Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

Férové Vánoce

Letošní rok pospíchá ke svému konci a nastává vytoužený čas zklidnění a oslav. A že je, i přes všechny výzvy, které si pro nás rok 2021 přichystal, co slavit. Nejlépe férově, v klidu a s pocitem vděčnosti za to všechno, co jsme letos společně mohli prožít.


„Nemám rád Vánoce,“ slýcháváme občas od svých známých a kolegů, když ulice měst poprvé prozáří vánoční světýlka a na náměstích se začnou vztyčovat majestátní stromy. „Vadí mi celý ten shon, hysterie, nákupy zbytečností a stres s dárky, uzávěrkami v práci a úklidem doma. Tolik energie a nakonec – proč vlastně?“

Zaskočilo nás to. Advent může být jedním z nejhezčích ročních období (ano, lze ho vnímat jako roční období). Něco jako předjaří. Něžné očekávání toho, co přijde, a bude to krásné. Rozechvění, těšení se, radost z nadcházejícího a to vše podpořené právě všudypřítomnou zelení stromů a světýlky. Magickými, pohádkovými. Tahle dětská část našeho já by neměla nikdy nikam zmizet. Může být naší součástí i v osmdesáti, pokud pánbůh dá.

 

Ferove%20Vanoce-FairBioprazirna

 

Jedeme dál

Těšíme se i z toho, co se nám tento rok v pražírně povedlo. A že toho nebylo málo. Zvládli jsme několik vln covidu, karanténu, náš tým zůstává pohromadě jen v mírně obměněné podobě a nyní skvěle zvládá předvánoční nápor objednávek. Oslavili jsme osm let existence pražírny. Markéta se stala hvězdou módního časopisu Harper's Bazaar, kde se mimo jiné rozpovídala o tom, co je opravdový luxus nebo proč by neměl být smyslem podnikání jednom zisk. Sociální podnikání začíná dostávat prostor i v mainstreamových časopisech, z čehož máme obrovskou radost.

Představili jsme vynikající novinky, třeba světle praženou výběrovku India Araku. Navázali jsme voňavou spolupráci s Mýdlárnou Koukol a vzniklo originální kávové peelingové mýdlo. Pracujeme na pravidelných článcích nejen o kávě a její přípravě, ale i dalších tématech, která s naší pražírnou souvisejí (fair trade, zero waste, sociální podnikání aj.). 

V létě nás a další sociální podniky navštívili zástupci Středočeského kraje a vznikla o tom reportáž, ve které ukazujeme, jak může vypadat sociální podnik v praxi. Na podzim jsme po dlouhé době oprášili baristický pult a vyrazili na několik akcí. Důkazem, že ne vždy se všechno povede, byl i rozbitý kávovar hned na naší první akci naživo, konferenci Zpátky k jídlu. Ale hned následující akce, SLOU Days nebo křest knihy Rytmus roku od Hanky Zemanové, už proběhly úspěšně. V novém roce se těšíme na nový baristický pult!

Šířili jsme povědomí o sociálním podnikání a rozšiřovali jsme tým. Poučili jsme se z toho, co se nevydařilo podle představ a jedeme dál. S úsměvem. Online i offline. 

 

Férovost je i vděk

Pořád se totiž všichni učíme žít ve světě, kde se toho tolik změnilo a pořád mění. Zasloužíme si trochu zklidnění, prosvětleného příchodem Vánoc. Jako znamení, že tam to světlo na konci tunelu je a vždycky bude. Že je totiž v nás. V našem smíchu, radosti, vděku a laskavosti. K sobě samým i druhým. Světlo je, když život bereme s vděkem. Každý den. 

Zasloužíme si být hodní sami na sebe i na druhé. Nezrychlovat, ale naopak zpomalit. Nemusíme mít všechno a být všechno. Nemusíme sami sebe trápit shonem, ale víc žít. Víc sdílet. Povídat si s druhými. Žít víc pospolitě. Myslet na druhé. A zkusit si tuhle myšlenku i přístup uchovat po celý rok, nejen na svátky. To je fér. 

 

Férově? Jde to! 

Férové Vánoce jsou takové svátky, během nichž myslíme i na druhé a na důsledky našich voleb při nákupech, přípravách, chystání se. Jaké dárky kupujeme? Jakou zprávu tím vysíláme světu? Jak se chováme k vánočním stromečkům? Jak během svátků zacházíme s jídlem? Chováme se fér, tedy správně a slušně? Netrpí našimi nákupními volbami něčí důstojnost nebo životní prostředí?

Férová totiž může být na našich svátcích spousta věci: od květinových dekorací přes dárky až po vánoční hostinu. Férová je přírodní výzdoba. Domluva, že si dárky nebudeme dávat, že si dáme zážitky, společný čas anebo věnujeme prostor a finance těm, kdo to potřebují. A že když už dárky dáváme, kupujeme lokální, kvalitní a osobní výrobky (férové dárky najdete u nás třeba zde) a zamyslíme se i při jejich balení.

Férové totiž jsou svátky bez odpadu. Vánoce, kdy vaříme z lokálních nebo férových surovin a neplýtváme. Férové je, když si koupíme stromek v květináči, ozdobíme ho přírodními ozdobami a podpoříme výsadbu stromů.

 

A na co se těšíte vy?

Advent je pro nás kouzelné období. Někdy se v životě ukáže, že je prostě lepší se na věci těšit, než je potom prožívat. „Aby bylo na co se těšit a o čem snít,“ říkává jeden fanoušek naší férové kávy. A čím jsme starší, tím víc mu rozumíme. 

Na co se těšíte vy? A o čem sníte? Teď je ten nejlepší čas se nad tím zamyslet. A třeba se přitom zastavit, věnovat se lidem a věcem, na kterých záleží, dívat se na padající sníh a popíjet skvělou kávu. Tu naši, férovou.

 

Krásné férové Vánoce a užijte si, že jste spolu. Na tom záleží. 

Za Fair & Bio pražírnu napsala Jana Uhlířová