Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Cukr a mléko v kávě: škodí nám, nebo prospívají?

7. dubna si můžeme připít kávou na oslavu Světového dne zdraví, který se slaví pod záštitou Světové zdravotnické organizace od roku 1950. I když zdravotní benefity kávy nelze popřít, s přidáním mléka nebo cukru se pojí i diskuze, nakolik je prospěšné. Pojďte se podívat, jak to ve skutečnosti je. 


Vzpomínáte si na okamžik, kdy jste si dali svou první kávu? Na tu vůni a chuť, příval energie, lepší náladu, povzbuzení a hlavně pocit, že teď už jste vlastně dospělí. Káva nikdy není jen káva, ale požitek a prožitek. I proto ji tolik milujeme. 

 

kava je radost

 

Káva je radost

Slouží jako oblíbená ranní nebo odpolední vzpruha, která omezuje pocit únavy, ale navíc přináší i hodně zdravotních benefitů – samozřejmě v závislosti na své kvalitě i kvantitě – posiluje schopnost soustředění, díky obsahu antioxidantů bojuje proti zánětlivým procesům v těle, a když si ji dáme před cvičením, pomáhá prý dokonce spalovat tuky. Může posloužit i jako prevence duševních chorob. Pokud se chcete dozvědět více o vlivu kofeinového nápoje na zdraví, podívejte se na 9 zajímavostí o kávě.

Na naši psychiku má ovšem ještě jeden zásadní vliv: přináší chvíle klidu, umožňuje zastavení se v příliš rychlém světě, šálek kávy je svědkem našich rodinných nebo přátelských setkání. 

 

Cukr ano, ale přiměřeně

Otázka je, co s naším zdravím udělá přidání cukru a mléka do kávy. Ovlivňují tyto pochutiny nějakým způsobem její kvalitu a benefity? Musejí milovníci kávy pít opravdu jenom černou kávu bez mléka a cukru, aniž by se vystavili pohrdání pravověrných milovníků černé kávy, protože cukr prý kazí chuť kávy

Podívejme se nejprve, jak je to s kávou a cukrem, případně různými příchutěmi a tolik oblíbenými sirupy. Kreativita baristů, kteří s nimi experimentují, totiž nebere konce, stejně jako jejich obliba u zákazníků. Výživoví poradci se nicméně shodnou na tom, že extra sladký kávový drink jednou za čas je v pořádku, ale jinak je vhodné držet se pravidla maximálně jedné lžičky cukru do kávy denně (věděli jste, že karamelové macchiato obsahuje rovnou tři?). 

Záleží přitom samozřejmě i na tom, jak vysoký je váš příjem cukru během dne. Maximálně bychom měli přijmout 6 lžiček cukru denně. Obecně tedy běžný jídelníček jednu nebo dvě lžičky cukru do ranní kávy v pohodě unese, aniž by se zvyšovala zdravotní rizika spojená s nadměrným příjmem cukru. Nové výzkumy publikované v loňském roce totiž ukázaly, že káva prodlužuje délku života – i to platí, i pokud je (přiměřeně) oslazená. 

Pokud kávu sladíte, volte pokud možno přírodní sladidla: klasický bílý cukr nedodává našemu organismu žádné živiny, umělá sladidla navíc lehce znehodnocují chuť kávy, což je škoda. Chuť kofeinového nápoje kromě toho dokáže vytříbit skořice, špetka kakaa nebo muškátového oříšku. 

 

TIP: Milujete sladkou kávu, ale toužíte nahradit bílý cukr? Sáhněte po kvalitním medu, javorovém sirupu, stévii, kakau, koření anebo hnědém cukru.

 

kava s cukrem a mlekem

 

Kapka mléka a špetka skořice proti zubu času

Pak je tady otázka, na kolik si rozumí káva s mlékem, zda je taková kombinace zdravá, anebo ne, a jakou variantu z alternativní nabídky mlék volit, pokud se bez mléka neobejdeme, ale běžné kravské mléko z různých důvodů nestrávíme.

Jako téměř všechno v životě, i kombinace kávy s mlékem má svá plus i mínus. Výživoví poradci a odborníci v oblasti zdraví doporučují nejprve zvážit, jaká je vaše individuální reakce na mléko. Trpíte alergií na mléko či nesnášenlivostí laktózy, která způsobuje trávicí problémy? Pak je odpověď jasná: dobrou alternativou k mléku je používání hypoalergenního mandlového mléka, ideálně s přídavkem vápníku. Mandlové mléko současně obsahuje i méně kalorií a je tak příjemným způsobem, jak zlepšit kvalitu a chuť vaší kávy. Pokud chuť šálku chcete ještě vyšperkovat, přidejte i špetku skořice. Výzkumy ukazují, že pomáhá regulovat hladinu inzulinu v těle a dokonce zpomaluje stárnutí. 

Mléko můžete nahradit i jeho alternativami z ovsa, rýže apod. Vybírejte mléko co nejkvalitnější a pití kávy vždy přizpůsobte svým chutím, zdravotnímu stavu a potřebám, jak píše Margit Slimáková. „Vždy si dávejte pozor na to, co si do kávy přidáváte. ‚Vylepšování’ kávy nesmysly, jako je cukr nebo průmyslově zpracované nemléčné slazené rostlinné nápoje, možnou prospěšnost kávy spolehlivě zlikvidují,“ říká tato výživová poradkyně.

 

TIP: Mléko v kávě může být tělu přínosem, pokud tušíte nebo víte, že je prostředí vašeho organismu spíše kyselé až překyselené. Mléko totiž pomáhá neutralizovat kyselost kávy. Samozřejmě to není samospásné, je potřeba ještě upravit jídelníček, jíst spoustu ovoce a zeleniny, pít hodně vody a omezit příjem kyselinotvorných potravin. Každá snaha se ale počítá, ne?

 

Káva jako bojovník proti zánětům v těle

Se zajímavými poznatky přišli dánští vědci z Kodaňské univerzity. Zjistili během svých výzkumů, že káva s kapkou mléka, které obsahuje proteiny, může mít zdravotní benefity, o kterých jsme dosud nevěděli. Káva totiž obsahuje zdravotně prospěšné antioxidanty zvané polyfenoly, které v interakci s proteiny mají dvakrát silnější účinky v boji se zánětlivými procesy na buněčné úrovni než polyfenoly samotné. Výsledky jejich výzkumů ukázaly, že právě tato reakce mezi polyfenoly a proteiny se děje v kávových nápojích s mlékem

 

Záleží tedy ve finále na vás. Vychutnat si kávu přesně tak, jak ji máme rádi, je totiž jeden z velmi příjemných životních požitků. Vyzkoušejte třeba naši…


Připravila: Jana Uhlířová

Fotky: archiv Fair & Bio pražírny, canva.com

Zdroje: USAToday, Womensworld.com, Sciencealert.com, Margit.cz