Espresso classic Colombia Tolima Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tuto jedinečnou kávu z Kolumbie pražíme na dva způsoby, v této kategorii tmavě pro přípravu kávy jako espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7-9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.
Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).
Pěstitelé a původ
Asociaci si v roce 2014 založili samotní pěstitelé, aby měli větší vyjednávací sílu při stanovení spravedlivých výkupních cen za svou kávu. Původně jich bylo 10 a v současnosti asociace čítá na téměř 60 drobných farmářů, kteří společně hospodaří udržitelně – pro lidi i planetu. Zlepšili životy nejen rodin pěstitelů, ale i celých komunit v městečku Planadas v hornaté oblasti Tolima mezi národními parky. Odtud dostala naše káva jméno. Členové mají zaujetí pro férové ceny a pracovní podmínky, hospodaří ekologicky a záleží jim na kvalitě kávových zrn, což je ostatně patrné z chuti našeho Espressa classic. Certifikace a fairtradová prémie jim navíc umožňuje zdokonalovat management a tolik potřebné finanční zázemí asociace. Hlavní sklizeň probíhá od května do srpna a ta menší potom od října do ledna. Kávové třešně se sklízí v nadmořské výšce 1400 – 2000 metrů, jsou zbaveny slupek v mlýnech promytou metodou a suší se na sluníčku.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.