Rádce při výběru kávy
Jak si u nás vybrat kávu, abyste z ní měli ten pravý chuťový požitek? Pro snadnější orientaci mezi našimi produkty jsme pro vás připravili tento návod.
Pro přímý přesun k doporučením zvolte způsob přípravy kávy:
Jedním z kritérií při výběru kávy je způsob, jak si kávu budete připravovat. Na našem webu jsme podle toho kávy rozdělili do dvou základních kategorií. První je ESPRESSO, pro jehož přípravu se používají kávovary s vysokým tlakem. Ty mohou být automatické nebo pákové. Druhou kategorií je ALTERNATIVNÍ nebo také DOMÁCÍ PŘÍPRAVA. Sem patří všechny ostatní způsoby přípravy kávy, bez použití espresovače, tedy překapávací metody (včetně způsobů Chemex, Aeropress, Hario V-60), French Press, moka konvička a džezva. A zařadili jsme sem i českého turka.
ESPRESSO |
|
Espresso je káva o objemu cca 30 ml se silnou chutí a výrazným aroma, pro jejíž přípravu se používají kávovary s vysokým tlakem. Dost záleží na tom, jaký přístroj na přípravu espressa máte, zda automatický či pákový. I podle toho se řiďte při výběru kávy.
Automatické kávovary
Jde o přístroje, do kterých nasypete zrnkovou, případně již namletou kávu, a na zmáčknutí tlačítka se o celou přípravu kávy postarají sami.
![]() |
Do automatických kávovarů primárně doporučujeme kávy z řady Espresso classic s červenou etiketou. Jde o kávy tmavě pražené s převládající hořkostí. |
![]() |
Pokud máte rádi kávu ovocnějších chutí, můžete vyzkoušet také řadu středně pražených káv Espresso special s modrou etiketou, případně i Moka káva s růžovou etiketou. |
![]() |
Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně. |
Všechny tyto kávy najdete v kategorii Káva na espresso. Pokud nevíte, kterou kávu vybrat, můžete si objednat tzv. degustační set, který obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv vhodných na espresso. |
![]() |
Tip na přípravu

Pákové kávovary
Pákové kávovary jsou přístroje se samostatnou pákou, do které se káva musí předem namlít, buď v integrovaném, nebo samostatném mlýnku. Díky tomu ale máte více možností ovlivnit výslednou chuť kávy.
Většina káv vhodných do pákového kávovaru je zařazena v kategorii Káva na espresso.
![]() |
Patříte-li mezi milovníky italských chutí, vybírejte kávy z řady Espresso classic s červenou etiketou. Jde o kávy tmavě pražené, kde převládá hořkost, silné tělo a intenzita s chutí hořké čokolády či ořechů. |
![]() |
Fanoušci moderního espressa mohou sáhnout po kávách z řady Espresso special s modrou etiketou, které jsou praženy středně, díky čemuž v kávě převládají ovocné a květinové tóny. Středně pražené kávy najdete také v řadě Moka káva s růžovou etiketou. |
![]() |
Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit i některou naši Výběrovou kávu, označenou bílou či černou etiketou. Vybírejte však tu, která je pražena středně (světlé pražení není na přípravu espressa příliš vhodné). Jsou to kávy ovocnějších chutí. |
![]() |
Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně. |
Pokud nevíte, kterou kávu vybrat, můžete si objednat tzv. degustační set, který obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv vhodných na espresso. |
![]() |
Tip na přípravu

PŘEKAPÁVACÍ METODY
|
![]() |
![]() |
Překapávací metody zahrnují všechny způsoby přípravy filtrované kávy. Patří sem různé překapávače, tzv. drippery – patrně nejznámější je V-60 od firmy Hario. V naší nabídce najdete krásný porcelánový překapávač Blaho. Překapávače jsou i elektrické (např. Moccamaster). K přípravě filtrované kávy slouží také stylový Chemex, praktický Aeropress, nebo efektní Vakuum pot.
Oblíbeným nástrojem pro jednoduchou přípravu kávy je French press, skleněná konvice s pístem, který umožňuje oddělit kávu od lógru.
Pro tyto způsoby přípravy vybírejte kávu především z kategorie Káva pro alternativní přípravu.
![]() |
![]() |
Nejvhodnější jsou kávy z řady Filtrovaná káva se zelenou etiketou a také z řady Výběrová káva s bílou či černou etiketou. Jde o světle pražené kávy s lehkým tělem, kde můžete najít ovocné a květinové tóny. Typická je větší acidita. |
![]() |
![]() |
Pokud máte raději lehce hořčí kávy, bude pro vás možná vhodnější vybrat kávu středně praženou. Tu najdete v řadě Moka káva s růžovou etiketou, ale také v řadě Espresso special s modrou etiketou. |
![]() |
A pokud podle vás má být káva opravdu hořká a zemitá a o žádné ovocné tóny nestojíte, vyberte kávu s červenou etiketou z řady Espresso classic. Nenechte se odradit, že je v názvu kávy „espresso“, jde pouze o doporučený způsob přípravy. |
|
![]() |
Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně. |
Pokud nevíte, kterou kávu vybrat, můžete si objednat tzv. degustační set Alternativní příprava, který obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv vhodných pro alternativní, tedy domácí přípravu. Máte-li rádi hořčí kávu, zkuste degustační set Espresso. |
![]() |
Tip na přípravu
Doporučujeme kávu namlít těsně před použitím, a to na střední až větší hrubost. Na jednu porci použijte 12–15 g, poté zalijete horkou vodou o teplotě 92–94 °C.
Při přípravě ve french pressu oddělte hotový nápoj od lógru už po 3–4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky. Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80–85 °C) a najděte si ten svůj okamžik.

MOKA KONVIČKA
|
|
Moka konvička nebo také moka express pochází z Itálie a je vhodná pro milovníky menší a silnější kávy. Káva se připravuje pod mírným tlakem, a díky tomu je ze všech alternativních metod přípravy chuťově nejbližší espressu.
![]() |
![]() |
Pro začátek doporučujeme kávu z řady Moka káva s růžovou etiketou, která je středně pražená. Můžete ale vybírat i z řady Espresso special s modrou etiketou. |
![]() |
![]() |
Mnozí naši zákazníci rádi v moka konvičce připravují ovocnější, tedy světle pražené kávy, které najdete v řadě Filtrovaná káva se zelenou etiketou nebo Výběrová káva s bílou či černou etiketou. |
![]() |
Máte-li naopak rádi kávu opravdu hořkou, sáhněte po některé kávě z řady Espresso classic, které jsou pražené tmavě a jsou označené červenou etiketou. Nenechte se odradit, že je v názvu kávy „espresso“, jde pouze o doporučený způsob přípravy. |
|
![]() |
Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně. |
Pokud chcete vyzkoušet více druhů káv, můžete si objednat degustační set Alternativní příprava, který obsahuje 3 různé balíčky našich aktuálních káv. Máte-li rádi hořčí kávu, zkuste degustační set Espresso. |
![]() |
Tip na přípravu

DŽEZVA |
|
Džezva patří mezi tradiční metody přípravy kávy. Pochází z Turecka a jedná se pravděpodobně o vůbec nejstarší způsob přípravy. Pravá turecká káva nemá s „turkem“, jak ho známe z našich končin, nic společného. K její přípravě se používá právě džezva – kovová kónická konvička s dlouhou rukojetí.
![]() |
![]() |
Do džezvy doporučujeme kávu z řady Moka káva s růžovou etiketou, která je středně pražená. Další středně pražené kávy najdete také v řadě Espresso special s modrou etiketou. |
![]() |
Pokud máte rádi kávu s převládající hořkostí, vybírejte z řady Espresso classic s červenou etiketou, což jsou kávy pražené tmavě. Najdete zde i směs Arabiky s Robustou, která se tradičně do džezvy často používá (především proto, že díky Robustě káva získá lepší pěnu). |
|
![]() |
![]() |
Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet i světle pražené kávy, ve kterých můžete najít ovocnější a květinové chutě. Tyto kávy najdete v řadách Filtrovaná káva se zelenou etiketou nebo Výběrová káva s bílou či černou etiketou. |
![]() |
Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně. |
Pokud chcete vyzkoušet více druhů káv, můžete si objednat některý z našich degustačních setů, které obsahují 3 různé balíčky našich aktuálních káv. Na výběr máte Degustační set Alternativní příprava (ovocnější chutě) nebo Degustační set Espresso (hořčí chutě). |
![]() |
Tip na přípravu

TUREK |
|
Český turek připravený zalitím a spařením mleté kávy horkou vodou rozhodně patří mezi nejméně vhodné způsoby přípravy kávy, a to nejen kvůli horším chuťovým kvalitám, ale hlavně z důvodů zdravotních. Problém tkví především v dlouhé době „louhování“ kávy. Do nápoje se uvolňuje nadměrné množství kofeinu a také spousta odpadních a zdraví škodlivých látek (některé z nich jsou dokonce karcinogenní). Takže za nás rozhodně doporučujeme zvolit raději jiný způsob přípravy kávy.
Na přípravu turka můžete použít jakoukoli kávu z naší nabídky, záleží na vašich chuťových preferencích.
![]() |
Pokud máte rádi klasické hořké chutě, vyberte některou kávu z řady Espresso classic s čerevenou etiketou, což jsou kávy pražené tmavě. |
|
![]() |
![]() |
Méně hořké jsou pak kávy pražené středně. Ty najdete v řadě Moka káva s růžovou etiketou, ale také v řadě Espresso special s modrou etiketou. |
![]() |
![]() |
Pokud chcete vyzkoušet pestřejší a ovocnější chutě, vyberte některou světle praženou kávu z řady Filtrovaná káva se zelenou etiketou nebo Výběrová káva s bílou či černou etiketou. |
![]() |
Nabízíme i kávu bez kofeinu, která je pražena středně. |
Pokud chcete vyzkoušet více druhů káv, můžete si objednat některý z našich degustačních setů, které obsahují 3 různé balíčky našich aktuálních káv. Na výběr máte Degustační set Alternativní příprava (ovocnější chutě) nebo Degustační set Espresso (hořčí chutě). |
![]() |
Tip na přípravu
Připravila: Zdenka Dvořáková
Fotografie: Jakub Hrab, Martin Špelda, Zdenka Dvořáková, pixabay.com, commons.wikimedia.org