Rádce při výběru kávy

Jak si u nás vybrat kávu, abyste z ní měli ten pravý chuťový požitek? Pro snadnější orientaci mezi našimi produkty jsme pro vás připravili tento návod.

Pro přímý přesun k doporučením zvolte způsob přípravy kávy:

 

 
Espresso
Překapávací metody
French Press
 
 
Moka konvička
Džezva
Turek
 
 

 

Jedním z kritérií při výběru kávy je způsob, jak si kávu budete připravovat. Na našem webu jsme podle toho kávy rozdělili do dvou základních kategorií. První je ESPRESSO, pro jehož přípravu se používají kávovary s vysokým tlakem. Ty mohou být automatické nebo pákové. Druhou kategorií je ALTERNATIVNÍ nebo také DOMÁCÍ PŘÍPRAVA. Sem patří všechny ostatní způsoby přípravy kávy, bez použití espresovače, tedy překapávací metody (včetně způsobů Chemex, Aeropress, Hario V-60), French Press, moka konvičkadžezva. A zařadili jsme sem i českého turka.

 

32791161767_daaf5091aa_c

 


ESPRESSO

Ico_espresso

Espresso je káva o objemu cca 30 ml se silnou chutí a výrazným aroma, pro jejíž přípravu se používají kávovary s vysokým tlakem. Dost záleží na tom, jaký přístroj na přípravu espressa máte, zda automatický či pákový. I podle toho se řiďte při výběru kávy.

 

Automatické kávovary

Jde o přístroje, do kterých nasypete zrnkovou, případně již namletou kávu, a na zmáčknutí tlačítka se o celou přípravu kávy postarají sami.

 

P1160475_    32791165407_f655c9bcf0_c

 

espresso-classic

Do automatických kávovarů primárně doporučujeme kávy z řady Espresso classic s červenou etiketou. Jde o kávy tmavě pražené s převládající hořkostí.

espresso-classic

Pokud máte rádi kávu ovocnějších chutí, můžete vyzkoušet také řadu středně pražených káv Espresso special s modrou etiketou, případně i Moka káva s růžovou etiketou.

espresso-classic

Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně.
Je označená žlutou etiketou.

Všechny tyto kávy najdete v kategorii Káva na espresso. Pokud nevíte, kterou kávu vybrat, můžete si objednat tzv. degustační set, který obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv vhodných na espresso.

set-espresso

Tip na přípravu

U automatických kávovarů zpravidla nebývá extrakce tak kvalitní a konzistentní jako u pákových kávovarů. Pro lepší výsledek doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš přístroj umožňuje regulaci hrubosti mletí, doporučujeme si doladit poměr hořkosti a kyselosti kávy. Je-li káva nakyslá, nastavte jemnější mletí. V případě přílišné hořkosti naopak zvyšte hrubost mletí.
automat2a

 

 

Pákové kávovary

Pákové kávovary jsou přístroje se samostatnou pákou, do které se káva musí předem namlít, buď v integrovaném, nebo samostatném mlýnku. Díky tomu ale máte více možností ovlivnit výslednou chuť kávy.

 

paka    48322535157_efa41aaa51_c

 

Většina káv vhodných do pákového kávovaru je zařazena v kategorii Káva na espresso.

espresso-classic

Patříte-li mezi milovníky italských chutí, vybírejte kávy z řady Espresso classic s červenou etiketou. Jde o kávy tmavě pražené, kde převládá hořkost, silné tělo a intenzita s chutí hořké čokolády či ořechů.

espresso-classic

Fanoušci moderního espressa mohou sáhnout po kávách z řady Espresso special s modrou etiketou, které jsou praženy středně, díky čemuž v kávě převládají ovocné a květinové tóny. Středně pražené kávy najdete také v řadě Moka káva s růžovou etiketou.

espresso-classic

Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit i některou naši Výběrovou kávu, označenou černou etiketou, kterou najdete v kategorii Speciality. Vybírejte však tu, která je pražena středně (světlé pražení je na přípravu espressa nevhodné). Jsou to kávy ovocnějších chutí.

espresso-classic

Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně.
Je označená žlutou etiketou.

Pokud nevíte, kterou kávu vybrat, můžete si objednat tzv. degustační set, který obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv vhodných na espresso.

set-espresso

Tip na přípravu

Abyste ze zrn dostali to nejlepší, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. K přípravě použijte 8–9 gramů mleté kávy, délka extrakce (čas, za který proteče voda přes páku) by měl být mezi 25 a 33 sekundami a objem výsledného nápoje cca 30 ml. Pokud se stane, že je káva nakyslá, namelte zrna jemněji (prodlouží se doba extrakce). V případě přílišné hořkosti naopak kávu namelte více nahrubo (čas extrakce se zkrátí).
paky

  

PŘEKAPÁVACÍ METODY
A FRENCH PRESS

Ico_filtr Ico_frenchpress

Překapávací metody zahrnují všechny způsoby přípravy filtrované kávy. Patří sem různé překapávače, tzv. drippery – patrně nejznámější je V-60 od firmy Hario. V naší nabídce najdete krásný porcelánový překapávač Blaho. Překapávače jsou i elektrické (např. Moccamaster). K přípravě filtrované kávy slouží také stylový Chemex, praktický Aeropress, nebo efektní Vakuum pot.

Oblíbeným nástrojem pro jednoduchou přípravu kávy je French press, skleněná konvice s pístem, který umožňuje oddělit kávu od lógru.

 

  

 

Pro tyto způsoby přípravy vybírejte kávu především z kategorie Káva pro alternativní přípravu

Filtrovaná káva espresso-classic

Nejvhodnější jsou kávy z řady Filtrovaná káva se zelenou etiketou a také z řady Výběrová káva s černou etiketou. Jde o světle pražené kávy s lehkým tělem, kde můžete najít ovocné a květinové tóny. Typická je větší acidita.

moka espresso-classic

Pokud máte raději lehce hořčí kávy, bude pro vás možná vhodnější vybrat kávu středně praženou. Tu najdete v řadě Moka káva s růžovou etiketou, ale také v řadě Espresso special s modrou etiketou.

  espresso-classic

A pokud podle vás má být káva opravdu hořká a zemitá a o žádné ovocné tóny nestojíte, vyberte kávu s červenou etiketou z řady Espresso classic. Nenechte se odradit, že je v názvu kávy „espresso“, jde pouze o doporučený způsob přípravy.

  espresso-classic

Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně.
Je označená žlutou etiketou.

 

Pokud nevíte, kterou kávu vybrat, můžete si objednat tzv. degustační set Alternativní příprava, který obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv vhodných pro alternativní, tedy domácí přípravu. Máte-li rádi hořčí kávu, zkuste degustační set Espresso.

Degustační set alternativní příprava

Tip na přípravu

Doporučujeme kávu namlít těsně před použitím, a to na střední až větší hrubost. Na jednu porci použijte 12–15 g, poté zalijete horkou vodou o teplotě 92–94 °C.

Při přípravě ve french pressu oddělte hotový nápoj od lógru už po 3–4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky. Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80–85 °C) a najděte si ten svůj okamžik.

automat2a

 

MOKA KONVIČKA

Moka konvička nebo také moka express pochází z Itálie a je vhodná pro milovníky menší a silnější kávy. Káva se připravuje pod mírným tlakem, a díky tomu je ze všech alternativních metod přípravy chuťově nejbližší espressu.

 

  

 

moka espresso-classic

Pro začátek doporučujeme kávu z řady Moka káva s růžovou etiketou, která je středně pražená. Můžete ale vybírat i z řady Espresso special s modrou etiketou.

Filtrovaná káva espresso-classic

Mnozí naši zákazníci rádi v moka konvičce připravují ovocnější, tedy světle pražené kávy, které najdete v řadě Filtrovaná káva se zelenou etiketou nebo Výběrová káva s černou etiketou.

  espresso-classic

Máte-li naopak rádi kávu opravdu hořkou, sáhněte po některé kávě z řady Espresso classic, které jsou pražené tmavě a jsou označené červenou etiketou. Nenechte se odradit, že je v názvu kávy „espresso“, jde pouze o doporučený způsob přípravy.

  espresso-classic

Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně.
Je označená žlutou etiketou.

 

Pokud chcete vyzkoušet více druhů káv, můžete si objednat degustační set Alternativní příprava, který obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv. Máte-li rádi hořčí kávu, zkuste degustační set Espresso.

Degustační set alternativní příprava

Tip na přípravu

Kávu namelte až těsně před přípravou, a to na jemnou až střední hrubost. Doporučujeme vodu předem uvařit zvlášť a až poté horkou nalít do konvičky. Káva díky tomu během zahřívání vody nenavlhne, a tím bude její chuť o poznání lepší. Sítko naplňte kávou vždy až po okraj. Pokud je na vás káva příliš silná, zřeďte kávu horkou vodou až dodatečně.

 

DŽEZVA

Ico_dzezva

Džezva patří mezi tradiční metody přípravy kávy. Pochází z Turecka a jedná se pravděpodobně o vůbec nejstarší způsob přípravy. Pravá turecká káva nemá s „turkem“, jak ho známe z našich končin, nic společného. K její přípravě se používá právě džezva – kovová kónická konvička s dlouhou rukojetí.

 

  

 

moka espresso-classic

Do džezvy doporučujeme kávu z řady Moka káva s růžovou etiketou, která je středně pražená. Další středně pražené kávy najdete také v řadě Espresso special s modrou etiketou.

  espresso-classic

Pokud máte rádi kávu s převládající hořkostí, vybírejte z řady Espresso classic s červenou etiketou, což jsou kávy pražené tmavě. Najdete zde i směs Arabiky s Robustou, která se tradičně do džezvy často používá (především proto, že díky Robustě káva získá lepší pěnu).

 Filtrovaná káva espresso-classic

Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet i světle pražené kávy, ve kterých můžete najít ovocnější a květinové chutě. Tyto kávy najdete v řadách Filtrovaná káva se zelenou etiketou nebo Výběrová káva s černou etiketou.

  espresso-classic

Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně.
Je označená žlutou etiketou.

 

Pokud chcete vyzkoušet více druhů káv, můžete si objednat některý z našich degustačních setů, které obsahují 3 různé balíčky našich aktuálních káv. Na výběr máte Degustační set Alternativní příprava (ovocnější chutě) nebo Degustační set Espresso (hořčí chutě).

Degustační set alternativní příprava

Tip na přípravu

Kávu namelte až těsně před použitím, a to úplně najemno, doslova na prach. Nejčastěji se používá poměr 7–10 g kávy na 100 ml vody, ale záleží na vaší chuti. Pokud chcete kávu sladit, cukr přidejte do džezvy ještě před vařením kávy. Občas se přidává i koření (například kardamom, vanilka, chilli apod.). Když začne káva kypět, počkejte, až dojde pěna až po okraj a džezvu odstavte z vařiče. Někdo doporučuje kávu nechat vzkypět 3×, neměla by ale projít varem. Kávu oddělte od lógru opatrným naléváním, nebo je možné ji přefiltrovat přes sítko.

 

TUREK

Český turek připravený zalitím a spařením mleté kávy horkou vodou rozhodně patří mezi nejméně vhodné způsoby přípravy kávy, a to nejen kvůli horším chuťovým kvalitám, ale hlavně z důvodů zdravotních. Problém tkví především v dlouhé době „louhování“ kávy. Do nápoje se uvolňuje nadměrné množství kofeinu a také spousta odpadních a zdraví škodlivých látek (některé z nich jsou dokonce karcinogenní). Takže za nás rozhodně doporučujeme zvolit raději jiný způsob přípravy kávy.

 

  

 

Na přípravu turka můžete použít jakoukoli kávu z naší nabídky, záleží na vašich chuťových preferencích.  

  espresso-classic

Pokud máte rádi klasické hořké chutě, vyberte některou kávu z řady Espresso classic s čerevenou etiketou, což jsou kávy pražené tmavě.

 moka espresso-classic

Méně hořké jsou pak kávy pražené středně. Ty najdete v řadě Moka káva s růžovou etiketou, ale také v řadě Espresso special s modrou etiketou.

 Filtrovaná káva espresso-classic

Pokud chcete vyzkoušet pestřejší a ovocnější chutě, vyberte některou světle praženou kávu z řady Filtrovaná káva se zelenou etiketou nebo Výběrová káva s černou etiketou.

  espresso-classic

Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně.
Je označená žlutou etiketou.

 

Pokud chcete vyzkoušet více druhů káv, můžete si objednat některý z našich degustačních setů, které obsahují 3 různé balíčky našich aktuálních káv. Na výběr máte Degustační set Alternativní příprava (ovocnější chutě) nebo Degustační set Espresso (hořčí chutě).

Degustační set alternativní příprava

Tip na přípravu

Pokud turka milujete a nechcete se ho vzdát, zkuste ho alespoň po maximálně čtyřech minutách slít, tedy oddělit kávu od lógru. A co takhle vyzkoušet French press?
 

 

 


Připravila: Zdenka Dvořáková
Fotografie: Jakub Hrab, Martin Špelda, Zdenka Dvořáková, pixabay.com, commons.wikimedia.org

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.