Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Oslaďte si den cascara sirupem

Sirup, co voní po koření a citronech. Díky obsahu kofeinu vás příjemně povzbudí. Příprava vám nezabere víc než půl hodiny. 


Cascara [kaskara] je sušená dužina kávových třešní. Je plná vitamínů, antioxidantů a minerálů. Odvaru nebo macerátu ze sušené dužiny se říká jednoduše cascara nebo také cascara čaj. Z cascary si ale můžete připravit i vynikající kořeněný sirup.

 

Cascara sirup

 

Jak chutná cascara?

Samotná cascara nabízí lehce navinulé ovocné a tabákové tóny. Když k ní přidáte voňavé koření a citronovou šťávu, zaplní vaši domácnost podzimní atmosférou. Chutná trochu jako svařák říznutý citronádou. Díky prohřívacímu koření ho můžete mj. používat k doslazování čaje či přidávat do punče.

 

Ingredience:

Pro přípravu zhruba 2 dcl sirupu budete potřebovat:

  • 30 g cascary – koupíte zde

  • 300 g vody

  • 15 hřebíčků

  • svitek skořice

  • 2 hvězdičky badyánu

  • špetku muškátového oříšku

  • ½ citronu pokrájeného na plátky

  • šťávu z půlky citronu

  • 70 g cukru krystal

  • 80 g kokosového cukru 

 

Postup: 

1. Cascaru s vodou přiveďte k varu a minutu povařte. Vypněte sporák, zakryjte pokličkou a nechte 5–10 minut dojít. Pak sceďte tekutinu přes sítko. Slupky můžete pomačkat, aby vytekla veškerá tekutina.

2. Do scezeného cascarového odvaru nasypejte koření – skořici, hřebíček, badyán a muškátový ořech. Přiveďte opět k varu, ztlumte na nízký plamen, přidejte plátky citronu a pomalu povařte asi 5–10 minut. Nakonec přisypejte cukr a citronovou šťávu, promíchejte, znovu sceďte a vše nechejte vychladnout.

 

Sirup 3× jinak

Univerzální a ve světovém kontextu vcelku konzervativní recept můžete upravovat podle svých preferencí. O Vánocích přidejte pokrájené plátky pomerančů. U pikantnější varianty můžete začít třeba s 25 g zázvoru pokrájeného na plátky a pokračovat kardamomem, jalovcem nebo drcenými kuličkami pepře.

 

Tak akorát cukru

Cukr z kokosových květů hraje v sirupu svoji roli a s cascarou se skvěle doplňuje.  Pokud ho nahradíte běžným cukrem, nebude to mít vliv na trvanlivost, ale promítne se to do chuti.

Chcete-li, aby vám sirup dlouho vydržel, držte se množství cukru uvedeného v receptu.

Pokud čekáte návštěvu a máte pocit, že sirup rychle zmizí, můžete snížit množství cukru i více než o polovinu – vystačíte si s 60–80 g. Tímto krokem navíc posílíte chuť cascary.

 

Na podzim zahřeje, v létě osvěží

Ze sirupu  si připravíte osvěžující limonádu i long drink. Funguje s vodou z kohoutku i s bublinkami. V chladnějších měsících je skvělý na doslazování horkých nápojů – zkuste si ho kápnout do čaje nebo punče.

Využijete ho ale i jinde v kuchyni. Třeba k dozdobení a dochucení moučníků – skvěle si rozumí s jablky v županu, jablečným závinem nebo palačinkami a lívanci. Se sirupem to nepřehánějte, aby chuť moučníku nepřebil, ale pouze podpořil.

Nechte si chutnat!

 

Pripravte si cascara sirup


Připravila: Anna Veselovská

Foto: Lucie Čadková