Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Inspirace v Solea CZ

Na konci března jsme v téměř v plném počtu vyjeli do České Třebové do spřáteleného výrobního družstva Solea CZ. Cesta vlakem rychle ubíhala a celá parta (zleva: Filip, Štěpán, Marcela, Ondra, oba Lukášové, Jarda, David, Markéta fotila) byla v dobré náladě.

cesta vlakem   cesta vlakem2

 

Byli jsme zvedavi, jak funguje družstvo, které je také sociální firma jako my, ale vyrábí a montuje úplně něco jiného: plastové díly do aut. Vybrali jsme je proto, že jsou to kolegové ze Slušné firmy a Svazu výrobních družstev, navíc mají vysoké procento zaměstnanců s handicapem – téměř ¾ jako naše pražírna. Co do počtu zaměstnanců jsou však víc jak 10x větší a fungují už 19 let.

 

Podnikání s lidskou tváří

Hned na začátku se nám líbila tahle nástěnka: stučně, jasně, přehledně. Chceme také takovou :-)

libi se nam nastenka   ukazujeme na nastenku


Naší průvodkyní byla Blanka, která nám vysvětlila, jak to u nich chodí nejen v samotném provozu montovny a lisovny, ale i co do fungování Solea CZ podle zásad svobodné firmy: organizace práce, uplatňování dalších hodnot než-li maximalizaci zisku - třeba lidskost - dále sebe-řízení anebo spolu-rozhodování. Hezky to popisuje jejich profil na Slušné firmě.

 

Snímek obrazovky 2019-04-14 v 13.58.43       Vitame navstevu 

 

Přišel nás pozdravit předseda Leoš Jiřele, nedávno oceněný titulem Laskavec a nominovaný do soutěže Podnikatel roku Pardubického kraje. Na jaře 2018 Leoš vystoupil spolu s Markétou z naší pražírny na akci Slušné firmy Svoboda v práci.

 

Leos Jirele

 

Nejprve nám vysvětlili, co se v tomto provozu montuje a pak si to Ondra, Marcela a Filip mohli sami vyzkoušet. Podívali jsme se i do horké zpracovny výlisků, je to hotová alchymie.

 

predstaveni prace  zkuste si to  v lisovne

 

Zdravě, lokálně a odpovědně

V Solea CZ také provozují zaměstnanecký obchůdek se zdravou výživou, lokálními a eko-produkty, některé bezobalově. Přibude k nim i naše káva, kterou Blanka a její kolegyně od nás obdrželi při povídání o fair trade a udržitelnosti. Měli jsme radost, že dámy zaujal nejen spravedlivý obchod, ale i vůně naší Fairtrade Brazil na Espresso classic. Nám zase moc chutnal oběd z nedaleké zdravé jídelny. Díky moc za něj!

nakupujeme lokalne   kava

 

Na konci návštěvy nám pršelo štěstí, tak jen jedna rychlá fotka a šup zpět na vlak. Bylo u vás moc dobře a těšíme se na vás u nás pražírně milí kolegové a kolegyně ze Solea CZ!

 

Good bye Solea CZ

 

Připravila: Markéta Vinkelhoferová

Foto: Fair & Bio pražírna

 

Co si dál přečíst:

Veď, nech se vést anebo vypadni a Vrána k vráně sedá: Slušná firma na podzim 2018

Svoboda v práci: Jaro 2018 ve Slušné firmě