelnějších potravinových systémů. V neposlední řadě PRODECOOP spolupracuje se 400 ženami na zvýšení rovnosti žen a mužů tím, že nabízí školení v oblasti vedení a budování kapacit pro farmáře, jejich manželky a další členy komunity.

  


Zdroj: https://www.sucafina.com/emea/offerings/prodecoop-las-segovias-shg-ep-fto 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: