Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny. Více informací najdete zde.
Doprava zdarma nad 300 Kč do Zásilkovny.

6 kroků ke kávě bez zbytečných obalů

Šest příležitostí, kdy se můžete vyhnout vytváření zbytečného odpadu nebo emisí. Začneme sice obligátně u jednorázového kelímku, ale na závěr přijdou na řadu vcelku kontroverzní tvrzení. Nabídneme vám možnost, užít si kávu tak, že se jí zřeknete. Občas.


Bez některých surovin a věcí se při přípravě a konzumaci kávy neobejdete. Možná jich ale není potřeba tolik, kolik se na první pohled zdá. Ne tolik, na kolik si opečovaný a saturovaný středoevropan zvykl. Přestože vaše káva nikdy nebude zcela zero waste, už proto jak daleká je její cesta z keře do šálku, můžete do velké míry rozhodovat o množství odpadu a emisí, které při její konzumaci vytváříte. 

 

1. Kelímky

Cappuccino si vychutnáváme v řádu jednotek minut. Espresso, to jsou dva tři doušky kávy. Denně se na světě vypijí dvě a čtvrt miliardy šálků kávy. I když je jen část z nich káva s sebou, zmizí-li jednorázové kelímky ze světa, bude to opravdu efektivní úspora odpadu! Ve skutečnosti není potřeba ani jednoho ze stamilionů jednorázových kelímků, které se denně vyhodí. Kávu s sebou si můžete odnést ve vlastním opakovaně použitelném kelímku nebo ve vratných kelímcích se zálohou od firem jako jsou Rekelímky nebo Gocupy.

 

kelimky

 

2. Nenechte to vyhnít

Při domácí přípravě kávy můžete zásadně ovlivnit, kolik odpadu vznikne a jakou (ne)nadělá paseku v životním prostředí. Kávová sedlina je biologicky rozložitelný odpad. Patří do kompostu nebo do hnědých popelnic. V kompostu lógr zetleje a promění se v cennou hmotu. Ve směsném odpadu, který se sváží na skládky, podporuje lógr namísto tlení hnilobné procesy, při kterých vznikají škodlivé plyny. Pokud ještě netřídíte biologicky rozložitelný odpad, pusťte se do toho. Přírodě tak pomůžete dost efektivně. Nebo využijte lógr kreativně. Zde najdete tipy, jak využít lógr při práci na zahradě i v péči o pokožku. 

 

logr-hnojeni logr-odpad

 

3. Filtry a kapsle

Sedlina je tím jediným odpadem, kterému se nevyhnete (instantní kávu vynechejme) a proto je vynikající, že se dá vytřídit a proměnit v úrodný kompost. Ostatního odpadu se můžete vyhnout beze zbytku. Záleží pouze na prioritách. Zbývající odpad při přípravě kávy vzniká díky specifickým požadavkům na chuť a ještě častěji pouze jako důsledek pohodlnosti. Aby bylo možné kávu připravit rychle nebo snadno, dělají firmy část práce za spotřebitele. A rozhodně se u toho neohlížejí na to, o kolik více odpadu tím zbytečně vznikne. S čistým svědomím zabalí každou porci nebo vyvinou kapsle s komorami pro sušené mléko, kávu či cukr tak, aby stačilo zmáčknout jediné tlačítko na kávovaru a počkat na hotový nápoj. Kapsle (i ty z recyklátu) a jednoporcová balení neslouží kávě, ale pohodlí

Při přípravě filtrované kávy se často používají jednorázové papírové filtry. I těm je možné se vyhnout. Vyřeší to french press, popřípadě kovové či bavlněné filtry. Poměrně nově jsou na trhu i filtry, které nepropustí do nápoje ani jemný kávový prach.

 

filtrovaná káva fair bio

 

4. Obaly 

Vyhnout se můžete dokonce i obalu na kávu. Stačí si pořídit bezobalové předplatné a káva vám bude chodit za pomoci služeb Zásilkovny ve vratné dóze. S dózou se snadno zachází a je z tmavého potravinářského plastu, aby kávu chránila před světlem, které jí nesvědčí. Káva bez obalu se také prodává v řadě obchodů s nebaleným zbožím. Jak to při dodávkách do takových obchodů chodí, se dozvíte v článku Žijme bez odpadu (Co to jde). Kávu bez obalu nakoupíte i v některých dalších pražírnách a bezobalové předplatné najdete na našem e-shopu.

 

bezobalove%20predplatne_fairbio bezobalove%20predplatne%20fair%20bio%20kavy

 

Nyní už máte přehled o čtyřech klíčových momentech, kdy můžete ulevit zejména odpadkovým košům. Jste ještě při chutí? Níže vám nabízíme další dvě příležitosti pro milovníky kávy. Těm, kteří by rádi udržitelnost přivedli do většího množství životních oblastí, než je pití kávy, pak nabízíme odkaz na 30 denní zero waste výzvu. Ta vás podpoří v prvních krůčcích a poskytne základní informace a tipy, jak šetřit s vodou, nevytvářet odpadky nebo pečovat o domácnost.

 

5. Není káva jako káva

Možná vás na cestě ve zkoumání, jak procházet životem s prázdnějším odpadkovým košem nemine ani fáze, kdy budete rozmýšlet o každé drobnosti, kterou my lidé děláme, o jejích okolnostech a následcích. Kritický pohled na věc je přínosný, kupodivu má i on však své nástrahy a překážky. Může jít o environmentální žal, řadu příležitostí odsuzovat svět jako špatný a cítit se jako oběť, nebo vznik pedantské posedlosti na “správném” konání, v těžkých případech i vynucování takového chování u ostatních.

Faktem ale je, že okolnosti, za kterých se k nám dostává jídlo (a téměř cokoliv dalšího), mohou být velmi různé. Káva se dá sbírat strojově i ručně, vykupovat za férové nebo naopak velmi nefér ceny. Můžete jí pěstovat v monokultuře bez ohledu na vliv na životní prostředí a ekosystémy, nebo pečovat o bio kávu v zastínění vyšších stromů plným ptáků a biodiverzity všeobecně.

 

pestitel fairtradove kavy

 

6. Úcta ke každému hrnku

Jak už to ve světě udržitelnosti bývá, nejvíc zero waste a eco friendly je zamítat. Jakkoli to zní drsně, v hypotetické extrémní rovině lze říci, že menší eko stopu na světě zanecháte, pokud si nic nepořídíte. Auto třeba. Ale ani mazlíčka. A nepřivedete na svět děti. Nejekologičtější je prostě nežít. Ale od toho člověk na světě není!

Má smysl znát fakta. Na jeden šálek kávy je potřeba 140l virtuální vody. Při zpracování kávy vzniká také spousta odpadní hmoty. Káva k nám do Evropy cestuje z Afriky a střední a jižní Ameriky, případně z Asie. Fosilní paliva, emise, spotřeba energie, to vše se této suroviny nevyhnutelně týká. Řada dalších vlivů se kávy týkat může a nemusí. Jde například o výkupní ceny a sociální kontext u pěstitelů, o kvalitu péče o krajinu a půdu v místě pěstování i o další nakládání s kávou později při pražení a distribuci. Negativní aspekty těchto okolností regulují koncepty jako fair trade, direct trade, nebo Bird Friendly, na legislativní úrovni pak principy ekologického zemědělství.

 

Ovlivňujeme, co ovlivnit lze

Ve Fair & Bio pražírně děláme vše, co je v našich silách, abychom se vyhnuli škodlivým vlivům. Zejména sociálním a environmentálním. Fair & Bio pražírna jako jediná v ČR zpracovává 100 % svého portfolia s certifikací Fairtrade. Pražíme kvalitní kávu s původem v ekologickém zemědělství a nakupovanou za férových podmínek. Fungujeme jako sociální podnik, zaměstnáváme znevýhodněné lidi, prosazujeme zero waste přístup, spolupracujeme s podniky s podobnými hodnotami. Nabízíme kvalitu.

Jaké příležitosti tu v této oblasti čekají na vás? Nabízíme vám drobné cvičení vděčnosti. Až si příště půjdete připravit nebo koupit kávu, představte si všechno to slunce, vodu i péči lidí a dlouhou cestu, kterou k vám káva urazila. A máte-li čas a chuť, zajímejte se o hodnoty podniků, kde nakupujete a jejich sociální a obchodní strategie. Pak můžete podporovat nákupem i dobrým slovem ty, které jsou s vámi v souladu.


Připravila: Anna Veselovská
Fotografie: Martin a Magdaléna Špeldovi, Jakub Hrab (pro Fair & Bio pražírna), Stanislav Komínek (NaZemi), Canva.com
Zdroje: iRozhlas, Hospodářské noviny, Bezobalu.org, Fairtrade Česko a Slovensko, České sociální podnikání