Espresso classic Colombia Tolima Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tuto jedinečnou kávu z Kolumbie pražíme na dva způsoby, v této kategorii tmavě pro přípravu kávy jako espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7-9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.
Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).
Pěstitelé a původ
Sdružení Asoprocafees si v roce 2014 založili samotní pěstitelé, aby měli větší vyjednávací sílu při stanovení spravedlivých výkupních cen za svou kávu. Původně jich bylo 10 a v současnosti asociace čítá na téměř 60 drobných farmářů, kteří společně hospodaří udržitelně – pro lidi i planetu. Zlepšili životy nejen rodin pěstitelů, ale i celých komunit v městečku Planadas v hornaté oblasti Tolima mezi národními parky. Odtud dostala naše káva jméno. Členové mají zaujetí pro férové ceny a pracovní podmínky, hospodaří ekologicky a záleží jim na kvalitě kávových zrn, což je ostatně patrné z chuti našeho Espressa classic. Certifikace a fairtradová prémie jim navíc umožňuje zdokonalovat management a tolik potřebné finanční zázemí asociace.
Období sklizně a po sklizni
Hlavní sklizeň probíhá od května do srpna a ta menší potom od října do ledna. Kávové třešně se sklízí v nadmořské výšce 1400 – 2000 metrů. Farmáři třešně sbírají selektivně ručně a poté je drtí na mechanických nebo ručních drtících strojích. Káva se fermentuje v kbelících nebo pytlích, obvykle přes noc, a poté se promyje v čisté vodě. Většina zemědělců ukládá pergamen k sušení na terasy nebo na sušáky na střechách svých domů. Pergamen často hrabou, aby zajistili rovnoměrné sušení.
O sdružení
Družstvo Asoprocafees se zaměřilo na certifikaci a školení svých členů, pěstitelů kávy, aby dosáhlo certifikace Fairtrade Organic (FTO). Za tímto účelem investovalo do výstavby, zlepšování a údržby veškeré infrastruktury, která je nutná k produkci vynikající kávy. Patří sem výstavba skladů, zlepšování silnic a vzdělávání pěstitelů v oblasti metod sklizně a zpracování.
Zdroj: Sucafina.com
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.