Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Cold brew - za studena připravená káva plná sladkých tónů

V létě si káva běžně dává dostaveníčko s ledem nebo zmrzlinou. V nabídce studených kávových nápojů najdete kávu zvanou cold brew, která dá vyniknout sladkým tónům. Snadno si ji připravíte v domácích podmínkách.


Cold brew je mezi za studena podávanými kávami specifické tím, že nejde o kávu připravovanou za pomoci horké vody - později chlazenou, ale, jak název napovídá, o kávu připravovanou za studena. Pomalá extrakce ve studené vodě způsobuje, že ve výsledném nápoji vyniknou sladké tóny a naopak se tu tolik neprojeví acidita. 

Princip je jednoduchý. Namletá kávová zrna ponořená do studené vody vystavíte extrakci po výrazně delší dobu než je tomu u káv extrahovaných horkou vodou. Cold brew se využívá pro přípravu kávových koktejlů. Díky dlouhé době extrakce může obsahovat více kofeinu než běžná filtrovaná káva.

Cold brew

 

Vyberte si vhodnou kávu

Ideální kávou pro přípravu cold brew je světle pražená jednodruhová arabika. Taková káva přinese šťavnatý a sladký výsledek. Z naší nabídky se pro přípravu cold brew nejlépe hodí káva z oblasti Sidamo v Etiopii. V podobě cold brew je dokonalá.

 

Příprava cold brew

Budete potřebovat: 

  • čerstvou světle praženou kávu
  • vodu
  • mlýnek na kávu
  • uzavíratelné šroubovací sklenice/ frenchpress většího objemu/ větší skleněnou nádobu, která se vám vejde do lednice.
  • papírový nebo látkový filtr
  • chlazení – lednici, sklep atp.

Domácí příprava cold brew je úžasně snadná. Kávu namelete, zalijete vodou a promícháte. Tím vaše úloha zpravidla na 12 -16, v extrému až 24 hodin, končí. Tou dobou pro vás pracuje lednice. Když z ní macerát vyndáte, stačí ho přefiltrovat a můžete kávu podávat.

 

Najděte si ideální poměr kávy a vody

Při přípravě za horka se běžně uvádí poměr 60 g kávy na 1 litr vody. U cold brew se množství kávy často navyšuje a dostává se až ke 100 g na litr. Výsledný nápoj se běžně podává na ledu, což koncentraci ovlivní.

Je vhodné ozkoušet si na vlastní kůži, jaké výsledky ten který poměr nabízí, a podle toho si vybrat svůj recept. Výběrová káva je velmi cenná komodita, která do našich šálků putuje tisíce kilometrů a to poté, co několikrát prošla rukama řady lidí při starostlivé péči při jejím pěstování, sběru a následném zpracování. Nemá cenu šetřit s ní na úkor kvality, ale má hluboký smysl vyhnout se plýtvání s ní. 

 

Jakou hrubost mletí zvolit?

Obvykle se připravuje větší množství cold brew najednou. V domácích podmínkách jde často o 0,5 – 1 litr.

Kávová zrna namelte na obdobnou hrubost, jako se používá pro french press. Přesný stupeň mletí bude nutné zkoušet na konkrétních mlýncích podle výsledků.

Zákony extrakce zůstávají stejné jako u kávy zalévané horkou vodou. Výsledek extrakce ovlivňují:

  • hrubost mletí
  • teplota vody (a v tomto případě tedy i teplota v lednici)
  • doba, po kterou je káva v kontaktu s vodou.

Veškeré tyto parametry můžete upravovat a hledat ten vás nejlepší šálek cold brew.

 

Přichází čas na extrakci

Namletou kávu nasypejte do nádob/sklenic/french pressu, zalijte studenou vodou v daném poměru, uzavřete a dejte chladit do lednice. Teď bude pár hodin pracovat čas a lednice.

Doba extrakce se bude pohybovat mezi 12 a 24 hodinami v závislosti na preferované chuti kávy, teplotě vody a hrubosti mletí. Vyšší hranice je spíše údaj pro profesionální přípravu, při které ledová voda prokapává kávou. Doma se zpočátku držte v rozmezí 12 až 16 hodin.

 

Jak doba extrakce ovlivňuje chuť?

Pokud vás kávové experimenty vážně moc baví, připravte si tři menší sklenice s kávou s časovým odstupem 2 hodin (nebo je připravte najednou a budete je s časovým odstupem filtrovat).  Výsledek můžete porovnávat a zkoumat, jak doba extrakce ovlivnila chuť nápoje.

 

Konec extrakce

Kávu přefiltrujte přes papírový nebo plátěný filtr. Filtr je vhodné před použitím promýt vodou a zbavit ho pachuti, která by se mohla uvolnit do nápoje.

Přefiltrovanou kávu můžete hned podávat, nebo ji v řádu několika dní skladovat v lednici, ideálně ve skleněné uzavíratelné nádobě.

V případě skladování se bude chuť kávy pravděpodobně ještě malinko vyvíjet. Malé částečky kávového prachu se mohou dále v nápoji extrahovat. Jde ovšem o téměř nezachytitelné posuny. 

 

Jak cold brew podávat

Takto připravenou kávu je vhodné podávat na ledu. V kavárnách vám ji mohou připravit také s plátky pomeranče nebo ozvláštnit bylinkou. Není až tak běžné kombinovat tuto kávu s mlékem. Z ledových kávových nápojů si lidé s mlékem spíše vychutnávají frapé/café freddo, ledové café late, nebo méně dostupné ledové cappuccino.

Nechte si chutnat!

 


Připravila: Anna Veselovská

Fotky: Canva.com

Zdroje: Roast Different