Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Káva a zdraví: 9 zajímavostí o milovaném nápoji

Káva s mlékem, nebo radši bez? Můžu si přidat ještě cukr nebo je to faux pas? Je zdravější filtr, nebo turek? A fakt si nemůžu dát espresso před spaním? Podívali jsme se na některé oblíbené názory o kávě a zdraví. A máme dobré zprávy. 


Když jsem byla malá, babička mlela každé ráno kávu na starém mlýnku a světnice se naplnila nenapodobitelnou vůní. Vůně kávy mě provází od dětství. A rituál její přípravy, ať je jakýkoliv, bývá synonymem zastavení, odpočinku, vděčnosti za ten klid. Věřím, že káva je pro většinu lidí mnohem víc než jen povzbuzujícím nápojem. Káva je alchymie, láska, radost. 

Přesto nebo právě proto o kofeinovém nápoji koluje spousta nejasností až mýtů. Na ty nejčastější jsme se proto podívali.

 

Kava a zdraví_fair-bio

 

1. Prospívá káva zdraví? Díky kombinaci až 200 látek, mj. antioxidantů, draslíku a hořčíku dokáže káva bránit ukládání tuku a zadržování vody. Také do jisté míry chrání před rakovinou (např. dělohy), cirhózou jater, vznikem zánětů, žloutenkou, stařeckou cukrovkou, mrtvicí, zubním kazem a mozkovými chorobami. A kromě toho nás dokáže skvěle povzbudit, proto ji tak milujeme. Káva má tak pro náš organismus jednoznačně zdravotní přínos (potvrdil to třeba i výzkum v British Medical Journal), záleží ovšem na její kvalitě i kvantitě

2. Je v pohodě vypít denně sedm káv? Jak pro koho. Pokud přemýšlíte, kolik šálků denně si můžete dát, doporučení se různí. Nicméně většina odborníků se shodne na 3 až 5 šálcích, nebo maximální dávce 400 mg kofeinu. Co se kvality týče, dopřejte si tu nejlepší kávu, kterou si můžete dovolit. Skvělé jsou třeba bio kávy vypěstované ekologickým způsobem.

3. Je lepší pít filtrovanou kávu, nebo českého turka? Klasický český turek obsahuje nesrovnatelně větší množství kofeinu a po 4 minutách, dokud se nevypije, se kofein louhuje nadále. A po 30 minutách už obsahuje takové množství kofeinu, které může mít vliv na naše zdraví. Lógr, který zůstává na dně šálku má navíc dráždivý vliv na žaludek. Zároveň se může během přípravy turka vylučovat látka zvaná cafestol, která zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Vhodnou alternativou proto jsou filtrované kávy nebo příprava kávy pomocí french pressu (ovšem oddělte hotový nápoj od lógru už po 3 až 4 minutách). Tyto způsoby přípravy jsou také šetrnější k našemu žaludku.

4. Opravdu káva dehydratuje? Podle výživové poradkyně Margit Slimákové, která se účinky kávy dlouhodobě zabývá, jsou diuretické vlastnosti kávy slabé, ve finále tedy tento nápoj našemu tělu více tekutin přináší než odebírá. Prospěšnost kávy tedy přesahuje její potenciální rizika. 

5. Můžu si dávat kafe hned po ránu? Bez kávy se na nohy nepostavíte? Zkuste to. Pití kávy nalačno většina odborníků nedoporučuje. Náš organismus totiž hned ráno produkuje dostatek hormonu kortizol, který nás povzbuzuje, a dávku kofeinu je tak ideální si dopřát až mezi 10 a 12 hodinou. Káva navíc podporuje tvorbu žaludečních šťáv a může tak dráždit trávicí soustavu, což nemusí být při pití kávy nalačno ideální.

6. Vadí, když piju kávu před spaním? Pokud nemůžete usnout nebo se v noci budíte, pak vypijte poslední kávu nejpozději 6 hodin před usnutím. Některé výzkumy doporučují vychutnat si poslední dávku kofeinu nejpozději ve dvě hodiny odpoledne. Myslete při výběru kávy také na to, že arabika obsahuje méně kofeinu než robusta, případně si dopřejte vynikající bezkofeinovou kávu

7. Chutná mi sladká káva, ale nechci si ji sladit pomocí bílého cukru. Jaké mám možnosti? Pokud kávu sladíte, pak volte pokud možno přírodní sladidla. Umělá sladidla chuť kávy znehodnocují a klasický bílý cukr zase organismu nedodá žádné živiny. Podle doporučení bychom denně měli přijmout maximálně 6 lžiček cukru. Snížit příjem cukru lze i přidáním špetky skořice, kakaa nebo muškátového oříšku do kávy. 

8. Opravdu přidáním mléka a cukru do kávy kazím její chuť? Obecně baristé doporučují vychutnat si čistou chuť kávy, tedy bez přidání mléka a cukru. Cukr totiž kávu nejen oslazuje, ale také mění její chuťové vlastnosti. Pokud se ovšem bez mléka neobejdete, vybírejte co nejkvalitnější produkty a zjistěte také, zda nejste citliví na laktózu, protože právě ona může způsobovat trávicí problémy. V takovém případě můžete nahradit klasické mléko rostlinným nápojem z ovsa, rýže, mandlí aj. Pokud si do kávy přidáváte slazené mléko anebo smetanu, zkuste se vyhnout cukru.

9. Pomůže mi kafe, když mám nízký tlak? Milujete kávu právě proto, že vám tlak spolehlivě zvýší a nastartuje vás? Je to trochu dvousečné: káva sice tlak opravdu zvyšuje, ale potom jde stejně skokově dolů a můžeme se cítit ještě ospalejší než předtím. Opravdu spolehlivým tipem na zvýšení tlaku tak zůstává pohyb.

 

káva s mlékem filtrovaná káva

 

Máte kávový gen?

Zatímco někdo kávou den začíná i končí, jinému stačí hořká kávička po obědě a další zase nedá dopustit na kávu s cukrem a mlékem, ať si o tom druzí myslí cokoliv. Zajímavé je, že fakt, kolik kofeinu vypijeme, nejspíše závisí na naší genetické výbavě

Přišel na to tým americké vědkyně Marilyn Cornelis. Podle ní lidé s kávovým genem milují černou kávu, trpkou a silnou. Odbourávají ji rychleji, a proto kávy potřebují více. Pokud máte tento gen, pak nejspíš upřednostňujete i hořkou čokoládu a neslazený čaj.

 

Pro koho káva opravdu není vhodná?

Možné negativní účinky kávy se dlouhodobě zkoumají, navíc bývají individuální a vždy je důležité brát ohled na svůj zdravotní stav. 

  • Epileptici a lidé s vysokým tlakem by měli konzumaci kávy raději konzultovat s lékařem.
  • Opatrní by s kofeinem měli být ti, kdo trpí úzkostmi, depresemi nebo nespavostí. Káva totiž jako stimulant může zintenzivňovat prožívání. 
  • Trpíte refluxem, je váš žaludek citlivý nebo vás trápí onemocnění vylučovacího ústrojí? Pak s kávou raději opatrně.
  • Těhotné nebo kojící ženy by neměly překročit hranici 200 mg kofeinu denně. 


Nejdůležitější je si kávu a její přípravu užít, mít z ní radost a dopřát si uklidňující rituál, který nejen teď všichni potřebujeme. Vychutnejte si svůj oblíbený nápoj nejen 7. dubna, kdy slavíme Světový den zdraví. Takže s kvalitní kávou – na zdraví!

 

9 zajimavosti o kave a zdravi

 


Připravila: Jana Uhlířová

Fotky: Martin a Magdaléna Špeldovi

Zdroje: NYTimes, Margit.cz, Zdravi.euro.cz, Nature.com, Perfectdailygrind.com, Forbes.cz