Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Jak pít a nakupovat kávu udržitelně?

Nejvíc se na světě obchoduje s ropou. A hned potom s kávou. Co můžeme udělat, aby její popíjení bylo udržitelné, nebo alespoň udržitelnější, než nyní? Přečtěte si rady pro nákup kávy a tipy, jak se vyhnout obalům, nebo jak využít kávový odpad.


Káva se v Evropě nepěstuje. Roste mezi obratníkem Raka a Kozoroha, putuje k nám z Jižní či Střední Ameriky, Afriky, nebo Asie. Pěstování kávy se mohou týkat některé sociální a ekologické hrozby. Zejména pokud jde o kávu komoditní, která dosud zaujímá většinu trhu. Běžně jde o témata monokultur, odlesňování nebo sociální nespravedlnosti. Ale ne všechna káva je taková. 

 

Udržitelněji to jde!

 

Jak tedy do kávy dostat udržitelnost a rovnováhu? Během dlouhé cesty od semínka kávovníku po kávu v šálku se najdou desítky příležitostí, jak podpořit udržitelnost, sociální spravedlnost, nebo se vyhnout vzniku obalů a odpadů.

 

udrzitelna kava

 

Nejprve fakta o kávě, která odkrývají, jak významnou komoditou káva je.

 

Deset milionů pytlů kávy

Všechnu tu kávu někdo pěstuje v půdě vzdálených zemí, sklízí a zpracovává. Teprve pak káva cestuje k nám. To, jestli procesy spojené s kávou podporují udržitelnost nebo nikoli, souvisí velmi často s tím, kdo ji nakupuje. 

Existuje široký výběr velkých značek nabízejících komoditní kávu. Většinou se nedozvíte, odkud kávu nakupují a spolu s tím ani jak je pečováno o půdu, na které vyrostla, nebo jaké podmínky mají farmáři. Často nabízí výhodnou cenu nebo masovou dostupnost.

 

Dobrá zpráva je, když nám není jedno,
  • jak se mají pěstitelé
  • jak bude v budoucnu vypadat půda na farmách a související ekosystémy
  • kolik se během distribuce a pěstování kávy protočí vody nebo propálí nafty
  • kolik se vyprodukuje odpadu  

 

Fair trade a ekologické zemědělství

Systém fair trade zjednodušeně řečeno dohlíží na sociální spravedlnost obchodování. Udržitelné zacházení s půdou pak zaručují principy ekologického zemědělství a jejich ochranná známka bio, která je u nás jediná zakotvená v legislativě.

Je tedy fair trade jediná možnost? Ne, možností je více. Můžete hledat a podporovat další koncepty a systémy, jako je direct trade, bird friendly apod., nebo nakupovat jednodruhové kávy s dohledatelným původem a pátrat na vlastní pěst.

  

Lokální pražírny

Některé věci nezměníme. Ze své podstaty káva pro Evropany prostě nemůže být lokální. Zaměřme se tedy na to, co změnit lze. A to je hlavně smysluplné využívání toho, co mohlo být odpadem a redukce obalového materiálu. Často to je úkol společností a podniků. Neznamená to ale, že jako jednotlivec člověk nic nezmůže. 

Chcete-li mít lepší představu o tom, za jakých podmínek byla vaše káva pěstovaná, pravděpodobně si vyberete kávu od menších značek a lokálních pražíren. Ty vám častěji nabídnou kávu s dohledatelným původem, nebo dokonce se zárukou dodržování některých principů.

Nákupem kávy od konkrétní pražírny navíc podporujete hodnoty, které zastupuje. Nákupem fair trade, bio, nebo direct trade kávy jednak umožňujete firmám, které tyto koncepty podporují, aby existovaly a rozvíjely se a za druhé dáváte informaci trhu o tom, co je pro vás důležité. 

 

 Bezbalu_Obziva_Veronika a Lenka

  
Jednorázovost jako poslední volba

Na úrovni firem obalová logistika preferuje jednoduchost a pohodlí, před udržitelností. Dnes je tedy celkem běžné používat obaly jednou, i v případě, kdy je možné opakované použití. Existuje řada okamžiků, kdy můžeme ušetřit obal nebo třeba znovu použít kávovou sedlinuSčítají se i malé kroky - odmítnutí jednorázových kelímků na kávu s sebou, bezobalové nákupy kávy, neplýtvání kávou…

Drobnější podniky si s tímto systémově poradí lépe. O tom, jak to máme s obaly ve Fair & Bio pražírně, by se dalo napsat (a napíše se ;-)) samostatné pojednání. Zásadní je, že nabízíme bezobalové dodávky kávy našim velkoobchodním zákazníkům nebo prostřednictvím e-shopu v rámci předplatného, kdy vám káva bude chodit prostřednictvím Zásilkovny ve vratné dóze. S dózou se snadno zachází a je z tmavého potravinářského plastu, aby kávu chránila před světlem, které jí nesvědčí. 

Káva bez obalu se také prodává v řadě obchodů s nebaleným zbožím. Jak to při dodávkách do takových obchodů chodí, se dozvíte v článku Žijme bez odpadu (Co to jde) nebo si přečtěte další tipy, jak na kávu bez zbytečných obalů

 

Kávová sedlina - je to vážně odpad?

Z více jak dvou miliard šálků kávy, která se na světě den co den vypije, vznikne opravdu hora sedliny. V horším případě skončí v popelnici před domem, nebo v pytli s odpadem z pod kávovaru v restauraci, kam se hází i prázdné krabice od mléka. Přitom se dá lógr využít a proměnit v kompost, pohonné hmoty nebo jako abrazivní složka v kosmetice či ochucující složka třeba do sušenek. Plošně se tak ještě neděje, ale jednotlivé případy už jsou běžné.

Ze sedliny z naší Fair & Bio kávy se vyrábí peelingové mýdlo, a není náhodou, že v sociálním podniku, který také usiluje o minimalizaci odpadů a důsledné využívání zdrojů, v Mýdlárně Koukol. Kávové sedlině dělá společnost bambucké máslo nebo skořicová a kardomomová esence. Mýdlo nebo scrub s kávovou sedlinou si můžete vyrobit i sami. Nebo se inspirovat dalšími možnostmi využití na zahradě, v kuchyni i koupelně.

 

Chcete to ještě udržitelněji?

Nejenom sedlinu, ale i kávová zrna nebo mletou kávu můžete přidávat do jídla a nápojů, nebo využívat další části kávovníku (dužinu kávových třešní zvanou cascara nebo kávové květy, ze kterých se připravuje čaj). 

To byl pouze kontext a pár příkladů, na co můžeme jako milovníci kávy dbát. Řadu dalších tipů najdete v článku Káva - smrtelný hřích zerowastera. Dočtete se tam například jak nahradit jednorázové kelímky nebo papírové filtry, tak se nechejte inspirovat i tam.


Připravila: Anna Veselovská

Fotky: archiv Fair & Bio pražírny, canva.com

Zdroje: Zerowasters.cz, Lovíme.bio