Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Jak jsme rozjeli spolupráci s Mýdlárnou Koukol

V environmentálním sociálním podniku Mýdlárna Koukol vyrábí přírodní peelingová mýdla z naší kávy, která budou součástí nového dárkového setu. Naše Markéta se tam vypravila na návštěvu a vše zdokumentovala. 


Letos jsme s Mýdlárnou Koukol rozjeli spolupráci a tamní zručné mýdlařky pro náš nový dárkový set vyrobily voňavé kávové peelingové mýdlo z naší filtrované kávy Guatemala Huehuetenango. Markéta z naší pražírny se vypravila do malebné obce Volfartice u České Lípy, kde už více jak 3 roky v Mýdlárně Koukol ručně vyrábějí přírodní mýdla v environmentálním sociálním podniku.  

 

 

Zakladatelka mýdlárny Magdaléna Špeldová umístila výrobnu do budovy barokní fary, ke které přiléhá na 14 hektarů podhorských luk. O ty se starají udržitelným způsobem, kosí je v ten správný čas a na fáze, aby rostliny měly možnost vysemenit a drobní živočichové se kam přestěhovat. Zvyšují tam biodiverzitu, což je v chráněné krajinné oblasti České středohoří, kde se mýdlárna nachází, žádoucí.

 

 

Jak jsme se fotili s mýdlem a kávou

Ten říjnový den svítilo slunce doslova od rána do večera. Ranní východní slunce využil fotograf Martin Špelda k focení Markéty a Madgalény ve farské kuchyni nejprve nad naší kávou a pak ve výrobně i nad voňavým kávovým peelingovým mýdlem. Máte se na co těšit, je to opravdu mňam kombinace kávového lógru s kvalitními oleji, bambuckým máslem a esenciálními vůněmi, kterým dominuje skořice a kardamom.

 

 

 

Markéta strávila v mýdlárně celý den, nejen povídáním o udržitelnosti v podnikání, lokální a sociální ekonomice, ale i zkoušením mýdel a pozorováním, jak se již vyrobená kávová mýdla krájí a jak všechny druhy ve výrobně zrají. 

 

 

 

Škoda, že do textu nelze přenést tu jemnou vůni, která se line celou budovou fary! Markéta také zdokumentovala, jak se mýdla Koukol opatřují informačním papírovým páskem (kromě toho jsou totiž bezobalová), balí a expedují. Příště si vyzkouší samotnou výrobu!

 

 

 

Podzimní den završilo zlatavé západní slunce, které osvítilo nejen vchod do mýdlárny, ale doslova zalilo louky nad farou a kostelem. 

 

 

 

Pokud vás zajímá více o environmentálním sociálním podnikání, přečtěte článek, který o tom letos publikovala Markéta Vinkelhoferová na webu České sociální podnikání. Vyšla tam také její reportáž z Mýdlárny Koukol z léta 2019.