Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Letní kávové osvěžení

Ledový kofein, skvělá kombinace, když teplota stoupá a vy se potřebujete osvěžit anebo dodat energii. Ve světě existuje celá řada způsobů jak ho připravit. Nesčetně kombinací kávy s ledem, zmrzlinou anebo studeným nealko nápojem potěší v horkých dnech každého.

Vybrali jsme pro vás tři skvělé recepty, které si připravíte snadno sami doma.

 

Cold brew

 

COLD BREW aneb káva připravená za studena

Lehká a přitom intenzivní. Pokud si potrpíte na „čistou“ kávu, vyzkoušejte tuto variantu, kdy je káva extrahovaná za studena. Na šálek si sice musíte počkat 12 – 24 hodin, ale věřte, že výsledek stojí za to. Díky pomalejšímu procesu přípravy na vás čeká osvěžující nápoj s ovocnými tóny bez typické hořkosti klasické kávy.

Co budeme potřebovat:

  • 1 hrnek kvalitní nahrubo namleté kávy – výborně se k tomu hodí kterákoli naše káva z řady Filtrovaná káva
  • 4 hrnky filtrované vody
  • french press (či jiná skleněná nádoba)
  • papírový filtr

 

Příprava:

Připravenou umletou kávu smíchejte s vodou ve french pressu či v jiné skleněné nádobě a nechte minimálně 12 hodin macerovat při pokojové teplotě. Poté kávu přefiltrujte. V případě, že macerujete ve sklenici, přefiltrujte přes papírový filtr. Podle chuti či nálady můžete přidat led, plátky citrónu či tyčinku skořice.

 

 

Espresso tonic

 

OSVĚŽUJÍCÍ ESPRESSO TONIC

Tohle kávové osvěžení vás chuťově doslova překvapí. Neobvyklé spojení, intenzivní chuti kávy a hořkosladkých bublinek toniku, totiž zázračně funguje jako osvěžující nakopávač. Příprava je přitom rychlá a jednoduchá.

Co budeme potřebovat:

  • 1 šálek espressa, my doporučujeme vybrat z řady Espresso classic
  • 1 dcl vychlazeného toniku
  • led
  • snítku tymiánu

 

Příprava:

Do sklenice nasypte kostky ledu, zalijte tonikem a poté pozvolna přidávejte espresso, které zůstane pěkně „sedět“ na vrchu sklenice. Na závěr ozdobte snítkou tymiánu a podávejte.

 

 

Affogato

 

AFFOGATO aneb neodolatelná kávová dobrota

Affogato znamená v italštině utopený a je to jednoznačně nejsnazší kávový dezert, který známe. Kombinace espressa přelitého přes kopeček (nejčastěji) vanilkové zmrzliny spolu tvoří sladké pokušení, které vás skvěle uspokojí, když máte u kávy chuť mlsat.

Co budeme potřebovat:

  • 1 šálek double espressa, tentokrát můžete zkusit méně hořkou kávu z řady Espresso special
  • 1 kopeček zmrzliny

 

Příprava:

Do šálku umístíme kopeček zmrzliny, přelijeme horkým espressem a můžeme podávat. Ve výběru zmrzliny se fantazii meze nekladou, nám se také výborně osvědčila zmrzlina kokosová a nebojíme se ani slaného karamelu.

 

Letošní tip Fair & Bio pražírny:

Pro skutečné fajnšmekry tu máme tip, jak ledovou kávu obohatit. Pokud nechcete svůj nápoj ředit kostkami ledu, zamrazte místo vody kávu či mléko. Rozdíl poznáte už po prvním doušku.

 

 

Přejeme dobrou chuť a příjemné osvěžení!

 

 

Připravila: Lucie Šimonová

Foto: Databáze Unsplash (2x)

Flickr.com, Ronald Tanglao