Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Jak si připravit skvělou kávu i na cestách

Propadli jste kávě natolik, že si bez ní nechcete představit ani pár dní na dovolené nebo výletě? Připravit si obstojné kafe můžete i na treku. Na trhu je aktuálně množství vychytávek a pomůcek pro přípravu filtrované kávy i kávy ve stylu espresso.


Když už máte vyřešené, jak si vybrat, kde nakoupit a připravit co nejlepší kávu, stanete se na ní tak závislí, že přijde ještě jedno kolo. Jak to s kávou dělat na cestách?

Z vlastní zkušenosti vím, že není příliš obtížné připravovat si úžasnou kávu při cestování s ubytováním, obzvlášť jste-li příznivci filtrované kávy. Logicky nad skleněným french pressem nebo objemným chemexem vyhrávají praktičtější plastové a skladnější varianty jako je AeroPress nebo V60. Jinak je to ale jako doma. 

aeropress na cestach

 
Káva mimo civilizaci

Co když ale pojedete na trek, nebudete mít k dispozici elektřinu a nebudete řešit gramy jenom při přípravě kávy, ale také při balení batohu?

Na trhu je řada pomůcek pro přípravu kávy během cest. Je fajn najít mezi nimi tu, která nejlépe setře dopad komplikací, které přináší vámi plánovaný způsob cestování a zároveň nabídne dostatečně chutný nápoj.

Než vyberete vhodnou pomůcku, ujasněte si, jestli chcete pít spíše filtrovanou kávu, nebo espresso*, a jestli se smíříte s předem mletou kávou, nebo s sebou ponesete i mlýnek.

* Espresso a nápoje připravované z něj uprostřed lesa nebo na úpatí hor nevykouzlíte. Můžete se ale espressu přiblížit, nebo si připravit velmi kvalitní filtrovanou kávu.

 
Mlít, či nemlít – to je, oč tu běží

Kdo kupuje kvalitní a čerstvou kávu, často se těžko vyrovnává s dopady mletí kávy více jak 15 minut před přípravou. Po této době totiž káva ztrácí velkou část svého aroma.

Vím o jediné pomůcce, která nabízí čerstvou kávu a mlýnek nevyžaduje. Má ho totiž integrovaný v kompaktní podobě, která se skládá také ze zalévací nádobky, dripperu s nerezovým filtrem a nádobky na kávu včetně víčka. Je to Cafflano Klassic, uzpůsobené na maximum cestovním potřebám.

V ostatních případech budete potřebovat mlýnek, nebo předem mletou kávu odpovídající hrubosti.

 
Filtrujeme na cestách

V Cafflanu připravíte filtrovanou kávu. Tu vám nabídne také AeroPress a jeho kompaktnější podoba AeroPress Aerobie Go. Je stvořená pro cestování. Má praktické doplňky, jako je kalíšek na nápoj a víčko a také menší objem – připravíte v ní maximálně 240 ml kávy.

chemex na cestách_fair-bio.cz french press a moka-kava na cestach_fair-bio.cz 

Vychytaný french press

I v tomto případě se výrobci zaměřili na vylepšováky, které usnadní přípravu kávy mimo pohodlí domova. Vznikl French press Espro Travel Press. Nerezový kousek, ve kterém si kávu nejen připravíte, ale uchováte ji teplou po následujících zhruba 4 hodiny.

Podařilo se tak spojit funkce pro přípravu i konzumaci. Kanadský výrobce se ale navíc pokusil potlačit běžnou nevýhodu french pressu, který do výsledného nápoje propouští kávový prach a negativně tak ovlivňuje jeho chuť. Tento efekt pomáhá odstranit patentovaný mikro-filtr. Celé zařízení je navíc prý navrženo tak, že se po stlačení káva přestává louhovat. 

Mimo to, jde o slušivý designový kousek, který můžete používat i jako cestovní termosku. Má tedy dost výhod pro ty, kteří chtějí kvalitu, ale připravenou kávu touží mít po ruce a pokračovat v cestě.

Praktičnost na prvním místě

Pokud je vaším cílem snížit na minimum náklady a mít pohotově něco, co vás zachrání od pití „turka“, pořiďte si Brew It Stick. Jednoduché sítko, které naplníte mletou kávou, vložíte do nádoby, zalijete horkou vodou, a když se káva vylouhuje, vytáhnete ho ven a vyklepnete lógr. Zázraky neumí, ale zacházení s ním je vážně snadné. Můžete v něm připravovat i čaj.

Twist Press

Twist Press je takový minikávovar do kapsy. S rozměry 16x10x8 cm patří mezi nejskladnější pomůcky pro přípravu kávy. Velikost a skladnost je jeho velkou výhodou. Znovu ale narážíme na to, že abyste si pochutnali na čerstvě mleté kávě, budete s sebou nuceni vozit mlýnek. A v tomto případě i nádobu, do které si kávu připravíte.

  

Cestovní (skoro) espresso

Kávu blížící se espressu připravíte také s pomůckami jako je Wacaco nebo Staresso. Pokud jste ale zvyklí na opravdu vysokou kvalitu připravovaného nápoje, možná bude lepší úplně opustit koncept espressa. Ten má své limity i v domácí přípravě, natož pak na cestách. Svoji kávu si můžete zkusit připravit v moka konvičce. Nabízí také silný nápoj, i když jiných charakteristik. 

Problém s obaly

Wacaco nabízí varianty pro mletou kávu i kapsle, ze kterých ale vzniká zbytečný odpad. Na kvalitu kávy v kapslích a okolnosti jejího příchodu na svět nehledě. Podobně nazbyt je spousta obalů v jednoporcových kávách v rozkládacích jednorázových filtrech typu Drip it. Tam jde ale především o papír a navíc je takto možné sehnat kávu vyšší kvality, než bývá obvyklé u kapslí.

Sečteno a podtrženo

Každý máme jinou rovnici pro hledání pomůcek pro přípravu kávy na cestách. Ideální je věnovat pozornost potřebám, na kterých trváte, a popsat ty, ze kterých jste za určitých okolností ochotni slevit.

Subjektivně se dá říci, že půjdete-li hlavně po kvalitě, je snazší připravit skutečně chutnou filtrovanou kávu než kvalitní espresso. Doma i na cestách.

Zbytek už je výslednicí rozhodnutí ohledně investice, údržbovosti, váhy a rozměrů. 

 

Pár návrhů, když máte jasno, která stránka věci je pro vás stěžejní:

  • Cena

Brew It Stick –sítko na kávu, levné, lehké, snadná údržba; pokud ale kupujete opravdu pecka kávu, nedostane z ní to nejlepší.

  • Vyváženost mnoha směrů

AeroPress – investice v řádu stokorun plus filtry, praktický, odolný, připraví i špičkovou kávu. Pokud ji špičkovou chcete, bude třeba mlýnek.

  • Coffee and go

Espro Travel Press – jeho hlavní předností je, že připravíte fajn kafe a můžete pokračovat v cestě a nápoj přitom popíjet z krásné termosky.

 

Priprava kavy na cestach


Připravila: Anna Veselovská

Fotky: Fair & Bio pražírna, Canva.com