Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Fair & Bio pražírna se představila zástupcům Středočeského kraje

Fair & Bio pražírna se spolu s dalšími středočeskými sociálními podniky představila zástupcům kraje. Celou exkurzi uspořádala Tematická síť pro sociální ekonomiku TESSEA, zastřešující platforma, která dlouhodobě v ČR propojuje a propaguje sociální podniky. O celé návštěvě také vznikla reportáž.


Slunečný červencový den jsme zahájili na komunitní zahradě KomPot ve Středoklukách u Prahy nad čerstvě sklizenou mrkví a rybízem. Zahradník Michal Tichý seznámil účastníky a účastnice exkurze s tím, jak hospodaří ekologicky a kdo tam pracuje. Funguje na principech komunitou podporovaného zemědělství a má 3 odběrná místa pro zhruba 60 osob, kterým dodává zeleninu, ovoce a bylinky. Odběratelé si předplácejí zeleninu a ovoce na celou sezonu. Aktivity KomPotu jsou založeny na principech environmentálního sociálního podnikání

 

     

Výprava ve složení radní pro sociální záležitosti Středočeského kraje Martin Hrabánek, tisková mluvčí kraje Martina Kemrová, Markéta Vinkelhoferová a Lucie Doubicová z naší pražírny a zástupkyně sociálního podniku Modrý domeček, se poté přesunula do Kostelce nad Labem do Fair & Bio pražírny. 

Vedoucí pražírny Martin Třešňák skupinu seznámil s původem naší fairtradové bio kávy a jakými všelijakými způsoby ji pražíme. Vůně čerstvě pražených zrnek se naštěstí dostala i přes respirátory a nad naší skvělou výběrovkou Indie Araku jsme konstatovali, že podle její vůně je zřejmé, že káva je pecka z ovoce (kávové třešně). Zaměstnanci v balírně David, Filip a Marcela všem hostům nejen ukázali proces balení, ale každému zabalili tu jejich kávu podle přání.

 

   

 

Markéta Vinkelhoferová vysvětlila, na jakých hodnotách je postavena činnost Fair & Bio družstva: ctíme principy sociálního podniku, nejsme jen zaměstnavatel osob se zdravotním postižením, ale máme i silný ekologický rozměr. Drtivá většina naší kávy je bio a fandíme konceptu zero waste, zhruba čtvrtina naší kávy je dodávána bezobalově. Důležitý je pro nás demokratický společný způsob podnikání i spolupráce s místními a regionálními aktéry.

O této části exkurze vznikla televizní reportáž a článek, které můžete zhlédnout webu Praha TV.

 

 

Exkurzi jsme završili v sociálním podniku koloniál a bistro Lemanta v Nymburce, kde jsme se v horkém dni občerstvili zdravými limonádami a chlebíčky z místní výrobny Lemanty. Ta začala svoje aktivity v Kutné Hoře, kde vyrábějí produkty z místního ovoce (marmelády a sirupy) a provozují tam také obchod s regionálními produkty.

Akci pořádala Tematická síť pro sociální ekonomiku (TESSEA ČR).

 


Připravila: Markéta Vinkelhoferová
Fotky: Fair & Bio pražírna