Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Pět jednoduchých kroků, jak se zbavit kávového odpadu

V kavárně i doma najdete mnoho možností, jak se vyhnout zbytečnému odpadu. Pijte dál kávu kvalitní a voňavou, ale zapomeňte na koš plný kelímků, filtrů, obalů a lógru. Pomohou vám principy známé jako „zero waste pyramida”.


V roce 2019 vyprodukoval každý Čech zhruba půl tuny komunálního odpadu (konkrétně 551 kilogramů). My jsme pro vás sepsali, jak se snažíme nepřispívat k tomuhle strašlivému číslu při přípravě kávy.

 

zero waste pyramida

(Zdroj: zerowasters.cz)

 
Držíme se při tom pravidel 5Z
  • zamítnout to, co nepotřebuji 

  • zříci se nadbytku 

  • zužitkovat to, co už mám

  • zrecyklovat to, co nevyužiji 

  • zkompostovat, co jde

 

Co to přesně znamená v praxi?  

 

1. Nakupujte bez obalu

Protože se káva v Evropě nepěstuje, ekologické stopě dopravy se nevyhneme. Můžeme ale ovlivnit to, kolik obalového materiálu za sebou necháme.

Ideální je nakupovat bezobalově, a to buď v bezobalových prodejnách, nebo přímo z pražíren. Ta naše nabízí dokonce i bezobalové předplatné ve vratných dózách.

A pokud chcete jít ještě dál, sledujte, jak vaše oblíbené pražírny zacházejí s odpadem, jak přistupují k ekologické stopě svého podnikání a podporujte ty, které jsou vám svým přístupem blízké.  

 

TipRedukci obalů nedoporučujeme řešit nákupem kávy do zásoby a ve velkých baleních. Stárnoucí káva přichází o aroma a klesá její kvalita. Proto není vhodné nakupovat příliš velké objemy kávy. Ideální je kávu spotřebovat do 3 měsíců od pražení a 15 minut od mletí.

 

2. Raději znovupoužitelné než jednorázové

Nakupujte s rozmyslem, a pokud můžete, vyhněte se nejen jednorázovým kapslím do kávovarů, ale i jednorázovým filtrům, které se běžně používají pro V60, AeroPress, Chemex a řadu dalších.

Dnes je naštěstí v nabídce celá řada opakovatelně použitelných filtrů z bavlny nebo kovu. Za vyzkoušení stojí i poměrně nové Precise brew filtry vhodné do většiny běžných pomůcek pro filtrování. A nezapomínejme, že dobrou kávu si můžete udělat i bez filtru – moka konvičky, french pressy, džezvy a espresso kávovary žádný filtr nepotřebují. 

A ano, všechno se muselo nějak a z něčeho vyrobit. I sebeekologičtější kávovar by postrádal smysl, kdybyste ho měnili za nový model rok co rok. 

 

3. Nenakupujte zbytečně 

Nejudržitelnější je ten nákup, který si odpustíme. Vsadíme se, že takový french press najdete na každé druhé půdě. A jestli ne, určitě se vám ho podaří ulovit někde na swapu či bazaru.

 

Lógr nevyhazujte, ale zužitkujte

Výměnou jednorázových papírových filtrů za ty znovupoužitelné jste přispěli k šetření vody, která se používá při jejich výrobě a nafty, která je potřeba při přepravě. 

Vyhodit kávovou sedlinu by byla velká škoda. Kávová sedlina totiž vůbec není odpad, i když je s ní tak v drtivé většině případů zacházeno. Spíš než do koše s ní zamiřte na kompost, provzdušní ho a přiláká žížaly. Použít ji můžete i jako hnojivo – prostě ji vmíchejte do zeminy okolo rostlin. A díky jejím abrazivním účinkům se vám bude hodit při výrobě kosmetiky. Co dalšího s lógrem najdete v článku Tipy, jak využít lógr

  

logr neni odpad

 

Jestli hledáte další tipy, jak nakládání s odpadem můžete změnit, mrkněte na zerowasters.cz, kde jich najdete spoustu.


Připravila: Anna Veselovská

Fotky: archiv Fair & Bio pražírny

Zdroje: zerowasters.cz