Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Fair & Bio pražírna za časů koronaviru

Zdravíme vás, naše milé podporovatelky a milí podporovatelé!

I my se přidáváme se zprávami, jak si vedeme v těchto nových, podivných časech. Jak už mnozí víte z našeho facebooku, v polovině března nám vypadla většina objednávek z míst, která nyní fungují buď jen omezeně anebo vůbec (kavárny, restaurace, kanceláře, cateringy apod.). Těm, kteří se orientují v gastro-sektoru, nemusíme říkat, o jak velké objemy se jedná. Bezobalové obchody zůstávají podle zpráv našich odběratelů naštěstí většinou nezasažené.

 

Fair&Bio prazirna_bio kava_koronavirus

 

Navzdory všemu jedeme dál, sice v omezeném složení zaměstnanců, ale sešikovaní do jednotky rychlého nasazení Fair & Bio pražírny a připravení do akce. A samozřejmě se snažíme dbát na hygienu. Rouškujeme a dezinfikujeme – sebe, nádoby i plochy. A ani v této náročné době neztrácíme optimismus!

 

Fair&Bio prazirna_bio kava_koronavirus4       Fair&Bio prazirna_bio kava_koronavirus5

 

Díky objednávkám z našeho e-shopu jsme totiž schopni dál fungovat, pražíme teď sice o poznání méně kávy, ale denně vyřizujeme množství menších objednávek ze všech koutů naší země. Dodáváme kamkoliv, kde je poštovní adresa, doprava je u maloobchodních objednávek nad 300 Kč zdarma. I když někdy je to pěkná zabíračka zabalit tolik malých krabiček, dělá nám to radost :-)

Děkujeme tedy vám všem za podporu, která nás v této složité době hodně těší! Opravdu. Solidaritu vnímáme jako nedílnou součást fungování nejen (sociálního) podnikání, ale i celé společnosti. Včera jsme dávali na sociální sítě děkovačku všem, kteří pijí Fair & Bio kávu a/nebo šíří naši slávu (většinou to jde ruku v ruce).

A pokud nám chcete dát vědět, jak vám chutnala káva, anebo nám něco vzkázat, udělejte to tady.

 

Fair&Bio dekovacka_bio kava

 

Sdružovat se ve spolcích a platformách se vyplácí a my jsme nyní zažili na vlastní kůži, jak (virtuální) komunity fungují. Svaz českých a moravských výrobních družstev s letitou tradicí nás téměř denně zásobuje e-maily s novinkami ohledně státní podpory podnikatelům a zaměstnavatelům znevýhodněných, Asociace společenské odpovědnosti založila Tržiště v dobách nejistých na facebooku a sdílí naše posty a texty.

Ale hlavně: přes spolek Slušná firma a jeho zakladatele Tomáše Hajzlera jsme se dostali k mnohým, kteří nás ještě neznají, a to nejen na sociálních sítích, ale často i do jejich kávovarů, mlýnků a hrnků. Doufáme, že si naši kávu řádně vychutnáváte, tak jak je to jen možné!

slusnafirma_clenove_logo           Fair&Bio obchod

 

Speciální díky a slova podpory letí do našeho partnerského Fair & Bio obchodu, který je stále naším odběratelem a místem pro osobní vyzvednutí objednávek z našeho e-shopu. Drží se otevřen, byť v omezených hodinách, v téměř vylidněném Karlíně. V současné době je to úterý–pátek 14:00–18:00. Sledujte jejich facebook pro aktuální informace o otevírací době.

 

Fair&Bio Filtrovana kava Guatemala_bio kava   Fair&Bio Congo Lake Kivu2_bio kava

 

Podle objednávek na našem e-shopu vidíme, že frčí hlavně káva na filtr a french press: Filtrovaná káva Guatemala Huehuetenango výhradně od ženských pěstitelek a Filtrovaná káva Peru Cajamarca. Těší nás, že saháte také po výběrovkách, nejen po naší výroční Rwandě Rutsiro na filtr, ale i medové Ethiopii zpracované suchou metodou či Congu Lake Kivu #2, na které se svou prací podílejí válečné vdovy. I milovnice a milovníci kávy bez kofeinu si přicházejí na své, vidíme to na zvýšených objednávkách Bezkofeinové kávy Peru Cajamarca. Hodně z vás vybírá degustační balíčky Alternativní příprava anebo Espresso. Fanynky a fanoušci espressa samozřejmě také nepřicházejí zkrátka, káv na espresso máme také bohatý výběr.

 

Degustační balíček Fair&Bio_Alternativní příprava    Degustační balíček  Fair & Bio_espresso

 

A když už hovoříme o fairtradových pěstitelích a pěstitelkách – sledujeme samozřejmě mezinárodní vývoj. Současná situace zasáhla každou zemi na světě a nás zajímají zejména pěstitelé kávy. V první vlně koronavirový útlum dopadl zejména na africké pěstitele, a to květin, kakaa, ale i čaje. U kávy se zatím vyčkává, poklesy nejsou zatím patrné a to kvůli sezónnosti, která je v každé oblasti/zemi jiná.

 

img6582   Ngelle Gorbitu

 

Organizace Fairtrade International reagovala na počínající krizi tím, že umožňuje flexibilnější nakládání s fairtradovým příplatkem, tedy s penězi, které pěstitelé získávají nad rámec výkupní ceny. World Fairtrade Organisation přichází s akčním plánem pomoci fairtradovým podnikům, jehož součástí je například kampaň #StayHomeLiveFair. Díky našim kontaktům v zahraničí a členství v mezinárodních platformách situaci pravidelně sledujeme a budeme vás informovat.

 

V mezidobí se držme, zůstaňme při dobém zdraví i mysli (ať už díky naší kávě či jiné fairtradové dobrotě, ekologické sezónní květině anebo čerstvému vzduchu a zpěvu ptáků)!

 

Markéta Vinkelhoferová za tým Fair & Bio pražírny

Foto: Zdenka Dvořáková, Martin Špelda, družstvo COOPAK-KODUKAK (Rwanda), Oromia Coffee Farmers Co-operative Union (Etiopie)

 

Fair&Bio prazirna_bio kava_koronavirus2