Víte, co všechno ovlivňuje chuť kávy ve Vašem šálku?

Kávu piju už od střední. Vypila jsem ji už hodně a vyzkoušela kde co, jen to pořád nebylo ono. Před pár lety jsem "přičichla" k pražírenské práci a jejich rozmanité kávě. Přišlo zkoumání, ochutnávání. Přišly otázky proč. Proč je některá káva kyselejší a některá zase více hořká? Jak se pozná kvalitní zrno? Odkud pochází? Chtěla jsem vědět víc. Chtěla jsem vědět, co všechno se za mojí ranní dávkou kofeinu skrývá. Teď bych to ráda pověděla i Vám. Pojďme se na to společně podívat. 

Faktorů, které ovlivňují chuť kávy ve Vašem šálku, je skutečně mnoho. Dnes se společně podíváme na pojem "stupeň pražení".

stupne prazeni 940x788 px 4    stupne prazeni 940x788 px 1

 

Určitý stupeň pražení dává kávě její nezaměnitelnou a charakteristickou chuť, vůni a barvu. Všeobecně převládají tři stupně - světlé, střední a tmavé. 

 

Světle pražená káva se charakterizuje lehkým tělem, dává vyniknout všem ovocným chutím v zrnu a typická je pro ní větší acidita. Je vhodná pro alternativní přípravy jako je french press, dripp, chemex apod. U nás tyto kávy najdete označené zeleným a černým štítkem. 

Z naší nabídky doporučujeme výroční speciálku Rwanda Rutsiro anebo filtrovanou Guatemalu z oblasti Huehuetenango.

 

Střední stupeň pražení přidává kávě na hořkosti a ubírá na aciditě. Charakteristické je plné tělo, chuť ovoce, ořechů a karamelu. Tuto kávu lze připravit jak alternativním způsobem v moka konvičce, tak jako světlé espresso. Středně praženou kávu hledejte pod růžovým a modrým štítkem. 

Zde sáhněte například po naší Honduras Fuerza La Labor či Guatemala Huehuetenangotentokrát upražené právě pro espresso.

 

Tmavé pražení, je pro milovníky italských chutí, kde převládá hořkost, silné tělo a intenzita s chutí hořké čokolády či ořechů. Příprava je vhodná především na espresso. Tyto kávy jsme označili červeným štítkem. 

Z řady tmavě pražených káv ochutnejte Brazílii Carmo de Minas nebo kávu s tóny čokolády a karamelu Colombia z oblasti Sierra Nevada.

 

Výslednou chuť, ale neurčuje jen stupeň pražení. Bez nadsázky se dá říci, že se jedná doslova o alchymii. To, jak Vaše káva chutná, záleží jak na kvalitě a výkonnosti pražícího stroje (přenosu tepelné energie a rychlosti samotné pražičky), tak na způsobu práce daného pražiče, včetně jeho lásky do pražení vložené ♥

stupne prazeni 940x788 px 3

 

ZAJÍMAVOST: Chuť tmavě pražené kávy je sice výraznější, obsah kofeinu však vyšší není. Naopak kofein najdete ve větší míře u kávy světle pražené, ale o tom zase jindy...

Připravila: Lucie Šimonová

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.