Může být nápoj sexy? Pokud ano, je to irská káva. Má v sobě eleganci a jemnost, sluší jí to ve skleničce na vysoké nožce a pro smysly je potěšením.
Se začínajícími projevy podzimu mizí z nápojových lístků affogata a espresso tonic a přichází období punče a irské kávy. Je jako dělaná na oslavu barevného babího léta nebo k prohřátí pošmourných a krátících se dní.
Irská káva v proměnách času
O tom, jak vypadá irská káva, si bude možná každá žijící generace myslet trochu něco jiného. Zatímco v moderních kavárnách připravují tuto specialitu z jednodruhových arabik a kvalitní whiskey, v zapadlejších restauracích s odkazy k 90. letům ještě stále pod stejným pojmem najdete sklenici instantního kafe s levnou whiskey a šlehačkou ve spreji.
Jak se zahřát ve dvou krocích
“Ta pravá irská”, o které si chcete nechat vyprávět, má údajně svůj původ v letištním baru v irském Shannonu. Irové si pro zahřátí přidávali whiskey do čaje, ale místní barman Joe Sheridan ji zkombinoval s kávou a doplnil o středně vyšlehanou smetanu. Účelem bylo zahřát prochladlé cestující za pomoci horkého nápoje a alkoholu.
Filtrovaná káva jako základ
Tato kombinace nakonec dobyla svět. Nejdříve našla své příznivce za oceánem na Novém kontinentě. V současné době si na ní pochutnáte v mnoha kavárnách, kde podávají kvalitní filtrovanou kávu. Ta je totiž její základní složkou doplněnou o whiskey, třtinový cukr a smetanu.
Synergie chutí
Jde v podstatě o kombinaci triviálních surovin, které se ovšem perfektně doplňují a navíc je dostanete na stůl tak, aby bylo popíjení zážitkem. Vrstva smetany na kávě je totiž vyšlehaná do podoby husté ale tekuté pěny, která tvoří kompaktní vrstvu s rovnou hladinkou. A skrze tu studenou krémovou smetanu se napijete horké silné kávy s whiskey…
Pokud doma máte podmínky pro přípravu běžné filtrované kávy třeba ve french pressu, dripu nebo AeroPressu, zvládnete si irskou kávu připravit i doma. Jen pravděpodobně vynecháte pár triků, jako je podpalování whiskey s cukrem nebo šlehání smetany v šejkru.
Jak připravit irskou kávu
1) Krátce svařte nebo prohřejte 0,2 - 0,4 cl kvalitní irské whiskey s 2 menšími lžičkami třtinového cukru. (V kavárnách je běžnější 0,4 cl.)
2) Připravte filtrovanou kávu.
S přípravou vám pomůže náš seriál o alternativních metodách přípravy kávy a vhodnou kávu si vyberte v nabídce káv pro domácí přípravu. Pokud jste příznivci naturálně zpracovaných káv, do irské kávy se skvěle hodí. Vyzkoušet můžete kávu z Indie nebo Etiopie.
3) Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte do konzistence, která připomíná malířskou barvu před naředěním. Nesmíte do ní vehnat příliš mnoho vzduchu, aby neztratila krémovost a zachovala si schopnost vytvořit hladinku.
4) Whiskey i kávu nalijte do sklenice. Ideálně do skleničky na vysoké noze s objemem 1,8 dcl (tolerance +1 dcl), která je vhodná pro horké nápoje. Sklenici naplňte asi 2 cm pod okraj. Do zbývajícího prostoru pomalu vlévejte chlazenou smetanu až po okraj tak, aby vytvořila souvislou vrstvu.
A pak už jen slastně přivřít oči a poprvé ochutnat…
Připravila: Michaela Šimková
Foto: Michaela Šimková