Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.
Fairtrade Bio

Espresso classic Congo Kivu Bio Fairtrade

  • Zvolte variantuSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSkladem
115 Kč 115 Kč 115 Kč 115 Kč 115 Kč 115 Kč 223 Kč 223 Kč 223 Kč 223 Kč 223 Kč 223 Kč 523 Kč 523 Kč 523 Kč 523 Kč 523 Kč 523 Kč 1 021 Kč 1 021 Kč 1 021 Kč 1 021 Kč 1 021 Kč 1 021 Kč od 115 Kč
  • Hmotnost
  • Mletí
Kategorie: Férová káva
Káva pochází: z Demokratické republiky Kongo, oblasti Lake Kivu, 1600-1800 m n. m.
Fairtradoví pěstitelé: družstvo SOPACDI
Kávu pražíme: tmavě, vhodné pro přípravu espressa
Odrůdy: Bourbon, Caturra, Catuai, zpracovány promytou metodou
Charakteristika: karamel, sladko slaná příchuť čokolády, jablko
 

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-ESPRESSO_S

Kávu z Demokratické republiky Kongo pražíme tmavě pro přípravu do pákového espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7–9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.

Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).

 

pěstitelé a původ

Výběrová káva pochází z Demokratické republiky Kongo blízko jezera Kivu a je pěstována v nadmořské výšce 1600 - 1800 metrů. Pěstitelé ze sdružení SOPACDI hospodaří na malé ploše zemědělské půdy o cca 2 hektarech, a přibližně 20 procent členů družstva tvoří ženy. 

 

Zpracování promytou metodou

Tato vysoce kvalitní arabika je zpracována promytou metodou kombinovanou se sušením na slunciKáva se obvykle dodává do mycí stanice ve formě třešní v den sklizně a tam se zpracovává. Zbavuje se slupek a fermentuje v nádržích pod širým nebem po dobu 12-18 hodin. Poté se fermentovaná káva často namáčí ještě na dalších 8-12 hodin, než projde pracími kanály, kde se odstraní sliz a káva se roztřídí. V některých případech se káva znovu namáčí na dalších 12 hodin, v jiných případech se přesune do sušicích lůžek, kde se suší v průměru 20-30 dní.

 

O sdružení

SOPACDI (Solidarité Paysanne pour la Promotion des Actions Café et Development Intégral) je organizace sdružující více než 5 600 pěstitelů kávy a zhruba 20 procent z nich tvoří ženy. Káva se pěstuje v blízkosti jezera Kivu v Demokratické republice Kongo. Každý farmář k pěstování kávy využívá kolem 2 hektarů zemědělské půdy a kávové třešně dodává organizaci SOPACDI prostřednictvím 10 sběrných míst k promytému zpracování. Hlavní sklizeň probíhá od března do června. 

V rámci projektu Pygmies' Coffee Project & Women Producer Program organizace sdružuje pěstitele i mezi skupinou Pygmejů, kteří žijí a hospodaří ve vesnicích Mishebere a Ruhunde na území Kahele. Historicky se Pygmejové potýkali s velkou diskriminací včetně nuceného otroctví a/nebo špatně placené práce. SOPACDI zahájilo tento projekt, aby pěstitelům zajistilo důstojnou mzdu a také větší finanční nezávislost a samostatnost. Každý z těchto pěstitelů vlastní v průměru 0,5 hektarů půdy a dodává kávové třešně do mycí stanice. 

 

17274-img6024

 


Zdroj: Cafe Imports

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: