Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Povzbuďte pleť kávovým scrubem z nevyužité sedliny

Patří káva i do koupelny? Jistě! Kofein a masáž mletou kávou podpoří regeneraci kůže a rozjasní pleť. Zjistěte vše potřebné ohledně výroby, skladování i použití. 


Kůže člověka se prý jednou za tři týdny kompletně obnoví. Odumřelé zbytky kůže usychají a sami se loupou. Občas se ale stane, že se jim nechce. Pomoci jim můžeme peelingem či scrubem. 

A jaký je mezi nimi rozdíl? Peeling pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky pomocí enzymů nebo chemie. Scrub je odstraňuje mechanicky.

 

Kavovy scrub

 

Co je lepší?

Scrub má velkou výhodu, že je snadné jej vyrobit, může být zcela přírodní a máte plnou kontrolu nad jeho složením. Často se skládá z ingrediencí, které jsou vhodné i ke konzumaci. Z toho asi odtušíte, že se nemusíte bát, že by v něm bylo něco špatného.

Nevýhodou scrubu může být ne příliš snadno rozpoznatelná hranice mezi tím, kdy mechanická stimulace kůže odpovídá ozdravnému a rozjasňujícímu účinku, při kterém dochází k odstranění starých kožních buněk a regenerativnímu prokrvení, a kdy už jsou abrazivní účinky pro kůži traumatizující.

 

Není to pro každého

Jestli jste si právě řekly, že případné omlazení nestojí za riziko, nebo za čas věnovaný tomuto typu péče, jste úplně v právu. Příroda si nakonec poradí sama, odumřelé kůže se umí zbavovat i bez podpory člověka. Jen to občas přinese nějakou tu šupinku a kůže přirozeným tempem stárne.

 

Ale výsledky jsou pozitivní

Pokud je pro vás scrub atraktivní a plánujete najít způsob jak ho používat a případně připravovat tak, aby jeho abrazivní účinky byly optimální, máte šanci  účinně podpořit regeneraci kůže a dočkáte se jasnějšího vzhledu a pomalejšího stárnutí.

 

Tři tipy pro vás

1. Mýdlo

Můžete na to jít pozvolna. V naší nabídce najdete mýdlo s kávovou sedlinou. Takový pohodlný kompromis, na kterém si vyzkoušíte, jestli vám je masáž abrazivními částečkami příjemná.

2. Nejdřív tělo, pak obličej

Začněte tělovým scrubem, až pak zkoušejte pleťový.

3. Správně namleto

Stejně tak, jako je u kávy jemnost mletí rozhodující pro správnou extraci a liší se pro různé metody přípravy kávy, bude rozhodující i u scrubu. Je totiž  stěžejní, jak velké a ostré jsou částice, které plní ve scrubu abrazivní složku. U kávového scrubu tedy využijte raději sedlinu z espressa či moka konvičky, než třeba z frenchpressu.

 

Do it yourself - kávový scrub tělový

kavovy scrub_telo

Co budete potřebovat

  • šálek kávové sedliny (nebo čerstvé mleté kávy)
  • 3 lžíce medu
  • půl šálku olivového nebo kokosového oleje

Ingredience smíchejte za studena (pokud používáte kokosový olej, je lepší jej nechat opatrně povolit a rozpustit).

Z lógru nebo čerstvě mleté?

S čerstvou kávou scrub vydrží déle, než se sedlinou - vlhkost v kávové sedlině po čase vede k vytvoření plísně. Množství z receptu by se ale při běžné frekvenci aplikace (zhruba 1x týdně) kazit nemělo, popřípadě můžete v tenké vrstvě sedlinu prosušit třeba na plechu.

Jak scrub používat?

Pasta scrubu se nanáší na navlhčenou pokožku a využívá k jemnému masírování. Po masáži scrub spláchněte vlažnou vodou a opatrně pokožku osušte. Po použití scrub skladujte v lednici a vyndávejte jej několik hodin před dalším plánovaným použitím.

Masáž si zaslouží i náš obličej, ale…

Kůže na obličeji je velmi citlivá. Chcete-li srub používat i na ní, ještě pečlivěji se zaměřte na to, aby byly zlomky kávy dostatečně jemné a rozhodně si připravte speciální pastu bez oleje. Kokosový olej by totiž mohl ucpávat vaše póry a dlouhodobě pokožku spíš kazit, než jí prospívat. 

 

Do it yourself - kávový scrub pleťový

kavovy scrub_plet 

Co budete potřebovat
  • půl šálku sedliny nebo čerstvě mleté kávy
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka 

Přidat můžete i dvě lžíce třtinového cukru.

Ne pro všechny typy pleti

Jemný pleťový scrub pro vás může být podporující, pokud je vaše pleť šupinkovatá nebo mastná. Na suchou pleť nebo pleť s akné se scrub nehodí.

Doporučené a zakázané zóny

Pleťový scrub se také nanáší na vlhkou pokožku. Pečujte a jemně masírujte zejména nos a prostor nad obočím - takzvanou T-zónu, popřípadě bradu a tváře. Kůži v očním okolí scrubem neošetřujte.

 

Užijte si vůni i účinky kávy i v koupelně.

 


Připravila: Anna Veselovská 

Foto: Canva.com