Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Víte, co všechno ovlivňuje chuť vaší kávy?

Na požitek, se kterým si vychutnáváte svou oblíbenou dávku kofeinu, působí velké množství faktorů. Dnes se podíváme alespoň na některé z nich, které zásadně ovlivňují chuť kávy. Možná vám pomůžou při výběru a inspirují vás při přípravě oblíbeného nápoje. 


Prvním zásadním faktorem, který má svůj podíl na výsledné chuti kávy, je pochopitelně terén a mikroklima, ve kterém kávovníky dané odrůdy vyrůstají. O kvalitě kávy rozhoduje také způsob sběru a třídění kávových třešní a jejich následné zpracování, které se liší region od regionu či farma od farmy.  

chut-kavy 

Milujete vyšší, nebo nižší aciditu?

Kávovníků sice existuje přes 120 druhů, většinu světové produkce ale tvoří především arabica a robusta, které se pěstují jednodušeji. Chuťový rozdíl mezi arabikou a robustou spočívá v tom, že právě robusta mívá výrazně nižší aciditu a velmi silné zemité tělo, disponuje větším množstvím kofeinu a je celkově podstatně méně chuťově rozmanitá. Pokud tedy upřednostňujete jemnou kávu, dejte přednost spíše arabice. Obsahuje až dvakrát více cukru, její chutě proto variují od sladkých po oříškové, čokoládové po tóny citrusů, sušeného ovoce či květin.  

 

Základní způsoby zpracování

Po sběru kávových třešní následuje fáze zpracování, u nějž rozlišujeme tři základní způsoby: suché, mokré a medové. 

Metoda suchá je nejstarším způsobem zpracování: celé kávové třešně se suší až jeden měsíc na betonové podlaze nebo tzv. afrických postelích. Poté se z nich odstraní slupka s dužinou, ze kterých během doby sušení cukry přešly do zrna. Kávy zpracovávané suchou metodou můžou být sladší. Naše pražírna nabízí indickou a brazilskou kávu zpracovávanou suchou metodou: Indie je ovocnější, Brazílie čokoládovo/oříšková.

Metoda medová je kombinace obou výše zmíněných, kdy se z kávových třešní odstraní část slupky s částí dužiny (tato část dodává zrnu medovou sladkost během sušení) a poté se zrna suší jako v případě suché metody. Třešně se zpracovávají buď s použitím vody nebo bez vody. Chutě kávy bývají jemné, výrazné, často sladší.

Metoda mokrá znamená, že se odstraní z třešní slupka s částí dužiny, kávová zrna se promyjí vodou a fermentují. Ve fermentační nádobě přitom odpadne zbylá část dužiny, zrna se opět promyjí a suší. Takto zpracované kávy mívají velmi svěží, ovocnou až květinovou příchuť, s vyšší aciditou. Jejich chuť je jemná a čistá.

promyta-metoda_1 promyta-metoda_2

 

Pražič chutě kávy rozvíjí

A pak už se káva balí, cestuje a v pytlích putuje do pražíren. Právě pražení ovlivňuje výsledné chutě nejvíce. Když se káva dostane k nám do pražírny, příchuť kávy neovlivníme, její osobitost už je daná. To, co však zkušený pražič dokáže, je zdůraznění jednotlivých složek kávové chuti. Pražiči tedy s láskou chutě kávy rozvíjejí, nikoliv tvoří. Chuť kávy přitom ovlivňuje mj. teplota, proudění vzduchu, rychlost otáček bubnu v pražičce nebo doba pražení.  

stupne prazeni 

Určitý stupeň pražení dává kávě její nezaměnitelnou a charakteristickou chuť, vůni a barvu. Všeobecně převládají tři stupně – světlé, střední a tmavé

Světle pražená káva se charakterizuje lehkým tělem, dává vyniknout ovocným chutím v zrnu a typická bývá větší acidita. Je vhodná pro alternativní přípravy jako french press, překapávaná káva, dripp, chemex apod. U nás tyto kávy najdete v kategoriích Filtrovaná káva označené zeleným štítkem nebo Výběrová káva označené bílým či černým štítkem. 

Z naší nabídky světle pražených káv doporučujeme kávu z Guatemaly, Indie a Etiopie, ale nabídka se v průběhu roku/let mění.

Střední stupeň pražení přidává kávě na hořkosti a ubírá na aciditě. Charakteristické je střední tělo, příjemné chutě ovoce, ořechů a například karamelu. Tyto kávy lze připravit jak alternativním způsobem v moka konvičce (ale i jako filtrovanou kávu), tak jako moderní espresso. Středně praženou kávu hledejte pod růžovým štítkem v řadě Moka káva a modrým štítkem v řadě Espresso special

V nabídce středně pražených obvykle máme Kolumbii na moku, Honduras a Guatemalu, ale opět záleží na sezóně.

Tmavé pražení je pro milovníky italských chutí, kde převládá hořkost, silné tělo a intenzita s chutí hořké čokolády či ořechů. Káva je více pražena a v chuti se ztrácí původní chutě dané rostlinou, prostředím a zpracováním, dominuje chuť pražení. Příprava je vhodná na espresso. Tyto kávy jsme označili červeným štítkem a najdete je v kategorii Espresso classic

V řadě tmavě pražených káv dominuje stálice Kolumbie, ale v nabídce se objevuje i Nicaragua nebo Papua Nová Guinea. V „nebio“ řadě pak nabízíme Brazílii a také Blend, který je směsí arabiky z Brazílie a robusty z Indie.

 

stupne prazeni 940x788 px 1 stupne prazeni 940x788 px 4

       

Od nás máte kávu vždy čerstvou

Chuť kávy ovlivňuje rovněž její čerstvost. 100% čerstvost naší kávy zaručujeme faktem, že pražíme na objednávku s minimálními skladovými zásobami. Čerstvost zaručujeme kvalitními obaly s jednocestným ventilem a včasným balením. 

 

Co možná o skladování kávy nevíte

  • kávu skladujte na tmavém a suchém místě při pokojové teplotě a bez přístupu vzduchu
  • kávu je vhodné přesypávat do tzv. airscape nádob, kde můžou „vyfouknout vzduch“
  • kávu doporučujeme spotřebovat do 6 až 8 měsíců od pražení, kávy určené na alternativní přípravy do 2 měsíců od pražení
  • otevřené balení v našem sáčku doporučujeme spotřebovat do 2 dnů, po přesypání do airscape nádoby klidně do 2 týdnů

 

O chuti kávy totiž mimo jiné rozhoduje nejen země jejího původu, odrůda a sezónní počasí, ale i metoda zpracování a pražení a v neposlední řadě hrubost namletí, čistota kávovaru anebo kvalita vody v kavárně či doma. Jakou kávu si tedy vybrat pro co nejlepší chuť? Inspirovat se můžete například v našem Rádci při výběru kávy.  

 

Moka kava fair bio


Připravila: Jana Uhlířová
Fotky: Martin a Magdaléna Špeldovi, Jakub Hrab (pro Fair & Bio pražírna), Stanislav Komínek (NaZemi)