Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Vyrazili jsme na květinový workshop do Kytek od potoka

Už mnohé roky společně navštěvujeme sociální a jiné spřátelené podniky. Tentokrát jsme to vzali ke středočeským Kytkám od potoka na květinový workshop.


Čtrnáct nás dorazilo do Velkých Přílep, kde Míla Hilgertová na rodinném statku založila ekologickou květinovou farmuNejprve jsme si zopakovali zásady ekologického zemědělství, o těch nám vyprávěli pěstitelé bio kávy z Guatemaly anebo Hondurasu při své návštěvě v ČR, neviděli jsme však doposud praxi českého eko-zemědělství.

Na poli nám Míla vysvětlila, že pěstuje na 100 druhů květin, samozřejmě ne všechny najednou, ale v jednotlivých ročních dobách různé. Některé rostliny však dokážou vyrůst i několikrát za sezonu.

Kytky od potoka-pole

 

Ekologické pěstování

Pokochali jsme se slunečnicemi, růžemi, měsíčkem, ale i bodlákem zvaným pcháč oset. Na něm jsme si vysvětlili, že není neužitečné rostliny - i takový bodlák má svoji úlohu v oživování půdy, která byla předtím obhospodařovávána konvenčně. Jeho kořeny dokážou prorazit udusanou půdu bez života, kterou zanechaly chemicky ošetřovaná pole a těžká technika. Půdu prokypří, aby mohly přijít žížaly a dařilo se ostatním rostlinám. 

Míla nám při tzv. rýčové zkoušce ukázala, jak vypadá oživená půda po několika letech. Většinou je potřeba až pět let, aby půda náležitě ožila, byla kyprá a dařilo se na ní celému spektru rostlin. Ekologické pěstování není jen o vyloučení chemie a dobrém stavu půdy, ale jde i o podporu biodiverzity a péči o krajinu.

Všichni ocenili čerstvý vzduch, někteří zavzpomínali na svou zkušenost se zahradničením a připomněli si další rostliny: okrasnou část česneku, vojtěšku, žito anebo se seznámili se svazenkou.

Kdo kytkám (ne)škodí

Dozvěděli jsme se také, že není škodlivého živočicha, že i takový škvor je užitečný bojovník proti mšicím a jeho klepýtka jsou člověku neškodná. Na poli jsme poznali, jak kupa kamení anebo větví může sloužit jako skvělý úkryt pro ještěrky, hady anebo ježky. Ty všechny je třeba na pole přilákat, jakož i ptáky. Pro tyto potřeby se vysazují i keře a stromy, které zároveň zadržují vláhu a poslouží jako ochrana před větrem.

 

Květinový workshop

Po exkurzi s výkladem na statku Kytek od potoka probíhal workshop: holky tvořily šperky a věnečky ze sušených kytek a kluci vyráběli kytice z těch čerstvých. U toho jsme kecali, Míla dostala od nás obrázek (kromě bezobalové kávy), popíjeli bylinkové čaje, krášlili se a fotili a hlavně jsme si to moc užili.

 

Díky Kytky za úžasný zážitek!

 

Kytky od potoka-teambuilding_fair-bio


Připravila: Markéta Vinkelhoferová 
Fotky: Fair & Bio pražírna