Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Slavíme 8 let pražírny

Už osmým rokem pro vás ve Fair & Bio pražírně vybíráme, pražíme a ručně balíme fairtradová zrnka kávy ze zemí Afriky, Asie a zejména Latinské Ameriky. Drtivá většina naší kávy je bio a čtvrtinu už dodáváme dokonce bezobalově. Jsme aktivní v prosazování sociálních a ekologických principů v podnikání. Pojďte se s námi podívat na to, jak jsme před lety začínali, jak se postupně dařilo plnit naše sny i kde to drhlo. A jak zvládáme i současnou covidovou krizi.


2013: Startujeme v garáži


V létě 2013 konečně rozjíždíme dlouho plánovaný projekt Fair & Bio pražírny. Se svým nadšením nastupuje Martin Třešňák, kávomilec a ajťák. S vydatnou pomocí organizace Vyšší Hrádek vzniká v zahradním domku podobnému garáži v Zeyvalově ulici ve středočeském Kostelci nad Labem naše první mini-provozovna. Na podzim přicházejí první znevýhodnění zaměstnanci. Celkem je nás sedm. Ještě netušíme, že vedoucí Martin, asistentka Renata a další pracovníci Filip, Lukáš a Marcela s námi zůstanou dodnes! To vše díky evropskému grantu na rozvoj sociálního podnikání a podpoře zakladatelské organizace Ekumenická akademie. Učíme se pražit v pražičce z druhé ruky a pracovat s lidmi se zdravotním postižením. Krev, pot a slzy, ale i radost a splněný sen!

 

Fair & Bio pražírna začátky Lukáš a Filip Fair & Bio pražírna 

 

2014: Máme 100% férovou kávu

 

Na jaře jdeme s naší 100% férovou kávou na veřejnost. Mohou ji ochutnat návštěvníci mezinárodní konference Podnikáme jinak v Národní technické knihovně, spolu s nimi i vystupující Táňa Fischerová. Jedná se o první z celé série akcí nejen na podporu sociálního podnikání, které se účastníme. Obchodujeme metodou pokus-omyl. Naše káva je pravidelně dostupná v partnerském karlínském Fair & Bio obchodě. Zaujmeme několik velkých firem, do katalogu si nás dává Office Depot. Obrážíme výběrka, neděláme pořádný marketing, zakládáme si na osobních vztazích. Uvědomujeme si svoji unikátnost propojením fair trade, sociálního podnikání a družstevnictví. Ladíme pražení, učíme se o kávě, učíme se a učíme.

 

férová káva

 

2015: Investujeme, stěhujeme se a organizujeme

 

Máme stálé klienty a pilujeme pražení. Máme novou pražičku a kávovary! Uspěli jsme s investičním projektem. Stěhujeme se do nových prostor, o pár bloků vedle v Zeyvalově ulici v Kostelci nad Labem, kde zůstáváme až dodnes. Spoluorganizujeme konferenci Důstojná práce vytváří lepší svět na pražském Strahově a připravujeme stejnojmenný sborník. Představujeme se na Fóru potravinové suverenity, Podnikáme odpovědně a účastníme se se stánkem mnoha dalších akcí na podporu fair trade a udržitelnosti. V naší pražírně hostíme pěstitele fairtradové kávy z Latinské Ameriky. Tématem letošního roku se pro nás stává finanční stabilita, ze které jsme nervózní. Učíme se lépe počítat.

 

  

 

2016: Spouštíme e-shop a natáčíme

 

Stavíme se na vlastní nohy a stabilizujeme tým. Slavíme světový den pro fair trade a naše kafe se pije už podruhé na Férové Letné. Česká televize u nás natáčí Manifest jiné práce. Děláme radost na festivalu Všem ženám. Přestavujeme se ve mezinárodnímu publiku ve videu. Se stánkem vyjíždíme mimo Prahu. Hostíme kolegy ze sfér sociální solidární ekonomiky ze Slovinska, Polska, ale i Indie. Markéta Vinkelhoferová vystupuje v rozhlasovém pořadu o kávě a fair trade na Rádiu Wave. Vyhráváme 2. cenu v soutěži Podnikáme odpovědně. Moc se nám povedla káva z Congo Lake Kivu #2. Máme krásné nové obaly podle druhu přípravy. Ale hlavně: na podzim spouštíme e-shop! Obchody se však hned nehrnou, nejsme online marketéři. Svojí unikátností prošlapáváme nové cesty a to nikdy není jednoduché.

 

Podnikáme odpovědně  Prodej naživo Fair & Bio pražírna

 

2017: Tvoříme komunitu a partnerství

 

Stále sázíme více na osobní vazby a kontakty než na e-commerce. Se stánkem se objevujeme na mnoha akcích. Už nějakým rokem jsme členy Asociace společenské odpovědnosti. Stáváme se také členem Slušné firmy a Svazu českých a moravských výrobních družstev. Rozhlížíme se víc kolem sebe a vykukujeme mimo naši bublinu. Díky naší stále vymazlenější kávě a spolupráci s dobře vybraným týmem mentorů se nám začíná více dařit. Prodává nás nejen kvalita, ale i naše nadšení. Máme výbornou Ugandu Rwenzori Mountains na filtr. Dodáváme prvním bezobalovým klientům. Tvoříme detailní byznys canvas Fair & Bio pražírny. Rozvíjíme pečlivé a společné plánování. Pravidelně zapojujeme členy našeho družstva. Na všechno bychom potřebovali více času a lidí.

 

 

 

2018: Prosazujeme lokální a udržitelnou ekonomiku

 

Rozšiřujeme tým v pražírně - je nás už 12! I naše klientela po celé republice roste. Lépe se věnujeme marketingu a naší vizuální podobě. Naše živé angažmá přestává stačit. I když se stánkem stále rádi obrážíme akce. Soustředíme se také na online. Prostory naší pražírny jsou o několik místností větší. V souladu s našimi hodnotami prohlubujeme (nejen obchodní) spolupráci s dalšími sociálními a podobně zaměřenými podniky. V našich dárkových setech je (opět) k mání čokoláda od Many a přibývají produkty od Kawak z kávových pytlů. Veřejně prosazujeme principy sociální ekonomiky. Účastníme se akcí Slušné firmy a dalších událostí na podporu udržitelnosti. Napsali o nás v CoopNews, vstupujeme do Evropské sítě sociální solidární ekonomiky RIPESS. Máme dokonalou světle praženou výběrovou kávu Etiopia Yirgacheffe, se kterou excelujeme na SLOU Days. Narůstá podíl kávy dodávané bezobalově. Mudrujeme, jak se prosadit v online prostoru.

 

Ethiopia káva Fair & Bio

 

2019: Cestujeme a slavíme 5 let naší kávy 

 

Slavíme 5 let naší kávy! Nadělujeme si parádní výroční výběrovku ze Rwandy a květnovou slavnost v pražském prostoru Bar/ák. I když je tou dobou pořádná zima, děláme si to moc hezké: káva, jídlo, talk show, kytky, hudba, tanec, módní přehlídka, milí lidé. Dorazí až z Moravy. K večeru se oteplí a je veselo. Blogujeme. Věnujeme se sociálním sítím. Profesionalizujeme se. Systematizujeme obchodní aktivity. Fotíme naše produkty a lidi z naší pražírny s profesionály. Školíme se. S celým týmem objíždíme spřátelené družstevní sociální podniky: Solea u České Třebové a Texman u Liberce. Přidáváme se k aktivitám za klima manifestem Za udržitelné podnikání - pro lidi a planetu. Užíváme si parádní grilovačku na dvoře před pražírnou s místními z Kostelce nad Labem a okolí. Nejoblíbenější kávou se stala výtečná Colombia Tolima tmavě pražená na espresso special. Jsme více vidět v onlajnu, daří se nám obchodně. Na to všechno bychom užili více času a lidí. 

 

Rwanda káva Fair & Bio pražírna slaví 5 let

 

2020: Covidové změny, vzhůru do onlajnu

 

Máme skvěle rozjetý rok. V jinak slabších měsících lednu a únoru máme rekordní obraty. Pak přichází covid a do všeho nám hází vidle. Gastro sféra se zastavuje a s ní objednávky naší kávy do restaurací, bister, firem a pro cateringy. Trávíme nekonečný čas online, nakopáváme e-shop. V pražírně se učíme úplně jinému vyřizování zakázek. Z těch větších a jednodušších přecházíme na složitější množství malých a různorodých balíčků. Školíme se více v e-commerce. Sázíme na maloobchodní prodej přes náš e-shop. Píšeme o životě v pražírně a lidech s mentálním postižením, kteří tvoří většinu našich zaměstnanců. Posíláme pravidelné newslettery. Tvoříme rádce při výběru kávy. Všechna ta péče se vyplácí. V předvánočních týdnech se pražírna nezastaví. Objednávky neustávají ani o Vánocích. A hlavně máme v nabídce pečlivě vytuněné kávové předplatné. To bezobalové je jediné svého druhu u nás.

 

 Kávové předplatné 

 

 

2021: Šíříme a rozšiřujeme se

 

Covidová sezóna pokračuje a my se přizpůsobujeme novému stylu obchodování. Frčí nám e-shop. Hledáme posily do týmu. Jednou jsme nahoře a jednou dole. V souladu s dobou, kdy velkou část roku žijeme v izolaci, publikujeme seriál o domácí přípravě kávy. Nejsou žádné akce, nedá se nikam jezdit. Nikdo nenavštěvuje pražírnu. Dokonce na jaře zažíváme poprvé na dva týdny kompletně zavřenou provozovnu (mimo Vánoce) a e-shop bez produktů. Těšíme se, až zase půjde dělat věci naživo. Mezitím jsme stále online. Dáváme rozhovory do Pravého domácího časopisu a magazínu Harper's Bazaar. Máme vynikající novou kávu - světle praženou výběrovku India Araku. Pomáháme šířit Tematické síti pro sociální ekonomiku (TESSEA) povědomí o sociálním podnikání. V létě v naší pražírně hostíme zástupce Středočeského kraje. Daří se nám. Rozšiřujeme pole působnosti a naše dárkové sety už najdete i na novém udržitelném e-shopu Nakup na Dobro. Stabilizujeme se a rozšiřujeme tým - je nás už 16! 

 

India Araku  Středočeský kraj 

 


Připravila: Markéta Vinkelhoferová
Fotky: archiv Fair & Bio pražírny