Fairtrade Bio

Filtrovaná káva Guatemala Huehuetenango Bio Fairtrade

  • Zvolte variantuSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSklademSkladem
95 Kč 95 Kč 95 Kč 95 Kč 95 Kč 95 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 185 Kč 450 Kč 450 Kč 450 Kč 450 Kč 450 Kč 450 Kč 870 Kč 870 Kč 870 Kč 870 Kč 870 Kč 870 Kč od 95 Kč
  • Hmotnost
  • Mletí
Kategorie: naše kávy
Káva pochází: z Guatemaly, oblast Huehuetenango, San Pedro Necta
Fairtradoví pěstitelé: družstvo Comercializadora Maya Alternativa (COMAL)
Kávu pražíme: světle, vhodné pro filtrovanou kávu
Odrůdy: Bourbon, Catuai, Caturra, Pache, zpracovány promytou metodou
charakteristika: jablko, mléčná čokoláda, ořechy, citrus
 

JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT

0400_EA_FB_pripravy na web-FILTR_S

Tuto vynikající Guatemalu je vhodné použít k přípravě filtrované kávy či ve french pressu. Doporučujeme kávu těsně před použitím namlít (střední až větší hrubost, na jednu porci 12-15g), poté zalijete horkou vodou o teplotě 92-94°C. Při přípravě ve french pressu oddělte hotový nápoj od lógru už po 3-4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky.

Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80-85° C) a najděte si ten svůj okamžik.

 

pěstitelÉ A PŮVOD

Družstvo Comercializadora Maya Alternativa, zkráceně COMAL, sdružuje přes 85 pěstitelů kolem obce San Pedro Necta. Téměř polovinu členů tvoří ženy a družstvo také vytvořilo řadu programů na podporu žen – pěstitelek.

COMAL je spolu s několika dalšími družstvy součástí zastřešující organizace FECCEG. Ta vznikla v roce 2006 v reakci na kávovou krizi na počátku století. Cílem organizace je rozvíjet programy s větším dopadem na komunity produkující kávu, získat lepší přístup na mezinárodní trh s kávou a sloučit exportní logistiku.

Organizace nabízí svým členům technickou podporou, programy diverzifikace plodin, vzdělávání o integrovaném zemědělství a podporou certifikací BIO a Fairtrade.

 

kava1 

 

Každý pěstitel zpracovává a suší svou vlastní kávu, všichni mají vlastní malý drtič, fermentační nádrž a promývací systém. Družstvo organizuje svoz suché pergamenové kávy od svých členů do FECCEG. Tam se provádí analýza kvality a třídění podle jakosti kávy a pěstitelských družstev.

Káva je pro místní farmáře hlavní tržní plodinou, ale pěstují také ovocné stromy, nebo kukuřici a fazole pro svou obživu. Vysazují stromy, aby zachovaly biologickou rozmanitost a chránily zásoby podzemní vody, ale také rostliny, které přitahují včely a zvyšují produkci medu.

 

comal1 

 

Guatemala je uctívána jako země, kde byly vypěstovány některé z nejchutnějších a nejjemnějších káv na světě. Vysoké nadmořské výšky, konzistentní srážky a půdy bohaté na minerály nabízejí pro pěstování kávy vynikající podmínky.

Farmy spadající pod družstvo COMAL se nacházejí v oblasti Huehuetenango v různých nadmořských výškách – v rozmezí 1400 až 2000 m n. m. Tato oblast má písčito-hlinitou půdu.

 

Fotografie: www.sucafina.com

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.