Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Co je cascara a proč byste ji měli ochutnat?

Tušili jste, že se ze sušených slupek z kávových třešní dá připravit skvělý nápoj? Právě cascara taková je. Pojďme se na tuhle exotickou specialitu podívat blíž.


Cascara, nebo také kávový čaj, je vedlejším produktem zpracování kávových třešní. Cáscara znamená ve španělštině slupka, skořápka nebo lusk. A o (sušenou) slupku z kávové třešně skutečně jde. Právě z ní se dá vyrobit osvěžující nápoj vhodný nejen k letnímu popíjení. 

Chuťově má překvapivě blíž k ovocnému čaji než ke kávě, i když pochází z kávovníku. Sladkou příchutí totiž připomíná čaj s bylinkovou nebo ovocnou chutí – vychutnat si můžete tóny manga, melounu anebo třešně, některé druhy připomínají také ibišek či med. Obsah kofeinu v cascaře se pohybuje kolem 100 miligramů na litr, zatímco černá káva mívá kolem 400 až 800 miligramů kofeinu na litr.

Cascara

 
Na zdraví!

Cascara je plná minerálů a antioxidantů, které mají prokázané prospěšné účinky pro naše zdraví: působí proti škodlivým zánětům v organismu, podporují činnost mozku a pomáhají také v boji se stresem. Díky obsahu polyfenolů cascara podporuje naši imunitu, pozitivně ovlivňuje naši náladu i spánek. Když tedy toužíte být „nevěrní“ kávě, tento nápoj je ideální.

A nadšení z ní jsou nejen zákazníci. Zpracování cascary je skvělou volbou i pro pěstitele kávy a majitele kaváren: pro ty první představuje možnost využití suroviny, která by se jinak vyhodila, a další možný zdroj příjmů, majitelům kaváren zase kávový čaj nabízí možnost nabízet jedinečný produkt a oslovit tak nové zákazníky. Třeba milovníky čaje, kteří tak můžou trochu více nahlédnout do světa kávy. Z cascary se dá kromě čaje připravit rovněž sirup a přidat ho do perlivé vody nebo jiných nápojů, dá se ale použít také při přípravě čokolády nebo pečených produktů a vyrábí se z ní i mouka.

 

Dlouhá cesta k zákazníkům

Cascara už je na trhu více než deset let, ale na své cestě k evropským zákazníkům musela překonávat spoustu překážek. I když se totiž tento nápoj tradičně popíjel například v Jemenu nebo Etiopii (a to dokonce dříve než káva) a v Jemenu je dlouho známý jak qishr a v Bolívii jako sultana, v rámci zemí EU (kromě Švýcarska) sice nebyla cascara zakázána, ale ani oficiálně uznána jako nová potravina. Souboj o potravinovou bezpečnost ale nakonec vyhrála. Cesta na evropský trh se jí otevřela až v červnu 2021. A její popularita začala hned růst.  

 

Ochutnejte novinku z Kostariky

Ta naše cascara, konkrétně Cascara Costa Rica Hacienda Sonora pochází z farmy zvané hacienda Sonora, jak už název napovídá. Tato farma leží na úpatí sopky Poas v nadmořské výšce 1200 až 1300 m.n.m. v kostarickém regionu Alajuela. Kávové třešně se zde sklízí od října do března, zpracovávají se suchou cestou. Farma funguje na principu 100% zelené energie a kávovníky zde rostou obklopené exotickými stromy a další přirozenou vegetací. Tím se daří zachovat a podporovat místní biodiverzitu, zdravou a bohatou půdu. To všechno se odráží i na výjimečné chuti místních kávových třešní. A samozřejmě na chuti cascary.

Její produkce zde dnes tvoří 2 % celkového příjmu Diega Guardiy, majitele farmy Sonora, odkud cascara v naší nabídce pochází. „Bylo nám jasné, že slupky od kávových zrn jsou vynikající stejně jako kávová zrna samotná, a bylo nám líto je vyhazovat,“ vypráví Diego Guardia. „Začali jsme proto z kávových slupek připravovat nápoj a lidem zachutnal. Je skvělý.“

 

cascara-darkovy set_fair-bio.cz Cascara caj_fair-bio

 

Výroba cascary je náročná, navíc se její produkci zatím věnuje jen malé množství farem, a to vše se pak odrazí i na její ceně. Třešně se zde na farmě sbírají ručně, po sklizni jsou omyty a sušeny vcelku, přičemž se často otáčejí. Po usušení se dva měsíce skladují, pak jsou umlety. Sušené slupky se pečlivě vytřídí a vzniká z nich cascara. Právě ta, kterou od nás nyní můžete ochutnat i vy, třeba i v našem dárkovém setu s kávou na espresso a rumovými koulemi. 

 
Jak si Cascaru nejlépe připravíte 

Cascara

  • Na 1 litr nápoje použijte 50 g cascary.
  • Zalijte ji vodou o teplotě zhruba 93 ℃ a nechte louhovat až 10 minut (záleží na tom, jak intenzivní chuť si oblíbíte).
  • Následně slijte a čaj z kávových třešní je na světě.

Do hotového nápoje si můžete přidat muškátový oříšek, skořici, med, citron, zázvor apod. Konzumovat se dá studená i teplá. Chuť se mění s postupným chladnutím. 

Cold brew cascara

  • 35 g cascary vložte do 250 g vody v uzavíratelné sklenici.
  • Uložte do lednice na 24 hodin.
  • Sceďte a podávejte s ledem. 

 

Přejeme vám dobrou chuť!

 

Cascara-kavovy caj_fair-bio 


Připravila: Jana Uhlířová

Fotky: Fair & Bio pražírna, Canva.com

Zdroje: Sucafina.com, Sprudge.com