Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Jsme obŽIVA a je nás už téměř 100!

Jak jsme se stali součástí prvního novodobého spolkového obchodu u nás

 

A   

 

ObŽIVU založila parta ekozemědělců, zpracovatelů a spotřebitelů, kterým není jedno stav naší společnosti a planety, jakož i původ a kvalita potravin. Máme štěstí, že je všechny známe osobně: Honzu Valešku z PRO-BIO LIGY, Jardu Lenharta ze Svobodného statku na soutoku, průkopníky eko a sociálního zemědělství, poté Tomáše Hajzlera ze Slušné firmy, které jsme součástí, a Lukáše Rudolfského z Kutné Hory, jediného to producenta biodynamických vín v ČR a na Slovensku. Ti založili a vloni na podzim rozhýbali obživácký spolek, za notného pomáhání Míši Křivkové, která je teď hlavní duší nově otevřeného krámku.

 

3    4

 

Co obnáší spolkový obchod?

Jak přesně obŽIVA pro své členy funguje, je popsáno na webu. Zjednodušeně stát se členem - spotřebitelem - v jazyce spolku obživníkem - znamená složit členský vklad a pravidelným příspěvkem se podílet na nákladech na provoz. Na oplátku členové mají přístup ke kvalitním (výhradně) biopotravinám za výhodné ceny. K mání je od čerstvé sezónní zeleniny, mléčných výrobků, mouky, luštěnin, rýže a dalších sypaných produktů (samozřejmě bezobalově), po byliny, koření, marmelády, sirupy, oleje, konče naší kávou. Také pěkně bezobalově. V obživáckém jazyce nejsme dodavatelé, nýbrž živitelé a s námi jsou tam další známé firmy - například Vojta Veselý z Biostatku Valeč.

Tohle video také stručně a jasně ukazuje, jaký je záměr obŽIVY a na jakém modelu funguje.

 

 Snímek obrazovky 2019-02-25 v 22.56.33

  

Otevíráme novou kapitolu

My jsme to sdružování v pražírně vloni na podzim chvíli pozorovali, ale dlouho to nevydrželi a na začátku listopadu se přidali. Přitáhlo nás nejen to, že známe zakladatele, ale jako družstvo fandíme spolkovému podnikání a baví nás společně prošlapávat cesty aktivitám, které tu ještě nebyly. Spolkové obchody tu ale vlastně už existovaly, ty úplně původní vznikaly dokonce před více jak 170 lety, Markéta Vinkelhoferová z naší pražírny o tom napsala před časem článek spolu s ekologickou ekonomkou Naďou Johanisovou, jmenoval se Solidarita a zisk.  Spotřební družstevnictví pak zažilo největší rozmach za první republiky. Po roce 1948 se tato družstva přetransformovala do centrálně řízených podniků, některá přežila ekonomickou transformaci devadesátých let let 20. století (např. v rámci skupiny Coop) a některá nikoliv (nechvalně známý je příběh spotřebního družstva Včela).

Co je ale nad slunce jasné, že s obŽIVOU začínáme psát další kapitolu nového spolkového obchodování v ČR!

 

10    5

 

Od února 2019 na Florenci

Posledního lednového dne jsme s nadšením otevírali výdejní místo v domě Za poříčskou bránou 7 v pražském Karlíně. Sídlí tam nábytková dílna Z pokoje do pokoje anebo na podzim otevřená kavárna Bar/ák. Nejprve jsme dlouho povídali novým zájemcům o členství (bylo jich tam více než samotných členů!) o tom, jak to funguje a jak lze společně podnikat. O své zkušenosti se podělil i spoluzakladatel drážďanského spotřebního družstva VG, které začínalo podobně a dnes čítají několik tisíc členů. A pak už teklo biodynamické víno proudem.

 

Podívat se dovnitř

Po téměř měsíci krámek nedaleko Florence hladce funguje, členové nejen nakupují (vědí, že zelenina, pečivo a mléčné výrobky chodí v úterý a je třeba si je včas zajistit), ale i dobrovolně v něm pracují. Jelikož je samoobslužný, je například třeba leccos dávat do regálů, přesypávat do sklenic apod. Zájemci o členství, běžte se do obchodu podívat a pozeptat se, co vás zajímá a co tu možná nezaznělo, je to možné od úterka do pátku, otevírací doba je na webu.

 

PS: K vydání tohoto textu (25. 2. 2019) má obŽIVA na 97 členů, stovku tedy čekáme každým dnem!

 

Připravila: Markéta Vinkelhoferová

Foto: Karel Gregor, Fair & Bio pražírna

 

B