Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Férová káva, aneb jak se žije pěstitelům a pěstitelkám

Díky nákupu kávy s certifikací Fairtrade přispíváte k důstojnějšímu životu drobných farmářů, spravedlivý obchod ovšem znamená řadu dalších pozitiv: ochranu práv, podporu sociálních programů i zvládání klimatické změny. Pojďte se s námi dozvědět víc.


Férový obchod se zeměmi globálního Jihu se začal rozvíjet již na konci 40. let minulého století. Prvním potravinářským zbožím obchodovaným v tomto systému byla káva, která v něm tvoří nejvyšší objem prodejů. V naší republice jsme se s fairtradovou kávou mohli poprvé setkat na trhu v roce 2004.

Ve Fair & Bio pražírně pražíme 100% férovou kávu pro lidi i planetu. Co to vlastně znamená? Naši kávu dovážíme od drobných pěstitelů ze zemí Latinské Ameriky, Asie a Afriky. Právě pro tyto pěstitele žijící v odlehlých oblastech je předpokladem důstojného života spravedlivá odměna za jejich kávu. Nízké výkupní ceny často nepokryjí ani náklady na pěstování (někdy získávají pouhých 7 až 10 % prodejní ceny kávy), pěstitelé mají slabou vyjednávací pozici a bojují s nedostatečnými výkupními cenami. Co je ovšem potřeba, aby se drobní farmáři dočkali spravedlivé odměny

Férová káva

 

Férový obchod myslí na člověka

Mimo jiné je to hlavně zapojení do systému družstev, která zajišťují lepší vyjednávací pozici. Nabízejí pěstitelům garantovanou minimální výkupní cenu, sociální příplatek a tím i důstojné podmínky. Systém fair trade se tedy snaží zlepšovat pracovní i životní podmínky samotných pěstitelů.

Spravedlivý (férový) obchod nastavuje ceny za kávu tak, aby nedocházelo ke zneužívání a podhodnocování práce pěstitelů. Chrání jejich práva, přináší pozitivní změny v komunitách, jako jsou odborná školení či podpora sociálních programů. Pěstitelé se tak nejen dokážou důstojně uživit, ale finanční prostředky můžou investovat i do odolnějších odrůd a lépe zvládají důsledky klimatické změny. Do systému Fairtrade je zapojeno 1,9 milionu pěstitelů a pracovníků po celém světě.

pestitel_kavy_fairtrade_1 pestitel_kavy_fairtrade_2 

 

Základní principy fair trade: 

  • výkupní cena odpovídající nákladům udržitelné produkce a důstojného živobytí, 
  • transparentnost,
  • dlouhodobé obchodní vztahy, 
  • dodržování úmluv Mezinárodní organizace práce, 
  • zákaz nucené a dětské práce, 
  • udržitelný rozvoj místních komunit, 
  • kontrolované využívání pesticidů a další zemědělské chemie, 
  • zákaz využívání geneticky modifikovaných plodin, 
  • šetrnější přístup k využívání přírodních zdrojů.

 

Proč nakupovat férovou kávu

Žít v souladu s přírodou a zajistit důstojné podmínky pěstitelům je jednou z hodnot, které v naší pražírně zastáváme, proto je naše káva 100% férová. Pražíme kávu výhradně s certifikací Fairtrade, přičemž systém fair trade zajišťuje ten nejkratší a transparentní dodavatelský řetězec. Umožňuje tak pracovníkům globálního Jihu uživit se prací za důstojných podmínek. Víte tak vždy, odkud káva pochází a kdo ji vypěstoval. Například ​​v kolumbijské oblasti La Unión pouhých sedm pěstitelů založilo v roce 2000 sdružení FUDAM, které dnes čítá 300 členů ekologicky certifikovaných pěstitelů. Nákupem fairtradové kávy tak můžete změnit život člověka na druhé straně planety.

Navsteva pestitelu 2015 Navsteva pestitelu 2015_2 

 

Znáte rozdíl mezi Fairtrade a fair trade? 

Fairtrade je známkou pro označení produktů, kterou definovala organizace Fairtrade International. Certifikuje se produkt, a to od pěstitelského družstva, přes vývozce či dovozce až např. po naši pražírnu. Známku kontroluje také nezávislý auditor. Logo zahrnuje i sociální aspekt jako například přístup ke vzdělávání nebo školení.

Fair trade znamená myšlenku (hnutí, koncept) spravedlivého obchodu obecně, prosazuje se od 60. let. Původním záměrem hnutí byla férovost obchodu s kávou realizovaná formou direct trade (přímým prodejem). Fair trade nabízí jak férové obchodní podmínky, tak dodržování lidských a pracovních práv i šetrnost k životnímu prostředí. Nemusí vznikat přímý vztah producentem a odběratelem.

 

Je férová káva zároveň bio?

Fairtradoví pěstitelé také většinou hospodaří ekologicky. Označení férová káva ovšem ještě automaticky neznamená bio káva. Káva označovaná jako bio (nebo také organická či eko) se pěstuje bez používání herbicidů a pesticidů, tedy za podmínek ekologického zemědělství. Její pěstitel musí investovat do poplatků za inspekci, zda splňuje normy a certifikaci. Zakoupením bio káv podporujete ekologické hospodaření a nedrancování naší planety. Ideální je propojení obou certifikací: fairtrade a bio, proto pro podporu lidí i planety zároveň hledejme známku Fairtrade a evropský bio lísteček (případně českou bio zebru). Vychutnejte si třeba některou z našich férových bio káv.

 

Férové produkty v České republice

Máme radost, že je o férové produkty mezi Čechy stále větší zájemV roce 2019 o čtvrtinu vzrostl objem prodané fairtradové kávy: každý obyvatel vypil v průměru téměř deset espress připravených z fairtradové suroviny. Po vypuknutí pandemie covid-19 Fairtrade International umožnil flexibilnější nakládání s fairtradovým příplatkem, tedy větší volnost družstvům při rozhodování, jakým způsobem příplatek využijí. Část příplatku tak mohla být vyplácena přímo pěstitelům jako podporu rodinných rozpočtů. V ČR činil Fairtrade příplatek v roce 2020 celých 27 milionů korun. Jedním ze dvou jediných komplet fairtradových kamenných obchodů v ČR je Fair & Bio obchod. Nabízí nejen potraviny, ale i rukodělné výrobky.

ferova bio kava

 

Setkat se můžeme také s dalšími certifikacemi. Nesoustředí se přímo na spravedlivý obchod a důstojný život samotných pěstitelů, ale například na zemědělství a jeho vliv na životní prostředí, ochranu biodiverzity, transparentnost či udržitelný rozvoj.  

 

Bird friendly: tato certifikace je udělována pěstitelům, kteří pěstují kávovníky v kombinaci s ostatními stromy tak, aby byly nadále domovem rozmanitých druhů ptáků, pomáhají jim tak přežít a zvyšovat své stavy

Rainforest Alliance: mezinárodní nevládní organizace chrání biodiverzitu pomocí postupů udržitelného rozvoje

IWCA, tedy International Womens Coffee Alliance: chrání práva žen a podporuje udržitelnost ve všech aspektech kávové komunity

UTZ (certified): jde o certifikaci udržitelného zemědělství, která prosazuje transparentnost a dohledatelnost káv, farmářů a zpracovatelů

  


Připravila: Jana Uhlířová

Fotky: Stanislav Komínek (NaZemi), Martin a Magdaléna Špeldovi, archiv Fair & Bio pražírny

Zdroje: NaZemi, Ethicalcoffee, Womenincoffee, WFTO, Fairtrade.cz