Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Arabika versus robusta. Která je pro mě vhodnější?

Čtěte pokud,

A – jste si v posledních 14 dnech stěžovali, že jste dostali moc kyselý kafe.

B – jste si v posledních 14 dnech stěžovali, že jste dostali moc hořký kafe.

C – si myslíte, že nápis „100% arabika” je jen marketing.

D – jste milovník soubojů dvou sil nebo variant (zde dvou druhů kávovníku).


Arabika a robusta jsou jako sestry. Každá trochu jiná a přece obě z jedné rodiny. Jde o dva různé druhy kávovníku Coffea arabica a Coffea canephora (robusta). Vypadají odlišně už v podobě rostliny a farmáři o ně jinak pečují. Nás ale hlavně zajímají odlišnosti mezi jejich kávovými zrny. To jsou vlastně pecky kávových třešní. Rozdílný je tvar zrnek, obsah kofeinu, ale zejména potenciál chutí.

 

arabica a robusta

 

Okouzlí vás houževnatá robusta, nebo křehká arabika?

Vlastnosti robusty doceňují zejména farmáři. Je odolná proti nemocem, roste i v nižších nadmořských výškách a dopřává bohatou úrodu.

Jako milovníci kávy se ale dost možná zamilujete spíš do princezny na hrášku, do křehké a citlivé arabiky. Ta si odměnou za důslednou péči a ochotu nést rizika vybírá z půdy, podnebí i vlastních zásob to nejlepší a vše vloží do svých zrn.

 

Hořká, zemitá a odolná robusta//Kávovník statný (Coffea canephora)

O robustě se často mluví jako o „hořkém a silném kafi“. Skutečně v ní převažují zemité, dřevité a hořké tóny.

Chuťově není zdaleka tak komplexní a příjemná jako arabika. Přesto má ve světě kávy své místo, a to hlavně tam, kde je tlak na cenu a kvantitu.

Vyroste totiž i v nižších polohách než arabika, nepotřebuje tolik péče a má velký výnos. Jde o kávu, která o poznání snáz než arabika zaplní police supermarketů. Najdete ji nejčastěji ve směsích na přípravu espressa nebo v podobě rozpustné kávy.

 

Komplexní a náročná arabika//Kávovník arabský (Coffea arabica)

Nebyla oblíbenou sestrou odjakživa. Dlouho platila za neznámou cizinku. Někteří ji ještě stále vidí jako „podezřelou kyselou kávu pro nadšence”. Povětšinou už je ale milována a doceněna. 

Pravda je, že aby to tak mohlo být, musí být celou dobu v dobrých rukou. U farmáře, v pražírně i u baristy nebo prostě toho, kdo ji připravuje. Při přípravě vám totiž jen tak něco neodpustí

Jak bylo řečeno, odměna za trpělivost a péči je u arabiky sladká. Tedy ne pouze sladká. Vlastně dost komplexní. Arabiky nabízejí celou paletu chutí a vůní. Vyváženou kombinaci sladkých a hořkých tónů s příjemnou aciditou. 

 

Infografika Arabika vs Robusta (1)

 

Jak posílit jednotlivé chutě?

Arabika sice nabízí základní vyváženost, ale v mnoha variacích a nuancích. Nadělá to spoustu zábavy a vzrušení, objevovat jednotlivé možnosti. 

Velkou roli v alchymii chutí hraje nejenom druh kávovníku, ale také jeho odrůda, způsob zpracování a zejména terroir (zjednodušeně odkud káva je). To nám dává možnost vybrat si právě takovou kávu, která má všechno, co na ní milujeme, a postrádá to, co nás ruší.

Když si vyberete honey nebo naturální kávu, podpoříte sladké tóny. Jiskřivou aciditu najdete nejčastěji u světle pražených promytých káv z Keni. K posílení hořkých tónů můžete sáhnout po malinko tmavěji pražené kávě z oblasti Jižní Ameriky nebo Mexika.

 

Jak se rozvíjet?

Můžete udělat mnohé, pokud vás láká pít lepší kávu.

Současná pestrost a nabídka káv nabízí komukoli na míru dokonalý zážitek z kávy. Dostane se vám potěšení, ať už se stanete milovníkem silného italského espressa, začnete si vychutnávat intenzivní a komplexní espresso ze světle pražené arabiky nebo si z ní doma připravíte jemné filtrované kávičky

Kávový svět má co nabídnout a je kam rozšiřovat své obzory i zážitky.

  • Pokud začínáte na robustě ze supermarketu, můžete udělat krok ke směsi arabiky a robusty, popřípadě směsi více arabik.
  • Pokud popíjíte arabiky, ale zatím jste se nepropili k jemným tónům nebo vás odrazuje acidita, volte tmavší pražení a zesvětlujte jej postupně. Dost pravděpodobně vám budou chutnat kávy z Jižní Ameriky a kávy naturálně zpracované spíše než promyté kávy z Afriky.

 

Mezi další kroky může patřit světlejší pražení nebo vyšší kvalita kávy. Také vás možná více začne zajímat samotná příprava kávy. Ve špatném kávovaru nebo s neodpovídajícím mletím může být totiž i z té nejkvalitnější kávy kyselá břečka.

Záleží jen na vás, jaký další krok vás láká zkusit, abyste zjistili, jestli na vás za rohem čeká ještě o kousek lepší hrnek kafe.


Napsala: Anna Veselovská
Foto: Canva