Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Důstojný život žen (a mužů)

Dnes je Mezinárodní den žen a my si připomínáme, proč ve Fair & Bio pražírně děláme, co děláme

Marketa a spol_Fair&Bio prazirna

 

Důstojná práce a přispívání ke kvalitnějšímu životu jsou hybateli našich aktivit. Většina pracovnic a pracovníků naší pražírny jsou osoby se zdravotním znevýhodněním (přes 70 %), kterým práce u nás přináší nové dovednosti a smysluplné uplatnění. Jim i nám ostatním to dělá radost.

Marcela_Fair&Bio pražírna   Marketa s kava  Renata_Fair&Bio prazirna

 

Lepší svět = více v rukou žen

Agentura OSN UN Women svým videem k Mezinárodnímu dni žen 2020 připomíná letité usilování o rovnoprávnost žen a mužů. I na loňském Světovém ekonomickém fóru zaznělo, že klimatická změna může být vyřešena lepším zapojením žen. Rovnost žen a mužů je také jedním z Cílů udržitelného rozvoje (č. 5). UN Women k letošnímu dni žen dokonce přišla s vizí země bez diskriminace, streotypů a násilí, založené na rovnosti, vzájemném respektu a férovosti, zkrátka svobodě a rovném zastoupení. Jmenuje se Equiterra a je znázorněna na obrázku. Více se dočtete zde.

Snímek obrazovky 2020-03-08 v 20.13.24    Snímek obrazovky 2020-03-08 v 20.15.14

 

Férová odměna = fér život

Veškerá káva, kterou pražíme, má certifikaci Fairtrade. Systém fair trade umožňuje pracovnicím i pracovníkům ze zemí globálního Jihu uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Díky transparetní cestě kávy od pěstitelů až k nám víme, kde a za jakých podmínek byla vyprodukována. Záleží nám na spravedlivé odměně nejen pro pěstitele kávy v Africe, Asii a Latinské Americe, ale i pro zaměstnance a zaměstnankyně u nás. Zástupkyně naší pražírny Markéta Vinkelhoferová se proto několik let spolu s dalšími odborníky věnovala výpočtu Minimální důstojné mzdy pro Českou republiku.

 

 

Poznámka: Pokud jsou odkazy u následujících káv nefunkční, patrně tyto konkrétní kávy již nemáme v nabídce. Fairtradové bio kávy jsou sezónní, a tak nemusí být celoročně k dispozici. Naši nabídku také průběžně obměňujeme. Aktuální sortiment našich káv si můžete prohlédnout zde.

 

Káva z rukou žen

A tak naše Espresso Special Guatemala Huehuetenango Bio Fairtrade pochází výhradně z rukou žen ze sdružení ASPROCDEGUA. Ty obhospodařují pozemky v hornaté oblasti Huehuetenango a kromě kávy pěstují i mnoho dalších plodin k jídlu (ovoce a zeleninu). Díky zapojení do fair trade dostávají spravedlivě zaplaceno a mají přístup k expertíze a vzdělání pro sebe a své děti.

I naši Filtrovanou kávu Guatemala Huehuetenango Bio Fairtrade vypěstovaly ty samé ženy z fotek.

Fair Bio kava_Guatemala_Huehuetenengo_ASPROCDEGUA2   Fair Bio kava_Guatemala_Huehuetenengo_ASPROCDEGUA16

 

Nová šance pro válečné vdovy

Z afrického Konga, družstva SOPACDI, k nám doputovala skvělá Výběrová káva Congo Lake Kivu#2 Bio Fairtrade. Občanská válka v zemi před časem donutila mnohé farmáře uprchnout. Ti, kteří nemohli odejít, zůstali odkázáni na příjmy z pašování kávových zrn. Dnes tvoří přibližně 20 procent členů družstva ženy, často vdovy po farmářích utopených právě při pašování přes jezero Kivu do sousední Rwandy.

17274-img6024

 

Půda do rukou ženám

Nicaragujská asociace ALDEA Global, od které máme naše výtečné Espresso classic Nicaragua Jinotega Bio Fairtrade, usiluje o rovnoprávnost žen co do vlastnictví půdy i pracovních pozic. Ženy jsou dále výrazně podpořeny půjčkami, které využívají různě: od sazeniček kávovníků, organická hnojiva až po pěstování banánovníků a jiných plodin, které významně přispívají rodinám k obohacení jídelníčku.

Pestitelky Pestitelka Asociace Aldea Global4_Fair&Bio prazirna  Pestitelky Pestitelka Asociace Aldea Global3_Fair&Bio prazirna

 

Připravila: Markéta Vinkelhoferová

Foto: Jakub Hrab, Asociace ALDEA Global, družstvo SOPACDI, sdružení ASPROCDEGUA, UN Women, česká kancelář OSN