Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Co se skrývá za cenou férové kávy?

Víte, že se každý den na celém světě vypijí dvě miliardy šálků kávy? Kávová zrna jsou druhým nejprodávanějším zemědělským produktem. Výběrem konkrétní kávy přitom dáváme najevo nejen chuťové preference, ale pomáháme psát příběh kvalitnějšího a důstojnějšího života pěstitelů. Objevte s námi, co se skrývá za cenou kávy, a jak díky jejímu nákupu můžeme změnit život člověka na druhé straně planety. 


Zdražování kávy bylo velkým tématem roku 2021. Kromě nevyzpytatelného počasí a klimatických změn způsobila růst ceny i nestabilní situace ovlivněná pandemií covidu. K tomu se navíc přidaly vyšší ceny dopravy i energií potřebných nejen na přepravu a pražení kávy, ceny obalových materiálů i práce, nejistá politická situace v Kolumbii či sucho a mrazy v Brazílii, největší pěstitelské zemi.

cena_kavy 

Silná trojka: káva, banány, kakao

Desetiletého maxima dosáhly ceny kávy vloni v prosinci. Žádná jiná komodita nezaznamenala tak vysoký růst, přestože se nejen v důsledku pandemie spotřebitelské ceny celkově vyšplhaly na maximální hodnoty za několik dekád. Ceny jídla jsou dokonce podle údajů UN’s Food a Agriculture Organization na desetiletém maximu. A s ohledem na inflaci, nepředvídatelné počasí a vývoj pandemie se nedá očekávat, že tento trend brzy skončí. Zvlášť u potravin, kolem kterých je vystaven obrovský byznys – a to kávová zrna jednoznačně jsou. Patří totiž společně s banány a kakaem k nejoblíbenějším potravinám světa a jsou zdrojem příjmů pro miliony lidí: na kávě závisí živobytí více než 125 milionů obyvatel Afriky, Latinské Ameriky a Asie. Tak se pojďme podívat právě k nim – tam, kde příběh kávy vždycky začíná. 

kakao a banany 

Nelehká pozice pěstitelů kávy

Není tajemstvím, že právě samotní pěstitelé kávy mívají velmi slabou vyjednávací pozici na trhu a bojují s nedostatečnými výkupními cenami. Pěstováním kávy se tak dokáží důstojně uživit zřídka, často chybí prostředky na dostatečné vzdělání, zdravotní péči i potřebnou udržitelné hospodaření. S nestabilním prostředím trhu s kávou mnohdy souvisí i zaměstnávání dětí a problematika dětské práce, nedostatečné ochrany životního prostředí i přežívání na hranici chudoby. 

Pěstitelé pak mnohdy přecházejí na jiné plodiny, nebo migrují do měst, každopádně se snadno stávají zranitelným článkem celého kávového řetězce. A právě zde vstupuje do hry systém Fairtrade, do kterého je zapojeno 1,9 milionu pěstitelů a pracovníků po celém světě. Ten nabízí pěstitelům garantovanou minimální výkupní cenu, sociální příplatek i důstojné pracovní i životní podmínky.

Fairtradová cena přitom kopíruje tržní cenu, přičemž cenu kávy na burze ovlivňuje jak zájem o tuto komoditu, tak spekulace a kurzy eura či koruny vůči dolaru. Fair trade stanovuje minimální tržní cenu na rok, pod kterou cena nemůže jít. Zde se sice nabízí prostor pro odpůrce fair trade, kteří argumentují, že tento systém nezohledňuje kvalitu kávy, ovšem Fairtrade není certifikací kvality, nýbrž zárukou přidané hodnoty, ač i v nabídce fairtradové kávy najdeme excelentní kvalitu. 

kavova zrna


Garantovaná minimální výkupní cena (Fairtrade Minimum Price) je stanovena pro každý produkt a pěstitelé mají zaručeno, že za své produkty nedostanou méně, než činí jejich náklady na pěstování a důstojný život.

  

Cenu zvyšuje i množství dodavatelů

Vliv na hospodaření pěstitele má také poloha a socio-politický kontext (drogové kartely, občanské války, nepokoje) země, ve které žije. Život drobných pěstitelů a ceny kávy ovlivňují i dopady klimatické změny, které jsou patrnější právě v zemích globálního Jihu, ať už mluvíme o mraze a suchu v Brazílii nebo o rozšiřování nemocí a škůdců napadajících kávovníky. Nové studie dokonce naznačují, že do roku 2050 by mohla být nepoužitelná až polovina půdy používané k pěstování kávy. Tím je ohroženo živobytí milionů pěstitelů. Je tedy třeba zvýšit objem investic do adaptace na klimatické změny, především v Brazílii, Střední Americe a jižní Indii, kde hrozí teplotní rekordy v kombinaci se suchem.

Na cenu kávy (jejíž vývoj lze sledovat třeba na webovém portálu kurzy.cz) má samozřejmě vliv i délka a transparentnost dodavatelského řetězce. Čím víc dodavatelů, tím vyšší cena. „Dodavatelský řetězec se proto snažíme mít co nejmenší možný,“ vysvětluje spoluzakladatel a vedoucí Fair & Bio pražírny Martin Třešňák. „Naše možnosti v rámci výběru dodavatelů jsou však omezené. Máme čtyři dodavatele, z nichž každý nabízí sto až stopadesát káv, ale pouze 5 až 10 procent má certifikaci Fairtrade, čímž máme trochu svázané ruce. Preferujeme ustálenou nabídku káv, samozřejmě ovšem závisí na nabídce dodavatele,“ doplňuje. 

pestitele kavy 

Fairtradová káva

Ve Fair & Bio pražírně prodáváme 100% férovou kávu. Stěžejními aspekty, na které se zaměřujeme, je bio kvalita kávy a férové podmínky při jejím vzniku. 100% naší kávy je s certifikací Fairtrade. Fungujeme jako sociální podnik, přemýšlíme, jak minimalizovat vznikající odpad (nabízíme například bezobalové předplatné kávy).

  

A jakou část z prodané kávy dostane pěstitel?“

Tuhle otázku dostáváme v pražírně často. Vězte ovšem, že pěstitel dostal zaplaceno mnohem dříve, než se k nám jeho kávová zrna dostala, a to v době, kdy je prodával. S férovou výkupní cenou může pěstitel počítat ve chvíli, kdy je zapojen v systému družstev, do kterého se drobní pěstitelé sdružují. Při individuálním prodeji by se mu pravděpodobně nepovedlo prodat zrna tak výhodně, neboť systém družstev zajišťuje lepší vyjednávací pozici. Svědčí o tom například příběh komunit z kolumbijského městečka Planadas, kdy se drobní pěstitelé spojili právě proto, aby si dokázali vyjednat férovější ceny. A úspěšně.  

 

Jaký příběh se skrývá ve vaší ranní kávě?

Je to jednoduché: Když milujete kávu, zajímá vás i příběh za ní. Zajímá vás. Zajímají vás lidé, kteří stojí za její cestou k vám. A víte, že každou volbou, každým nákupem, kdy preferujete kvalitu nad cenou, přispíváte k příběhu důstojnějšího života. Svou volbou kávy dáváte najevo svůj názor, jaký by podle vás svět měl být, jaké podnikání a jaké vidění světa chcete podpořit. Takové, které je fér pro lidi i pro přírodu

 

Víte, že?

  • Největším producentem kávy je Brazílie, následovaná Vietnamem, Indonésií a Kolumbií

  • Káva byla prvním potravinářským zbožím obchodovaným v systému fair trade a tvoří v něm největší objem prodejů.

  • Známka Fairtrade zajišťuje spravedlivější podmínky pro zemědělce. Certifikuje se produkt, a to od pěstitelského družstva, přes vývozce či dovozce až například po naši pražírnu.

  • Ochutnat můžete například naši vynikající kávu z Guatemaly z oblasti Huehuetenango. Pěstují ji farmářky vdovy, které dostávají spravedlivou mzdu a navíc také tzv. sociální prémii, o jejímž využití samy rozhodují podle potřeb své komunity.

 

filtrovana%20Guatemala 


Připravila: Jana Uhlířová
Fotografie: Canva.com, Martin a Magdaléna Špeldovi (pro Fair & Bio pražírnu)
Zdroj: ČSÚ, NaZemi, Ekonomický deník, Fairtrade Česko a Slovensko, Food & Agriculture Organization of the UN, Fairtrade Foundation, Science.org