Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Cappuccino, flat white nebo americano: vyznáte se v kávových nápojích na bázi espressa?

Barista vám umí přinést kávu přesně podle vaší chuti. Když bezpečně ví, co si přejete. Jak se tedy vyznat mezi všemi “latéčky” a “makiáty”, rozhodnout se, když je v nabídce cappuccino i cortado a správně si objednat?


Alfou i omegou kavárenského menu je káva všech káv - Espresso. I když se velká část kávového menu na oko zakládá na mléčných nápojích, Espresso v nich najdete vždy jako stěžejní složku. Vyjma mléka se Espresso páruje i se zmrzlinou, smetanou nebo destiláty. 

Cappucino, Espresso nebo Latte macchiato najdete prakticky v každé kavárně a měli byste si vždy pochutnat na nápoji stejných parametrů. Drobné odlišnosti se občas projeví v podávání, nebo tam, kde nejsou dohody zakotvené - u nás například u nápojů jako je Cortado nebo ledová káva.

 

Kava na bazi espressa_fair-bio

 

Boj o Espresso

Dohady o tom, jak definovat Espresso, jsou na internetu na denním pořádku. Zde vycházíme z pravidel mezinárodní soutěže World Barista Championship, podle kterých jsou splněny mj. tyto dva stěžejní parametry

  • objem nápoje 30ml (+/-5ml)
  • doporučená doba extrakce 20 - 30 sekund

a vzniká viskózní nápoj plný esenciálních olejů a minerálů, s cremou na povrchu, servírovaný obvykle v espresso šálku o objemu 60-90ml.

 

Lungo vs. Americano

Kdo touží po objemnějším nápoji, můžete si objednat doppio neboli dvojité espresso, nebo Espresso prodloužit (dolít) horkou vodou. Nebo si můžete říct o pořádný hrnek filtrované kávy.

Pro někoho je Lungo a Americano totéž. Tam, kde tyto nápoje rozlišují, jde často o rozdíl v poměru voda vs. Espresso. Ten bývá pro Lungo 1:1 a pro Americano až 5:1. Lungo vám tedy pravděpodobně barista připraví do espresso šálku a prodlouží sám. Americano dostanete častěji v podobě Espressa v cappuccinovém šálku a nádobky s horkou vodou zvlášť.

 

Espresso a mléko

Šest nejběžnějších káv s napěněným mlékem se od sebe liší hlavně množstvím použitého mléka. Dohody ale platí také ohledně jejich servírování hostům. Šálky mají standardizovaný objem. Flat White se v Čechách servíruje častěji do sklenic.

Mléko má efekt na povzbuzující účinky kávy. O tomto vlivu se často mluví jako o regulaci množství kofeinu v nápoji, ve skutečnosti jde ale o rozvolnění uvolňování kofeinu v čase. (více o kofeinu a bezkofeinové kávě)

 

Espresso Macchiato

V moderním pojetí je podávané v espresso šálku s vrstvou mléčné mikropěny, takže vypadá jako miniaturní Cappuccino. Dříve jste jej dostali jako Espresso se lžičkou hustší pěny. 

 

Cappuccino

Pokud si objednáte Cappuccino, měli byste dostat šálek o objemu 150-180 ml s jedním shotem Espressa doplněným o napěněné mléko. I zde mělo mléko dříve podobu hutné husté pěny. Dnes se setkáte spíše se sametovou mikropěnou. Litím mléčné mikropěny do Espressa technikou nazývanou latte art, vznikají na povrchu nápojů obrázky - rozety, labutě, srdíčka.

 

Cortado 

Cortado nemá v Čechách příliš silnou tradici. Připravuje se dolitím mléka/mléčné pěny k Espressu v různém poměru. Mění se i míra napěnění mléka. Obvykle bývá méně napěněné, než je třeba v cappuccinu - spíše jako do Flat white, který je dalším nápojem v mléčně-kávové nabídce.

 

Flat white

Jde o dvojité Espresso s vrstvou napěněného mléka, často servírované do skleničky spíše než do šálku. V moderním pojetí je mikropěna o malinko méně vyšlehaná, než pěna do Cappuccina, a v nápoji je tak poměrně vysoká vrstva odděleného mléka a nižší, zřetelná vrstva pěny. 

Oproti Capuccinu dominuje ve Flat white o poznání více chuť kávy. To díky dvojitému Espressu. Můžete tedy počítat i s dvojitou dávkou kofeinu.

 

Cafe Latte

Naopak Café Latte má velmi mléčnou chuť, protože se připravuje do šálků o objemu zhruba 280 - 330ml. V drtivé většině z běžného Espressa. Někde vám ho ale připraví automaticky z doppia a prakticky všude to umějí na přání. Pokud je na vás tedy Flat white příliš výrazný, ale chcete dvojitou dávku Espressa, potažmo kofeinu, “latte” s dvojitým šotem je skvělá volba.

 

Mléko, prosím

Slovo “Latte” je součástí názvu dvou rozdílných kávových nápojů. Jistější je tedy objednávat si plnými názvy. Když vám namísto Latte Macchiata skončí na stole Cafe Latte, nebude to tak hrozné, protože nápoje nejsou až tak rozdílné. Pokud vám ale nějaký povedený barista bude chtít dát za vyučenou, postaví před vás sklenici mléka.  A protože "Latte" je v překladu z italštiny “mléko”, bude tak trochu z obliga.

 

Latte Macchiato

Podobně jako Café Latte, obsahuje i Latte Macchiato cca 250ml mléka a Espresso. V tomto případě jde ale zejména o horké nenapěněné mleko. Mléčná mikropěna tvoří jen malou část nápoje na povrchu. Skrze ní se do nápoje nalévá Espresso, které pak vytváří zřetelnou vrstvu mezi mlékem a pěnou. 

Z toho důvodu se servíruje do vysoké sklenice. 

 

A jsme zase u italštiny

Díky stopám po vlévání Espressa získal tento nápoj svůj název. Když už jsme u těch lekcí italštiny - “macchiato”, znamená "skvrna". U Espresso Macchiato jde o mléčnou "skvrnu" na espressu. U Latte Machiatta zase o skvrny po vlévání espressa v mléku. ;-)

 

Teď, když máte v malíku filtrované kávy i nabídku káv z Espressa, můžete se pustit do zkoumání míchaných nápojů a specialit, jako je irská káva nebo cascara.


Připravila: Michaela Šimková

Foto: archiv Fair & Bio pražírny