Espresso special Honduras Capucas Bio Fairtrade
Popis
JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Káva Honduras Capucas je středně pražená a je určená pro přípravu do pákového espressa. Abychom ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijeme 7-9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml.
Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí (čas extrakce se zkrátí).
pěstitelé A PŮVOD
Drobní farmáři družstva Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (COCAFCAL) pěstují kávu blízko národního parku Celaque a stejnojmenné nejvyšší hory Hondurasu, která je velkou zásobárnou vody. "Celaque" totiž v místním jazyce Lenca znamená "vodní nádrž" či "rezervoár".
Pěstitelé hospodaří v nadmořské výšce 1200 - 1800 metrů, kde se nalézá úrodná půda a ideální klimatické podmínky pro vysoce kvalitní zrna. Kávovníky jsou zastíněny místními jehličnany (např. stromem gravilea anebo cedry) i ovocnými stromy (citrusy). Už více jak deset let se pěstitelé pyšní mnohými certifikacemi včetně Fairtrade a Bio, navíc spolupracují s pražírnami a baristy, organizují pravidelné ochutnávky a výsledkem je prvotřídní káva. Kromě své vlastní testovací pražírny provozují kavárnu a dokonce i eko-penzion, který pojme desítky návštěvníků.
Družstvo COCAFCAL přispívá k lepšímu využívání environmentálních, finančních a lidských zdrojů s cílem zlepšit kvalitu života rodin farmářů a kvalitu kávy vyráběné v regionu Copan. Stejně tak podporuje udržitelný rozvoj místní ekonomiky a pomáhá rozvíjet finanční, technické, výrobní a marketingové služby v rámci družstev. Jedná se o společné úsilí, které má za cíl snížit chudobu a zvýšit kvalitu života ve venkovských komunitách západního Hondurasu.
V roce 1999 se chtěl Omar Rodriguez Interiano podělit o své znalosti o pěstování a úspěšném prodeji kávy s ostatními farmáři z regionu Capucas, většinou příbuznými rodiny. V témže roce bylo družstvo COCAFCAL založeno. Během následujících deseti let se k němu přidávali další a další drobní zemědělci a nyní má družstvo více než 70 členů. "Stále je zde velký potenciál pro nové členy," říká Omar Rodriguez Romero, generální ředitel sdružení. "Ale malé je nejen krásné, malé je naší zárukou dobrých zemědělských postupů a zaručení nejlepší kvality pro naše zákazníky," dodává.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.